Exclusiv Reprezentantul Ucrainei în România: Dacă Odesa cade, rușii vor fi la gurile Dunării. Putin se va opri doar acolo unde va fi oprit

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
ucraina interviuri
Paun Rahovei, însărcinatul cu afaceri ad interim al ambasadei Ucrainei în România, la Interviurile Digi24.ro

Paun Rahovei, însărcinatul cu afaceri a.i (n.red. ad interim) de la ambasada Ucrainei în România, a declarat la Interviurile Digi24.ro că Putin „se va opri doar acolo unde va fi oprit”. Acesta spune că planurile rușilor ar fi acum de capturare a Donabsului și a culoarului terestru spre Crimeea. De asemnea, rușii vor porturile Odesa și Mariupol. „Dacă Odesa cade, România îi va avea pe ruși la gurile Dunării, Republica Moldova ar fi următoarea victimă”, spune diplomatul ucrainean.

Principalele declarații:

  • Sunt niște crime barbare, fără precedent. Sute de oameni au fost uciși fără vină, numai pentru faptul că sunt ucraineni. Vorbim de intenții, planuri, de exterminare a ucrainenilor. Au fost uciși legați, împușcați în cap. Sunt niște acte criminale.
  • Se atacă activ infrastructura civilă, blocuri, magazine, depozite de mâncare, de combustibil. Practic rușii duc un război pentru a extermina un popor, o națiune.
  • Putin nu a înțeles un lucru, credea că va lupta cu o armată, dar luptă cu un întreg popor. 
  • Crimele de la Bucha, eu cunosc bine aceste localități, în ultimele 5-6 ani au fost atât de prospere că credeai că te afli în Occident. Orășele moderne, cu oameni muncitori. Vedem că a fost pus totul la pământ. Sunt crime de război.
  • Ce se întâmplă astăzi în Mariupol, Herson, rușii bombardează coridoare pe care sunt aduse ajutoare. Oamenii nu au mâncare, apă. Oamenii scoși de ruși de acolo sunt duși în Rusia și nu au voie să se întoarcă timp de doi ani. S-a tras în diferite coloane și oamenii au murit fugind din acest oraș.
  • Rușii s-au retras pentru că au fost împinși de armata ucraineană. Planurile lor cred că sunt de a se stabili ferm în regiunile Donețk și Lugansk. Se vor concetra să se stabilească la Mariupol. Sunt planuri mai vechi pentru crearea unor condiții pe uscat pentru Crimeea.
  • Armata ucraineană este hotărâtă în a riposta și a-și elibera teritoriile. Poziția noastră este clară, retragerea la pozițiile dinaintea invaziei.
  • Când va fi eliberat Mariupolul vom vedea și mai multe crime de război, cu mult mai multe decât vedem azi în Bucha, Irpin.
  • Mariupolul le oferă rușilor o cale strategică în Crimeea pe uscat. Sunt și alte orașe, Herson. Ei aveau în planurile lor inițiale ocuparea țărmului Mării Negre în întregime. Odesa e punctat în acest set de planuri pe care le au ei. Ei vorbea despre Novorossiya care cuprindea tot sudul Ucrainei. Pericolul există. Regiunea Nikolaev rezistă și asta îi încurcă pe ei în atacarea Odesei.
  • Cea mai mare problemă a forțelor ucrainene este cerul deschis. În aer ei prevalează și în fiecare zi sunt bobardamente. Odesa este cea mai vizată acum. Am văzut astăzi că au căzut câteva bombe foarte, foarte aproape de infrastructura civilă.
  • Pentru a ne ajuta, noi avem nevoie de închiderea cerului. Aici ar fi vorba și de armament anti-aerian, nu neapărat implicarea NATO. 
  • Dacă Odesa cade, România îi va avea pe ruși la gurile Dunării, Republica Moldova ar fi următoarea victimă. 
  • Vor restabilirea unui soi de imperiu rus.
  • Putin vrea mai mult decât Ucraina? Dacă țineți minte când a înaintat acel șantaj țărilor NATO el a declarat foarte clar că își dorește întoarcerea la realitățile din 1997. E clar că planurile lui se extind și asupra altor teritorii, nu știu cum, dar realitatea ne-a demonstrat că scopurile și le atinge numai prin metode criminale.
  • Despre negocieri. Nu poți avea încredere într-un stat ca Federația Rusă. În timpul negocierilor de la Istanbul ei continuau bombardamentele. Aceste negocieri sunt niște negocieri dintre un stat care vrea să își restabilească suveranitatea și integritatea teritorială și un stat care nu dorește acest lucru. Planurile lor sunt de a ocupa Ucraina. Sub termenul murdar de denazificare se ascunde interesul de a instala un regim controlat de Moscova. Pornind de aici nu putem vedea clar cum s-ar putea termina astfel de negocieri.
  • Eu cred în altceva, Putin se va opri doar acolo unde va fi oprit. Metode sunt diferite: politico-diplomatice sau militare. 
  • E o diferență mare cum vedem noi soluția și cum o vede Rusia. Rusia vrea cotropirea. Negocierile sunt într-un impas.
  • Când spun de negocieri, noi am spus foarte clar, pe cale pașnică s-ar putea rezolva în momentul în care armata rusă se va retrage de pe teritoriul Ucrainei la pozițiile de pe 23 februarie. Aici se include și Crimeea, reîntoarcerea sub tutela Ucrainei. Crimeea a fost ocupată ilegal.
  • Relațiile dintre Ucraina și România. Vreau să vă asigur că am avut un dialog foarte activ și foarte constructiv cu partea română. România a fost alături de noi în 2014, este alături de noi și acum. O puternică susținere politico-diplomatică, la nivel de structuri internaționale, un sprijin în ceea ce privește componenta umanitară. 
  • Predarea în limba română în Ucraina. La noi există 78 de școli cu predare în limba română. Din 2023, o parte din materii se va trece și la predare și în limba ucraineană. De ce? Eu, de exemplu, am mulți cunoscuți care își iau copii de la școlile românești și îi duc la școli unde există și predare în ucraineană.
  • În România trăiește o mare comunitate ucraineană. Pentru 60.000 de ucraineni un singur liceu cu predare în ucraineană e destul de puțin. 
  • Comerț ucrainean prin Portul Constanța. Avem o deschidere din partea autorităților române. Din partea României există o înțelgere și cred că cât de curând vom realiza ceea ce ne-am propus. Aici e componenta economică a relațiilor noastre bilaterale. Ultimii doi ani în relațiile noastre bilateralae putem număra foarte multe lucruri pozitive. Chiar înainte de război am finalizat și am convenit un document în vederea învățământului. Nu vreau să spun foarte multe, pentru că încă nu s-a semnat.
  • Noi suntem blocați în portul Odesa și cel din Mariupol. Practic acces pe mare pentru bunuri și export nu avem, pentru că portul Odesa la Marea Neagră este minat. 
  • După acest război, Ucraina va fi foarte deschisă pentru investiții, pentru reconstruirea statului nostru. A invitat și președintele nostru România să se alăture acestui proiect.
  • Eu cred că creșterea acestui val de sancțiuni, de presiune din partea comunitații internaționale, va face ca acest război să nu fie unul de durată. 
  • Credeți că este Putin un criminal de război? Da. Eu cred că va sta pe banca Tribunalului de la Haga.
  • Sincere mulțumiri și recunoștiință atât poporului român, societății civile, conducerii pentru ce face pentru Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...