Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a făcut comparația într-un discurs în Parlamentul european, în timp ce a cerut Europei să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului.
„Trebuie să continuăm să înarmăm Ucraina. Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență”, a spus el. UE a promis 1 miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina, a spus el, ceea ce „ar putea părea foarte mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru importurile de energie. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Comparați asta cu 1 miliard de euro pe care l-am dat Ucrainei pentru armament.”
Borrell a făcut aceste comentarii în timpul dezbaterii despre al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, printre care se numără interzicerea importurilor de cărbune în valoare de 4 miliarde de euro.
Discuțiile privind sancțiuni mai dure s-au intensificat pe măsură ce oficialii europeni au reacționat la dovezile îngrozitoare despre masacrul din Bucha și din alte orașe ucrainene, unde civili au fost uciși, torturați, violați și abuzați.
Polonia și statele baltice susțin că sancțiunile ar trebui să vizeze și exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, dar s-au confruntat cu rezistență la acțiuni imediate din partea Germaniei, Austriei și Ungariei. UE importă 41% din gaz și 27% din petrol din Rusia, dar aceste cifre sunt mult mai mari în unele state membre.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmează să călătorească la Kiev împreună cu Josep Borrell în zilele următoare, a promis că cele mai recente sancțiuni nu vor fi ultimele. „Acum trebuie să ne uităm la petrol și va trebui să analizăm veniturile pe care Rusia le obține din combustibilii fosili”.
Independența energetică a Europei depinde de energia regenerabilă, a spus Borrell, deplângând faptul că UE a devenit dependentă de combustibilii fosili din regimurile represive din jurul granițelor sale.
Editor : R.K.