Live

Cosmin Marinescu: Proiectele de investiții din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre

Data actualizării: Data publicării:
Cosmin Ștefan Marinescu, consilier prezidențial pe politici economice și sociale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Proiectele de investiţii din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre, iar creşterea de 2% a României de anul trecut este una superioară mediei europene, a declarat, joi, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, în cadrul BVB Awards, eveniment anual ce recompensează excelenţa pe piaţa de capital.

„Reuşitele pieţei de capital din România în decursul anului trecut au fost obţinute într-un context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente încă se resimt asupra economiilor lumii. Pandemia de COVID-19, invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă, urmată apoi de criza energiei, de explozia inflaţiei şi înăsprirea condiţiilor monetare la nivel global, la care se adaugă recent conflictul din Orientul Mijlociu, sunt evenimente cu impact profund şi îndelungat asupra economiei mondiale, care, iată, a experimentat cea mai mare densitate de crize din ultimele decenii. În Europa, anul 2023 a consemnat revizuiri în scădere ale prognozelor de creştere economică. Ultimele estimări indică o creştere economică de doar 0,5% pentru Uniunea Europeană, cu uşoară accelerare în 2024. Rămân totuşi optimiste aşteptările privind investiţiile, fluxurile comerciale şi de finanţare, dar şi trendul inflaţionist la nivel global şi european. Pentru România, în ciuda unei anumite încetiniri de ritm, creşterea economică în 2023 rămâne una ridicată, de 2% anual, performanţă superioară mediei europene. Semne bune vin din modificarea contribuţiei factorilor la creşterea economică, prin avansul consistent din partea investiţiilor. Proiectele de investiţii din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre”, a spus Cosmin Marinescu, la evenimentul organizat de BVB, potrivit Agerpres. 

El a menţionat că stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite, inclusiv pentru protejarea pieţelor şi a competitivităţii, cu precădere în industrie, dar nu numai.

„Populismul economic ne transformă pe toţi în perdanţi”

Marinescu a afirmat că anul 2024 a început cu o reactivare inflaţiei, ceea ce întrerupe trendul dezinflaţionist al anului 2023 şi reclamă, deci, prudenţă în politica economică.

„Un obiectiv esenţial al coaliţiei de guvernare este asigurarea stabilităţii economice şi a sustenabilităţii financiare a României, obiectiv naţional cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple. În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune şi o anumită responsabilitate în planul mesajului public, în privinţa valorilor democratice şi a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea, consider că trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând iluzii, de soluţiile extremiste, lipsite de responsabilitate. Pe termen lung, aşa cum sunt convins că ştiţi prea bine, populismul economic ne transformă pe toţi în perdanţi. Iată de ce avem nevoie de soluţii credibile pentru România, de soluţii echilibrate, care să ofere economiei noastre garanţii de stabilitate şi de predictibilitate pe termen lung”, a declarat Cosmin Marinescu.

Acesta a spus că România are, din luna mai a anului trecut, o strategie naţională privind dezvoltarea pieţei de capital, strategie ce trebuie fructificată pragmatic şi eficient, prin schimbări ambiţioase şi prin rezultate pe măsură.

„O piaţă de capital matură, competitivă, capabilă să susţină eficient nevoile de finanţare ale economiei reprezintă un atu important din perspectiva obiectivului ca România să treacă la un model de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Creşterea listărilor şi a participării diferitelor categorii de investitori pe piaţa de capital, încă mult sub potenţialul real al pieţei noastre, vor aduce noi oportunităţi de finanţare şi afaceri. Indiferent dacă ne referim la prezenţa unei companii pe piaţa principală sau pe piaţa AeRO, vorbim de beneficii financiare, vorbim de avantajele credibilităţii şi de calitatea guvernanţei. Într-un model de dezvoltare bazat pe investiţii, economia României are nevoie de finanţare. În anii următori, finanţarea va deveni probabil un criteriu cheie în dinamica sistemului financiar şi pentru eficienţa cadrului de reglementare. Cooperarea deschisă dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori şi jucătorii din mediul de afaceri este cheia succesului în acest demers, unul principial şi cu viziune de dezvoltare pentru economia noastră”, a afirmat Cosmin Marinescu.

El a precizat că în calitate de consilier prezidenţial a avut ocazia, de-a lungul celor 9 ani de activitate, să discute cu numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri despre cum văd ei viitorul economic al României, despre cum putem face lucrurile mai bine, cu responsabilitate şi dedicare.

„Şi vă asigur că există interes deplin pentru colaborare, pentru participare la un efort constructiv, la un efort comun în sprijinul economiei României. În acest sens, doresc ca prezenţa mea aici să fie văzută şi ca o invitaţie din partea instituţiei prezidenţiale pentru o implicare şi mai activă a stakeholderilor şi jucătorilor din sistemul financiar în direcţia consolidării avantajelor competitive de care România dispune, inclusiv în privinţa pieţei de capital. Această orientare spre viitor consider că necesită preocupări sporite şi în direcţia educaţiei financiare. Educaţia financiară este un activ naţional cu efecte benefice pe termen lung. O bază solidă de cunoştinţe economice şi financiare este indispensabilă în construirea unei economii reziliente şi prospere”, a declarat Cosmin Marinescu.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Cehă a anunţat că a cheltuit peste 2% din PIB pentru apărare în 2024. În ce tehnică militară au investit cehii

Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene și alte 19 miliarde sunt înghețate, din cauza lui Viktor Orban

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere ultima şedinţă din 2024

Ministrul Dezvoltării: Am preluat ministerul cu datorii, dar le vom plăti. Nu se mai acceptă noi cereri de plată pe „Saligny” şi PNDL

Partenerii noștri