Scandaloasa rețetă de „cozonac rusesc” cu 150 de ouă. Și cum să „asortezi” un vin bun la masa de Paște. Sfaturi de la un somelier român
O masă de sărbătoare, cum e cea de Paște, nu e completă fără un desert. În acest caz, vorbim în special despre pască ori cozonac. Iar cozonacul merge și cu un pahar de vin. Care nu trebuie să fie neapărat dulce. Somelierul Sergiu Nedelea a arătat pentru digi24.ro ce tipuri de vin merg cel mai bine la masa de Paște, în funcție de ingredientele cozonacului ales la desert. Iar rețetele de cozonac sunt extrem de diversificate. Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, în 1933, în revista „Adevărul Literar și Artistic” și care avea la bază o „veche rețetă rusească” provenită din familia scriitorului și gastronomului Păstorel Teodoreanu.
Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul rețetei, Păstorel Teodoreanu, care semna în acea vreme o „Cronică gastronomică” în revista „Adevărul literar și artistic”, a menționat că „e bine să fie pregătite toate de cu seară și să te apuci de treabă cu noaptea în cap”.
„Se strică de cu seară ouăle, punând gălbenușurile deoparte. Albușurile le pui unde vrai, căci ori pui prea puțin (ca o linguriță de omăt), ori deloc - cam tot una e”, după cum preciza Păstorel Teodoreanu (pseudonimul literar al lui Alexandru Osvald Teodoreanu) în debutul rețetei de cozonac.
A doua zi, trebuie puși „doi pumni de făină (circa 500 de grame) pe care o opărești cu lapte clocotit”. Aluatul e apoi amestecat „cu o lopată anume (din lemn) sau cu un linguroi și se bate strașnic, până se face ca o pomadă, fără niciun gogoloș”.
Aluatul de cozonac trebuie apoi frământat vreme de „două ceasuri”.
La scosul din cuptor, alt meremet. Scoți cozonacul, îl scuturi puțintel cu urechea aplecată să-l auzi dacă joacă
Întreaga rețetă, cu toate detaliile necesare pregătirii și coacerii acestui preparat, poate fi consultată în numărul 649 din 1933 al revistei „Adevărul literar și artistic”, care poate fi consultat incusiv online pe Biblioteca Națională Digitală.
Păstorel Teodoreanu a prezentat „întocmai” respectiva rețetă pe care o știa, conform spuselor sale, „din casa părintească”. Astfel, respectiva rețetă era una veche rusească, transmisă până atunci în familia sa exclusiv „prin tradiție orală și mai ales prin practică”.
Spune-mi ce fel de cozonac preferi, ca să-ți spun ce vin să bei
Istoricește vorbind, se presupune că „primul cozonac” este opera vechilor egipteni și că acesta, la începuturile sale, era, în esență, o pâine îndulcită cu miere și umplută cu diverse semințe, după gust. Aluatul a fost apoi preluat de greci și de romani și „îmbogățit” cu lapte ouă, nucă, stafide și tot felul de alte mirodenii.
În timp, tehnicile de dospire și coacere au continuat să evolueze, iar în prezent, cozonacul a devenit un preparat nelipsit pe mesele românilor, în special cu ocazia sărbătorilor religioase, precum Crăciunul sau Paștele.
Iar cum cozonacul are la bază pâinea, e important să știm și ce vin i se potrivește cel mai bine, mai ales în sărbătoarea Învierii Domnului din Duminica Paștelui.
„La cozonac, sunt niște elemente păstrate, care pleacă tot din sufletul vinului. Avem, de exemplu, un cozonac cu stafide: ce sunt stafidele? Sunt tot niște boabe de struguri, e adevărat mai speciali”, a precizat pentru digi24.ro somelierul Sergiu Nedelea.
Somelierul a arătat că, deși cozonacul e un preparat de desert, nu e obligatoriu să fie „asortat” cu un vin dulce.
„Prin excelență, ne gândim la asocierea cozonacului cu vinurile mai dulci”, a spus Nedelea. „Dar nu trebuie să ne ducem cu un vin foarte, foarte dulce. Sunt cozonaci care au cacao. În diferite deserturi, ele rezonează bine cu vinul roșu. Putem să mergem chiar cu vinul roșu de la pulpa de miel, nu e nicio greșeală”, a arătat somelierul.
Sergiu Nedelea nu recomandă la cozonac un vin roșu „licoros”, ci cel mult un demidulce.
„Nu mă gândesc la a asocia un cozonac cu vinuri speciale tipe Cherry sau Porto”, a adăugat Sergiu Nedelea, care a recomandat mai degrabă o Fetească Neagră, în acest caz.
În cazul cozonacului „panettone” de tip italian, e recomandat chiar și un vin alb:
„Dacă am o Tămâioasă veche și stafidele din cozonac sunt mari, albe, merg foarte bine cu un vin alb. Pot să joc, fără să greșesc, cu o Grasă de Cotnari. Tămâioasa aș da-o, mai degrabă la pască.
În plus, „cozonacul trebuie să aibă frăgezime și are nevoie de un vin cu o anumită corpolență, nu merge un vin subțire”, mai spus somelierul român. „Pe lângă aluat și cocă, sunt ingredientele dulci: cacao, zahăr, umpluturi. Apoi, trebuie să ținem cont de nuci. Merge, în acest caz, un vin sec”.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News