Klaus Iohannis despre OUG pentru coduri: „Asta pur și simplu nu se poate!”
Klaus Iohannis spune că modificarea Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă, e neconstituţională. Preşedintele a făcut declaraţia la Bruxelles, unde participă la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia guvernanţilor că modificarea Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă ar încălca flagrant Constituţia.
„Asta pur și simplu nu se poate!”, le-a spus președintele Klaus Iohannis jurnaliștilor care l-au întrebat despre intențiile guvernului. „S-a mai încercat, există practica CCR, care a declarat astfel de încercări pur și simplu neconstituționale. Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care este în procedură uzuală în Parlament. Foarte simplă explicația. Deci, nu se poate!” a arătat șeful statului.
Decizia modificării prin OUG a Codului penal și a Codului de procedură penală a fost anunțată la începutul săpătmânii de premierul Viorica Dăncilă. Hotărârea a fost îmbrățișată de membrii Comitetului Executiv al PSD și atunci Viorica Dăncilă a anunțat că este sarcina ministrului justiției să identifice articolele care trebuie implementate de urgență în cele două legi penale, iar ele să fie cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență, desigur, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale pe cele două proiecte de lege.
Între timp, însă, a apărut și problema respectării unei hotărâri din 2010 a CCR, care la momentul respectiv a atras atenția Guvernului că nu își poate asuma răspunderea prin ordonanță de urgență pe un act normativ care este în același timp și în dezbaterea camerei decizionale a Parlamentului. Nici vorbă de așa ceva, spune acum ministrul justiției, Tudorel Toader, care se gândește chiar să revină la proiectele inițiale pe care Ministerul Justiției le-a transmis Parlamentului, în special pentru a transpune două directive europene al căror termen de implementare în legislația din România a fost demult depășit: combaterea spălării banilor și întărirea respectării prezumției de nevinovăție.
Tudorel Toader spune că se poate
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine însă că a găsit o portiţă pentru a trece aceste modificări prin ordonanţă, chiar dacă o legea este în Parlament. Tudorel Toader spune că România riscă să fie sancţionată de Bruxelles dacă mai întârzie aceste legi.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare. Concluzia sa fost că unii spun ce ştiu, iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecut şi astăzi este „şi mai urgentă”.
Întrebat dacă emiterea unei astfel de ordonanţe pe un proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară nu contravine unei decizii Curţii Constituţionale, Toader a răspuns: „Vă dau răspunsul pe care l-am mai dat cu privire la această chestiune: voi spune, de principiu, că unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News