Iohannis a discutat cu o delegație a Congresului SUA despre măsurile luate de România după interferența străină în alegeri

Data publicării:
iohannis americanul
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a primit, luni la Palatul Cotroceni, o delegație condusă de Christopher Coons, membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, senator democrat din partea statului Delaware. Printre alte subiecte abordate, șeful statului a prezentat, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale în țara noastră, măsurile luate de statul român ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride.

Discuţiile au fost concentrrate asupra dimensiunilor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe cooperarea de securitate și apărare, relații economice, regiunea Mării Negre, situația din Ucraina și întărirea relației transatlantice, arată comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele României a evocat semnificația deosebit de importantă a Parteneriatului Strategic româno-american și a transmis un mesaj ferm privind vocația profund euroatlantică a României, ca aliat NATO de încredere și membru al UE care promovează o relație transatlantică solidă și consistentă. A evidențiat faptul că o prezență puternică a SUA în regiune, pe toate componentele relevante, este vitală pentru securitatea euroatlantică și pentru asigurarea unui front comun împotriva influențelor externe care sunt în dezacord cu valorile democratice.

Klaus Iohannis a prezentat evoluțiile interne din România, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale, și măsurile luate de statul român ca urmare a interferențelor străine în procesele democratice și a intensificării atacurilor hibride.

„De asemenea, Președintele României a avertizat asupra faptului că aceste atacuri nu sunt îndreptate doar către un singur stat, ci împotriva societăților democratice în ansamblul lor, și a arătat că țara noastră a solicitat la nivelul Uniunii Europene și al NATO o coordonare intensificată pentru combaterea și prevenirea acestor activități. A subliniat, în același timp, importanța cooperării intensificate dintre SUA și România în domenii cheie pentru contextul de securitate actual, precum amenințările hibride, cibernetice și informaționale. În acest context, senatorul Coons a exprimat aprecierea și susținerea SUA pentru modul în care autoritățile din România au gestionat această situație dificilă și fără precedent și a fost de acord că toate democrațiile sunt expuse riscurilor hibride, fiind necesară o cooperare mai strânsă și în acest domeniu”, mai indică sursa citată.

Securitatea în regiunea Mării Negre, o altă temă de discuție

De asemenea, oficialul american a salutat nivelul excelent de cooperare politică și de securitate dintre România şi SUA şi interesul pentru aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic, țara noastră fiind unul dintre cei mai de încredere, valoroși și apropiați aliați ai Statelor Unite. Senatorul Coons a asigurat că dezvoltarea relației cu România se bucură de sprijin bipartizan în cadrul Congresului SUA și a făcut referire și la importanța acordată securității regiunii Mării Negre, inclusiv prin elaborarea Strategiei SUA privind securitatea și dezvoltarea regiunii Mării Negre (Black Sea Security and Development Strategy), la care și România și-a adus contribuția. Totodată, a pus accentul pe impactul strategic al proiectelor comune în domeniul energiei, inclusiv cooperarea nucleară civilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, precum și importanța acordată de cetățenii români și de autorități accederii României în Programul Visa Waiver.

La întrevedere, „a existat și un schimb de opinii despre războiul împotriva Ucrainei și necesitatea continuării acordării de sprijin multidimensional pentru această țară. Totodată, Președintele României a accentuat importanța etapei de reconstrucție a țării și capacitatea României de a avea un rol crescut ca și conexiune logistică, mai ales ținând cont de succesul facilitării de către țara noastră a tranzitului de produse din Ucraina, de la începutul războiului”, conform sursei amintite.

De asemenea, au fost subliniate riscurile majore la care este expusă și Republica Moldova, care trebuie susținută de comunitatea internațională, în special în ceea ce privește reziliența statală și întărirea securității energetice, prin interconexiuni sporite cu Uniunea Europeană.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane
Digi FM
Meghan Markle a revenit pe Instagram după cinci ani de absenţă. Imaginile inedite sunt virale
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
Foto Heather Graham și-a încheiat anul în costum de baie, înconjurată de zăpadă. Actrița împlinește 55 de ani...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025