Dan Barna explică de ce Victor Ponta a fost respins de noul grup european din care face parte USR-PLUS
Noul grup Renew Europe este un grup al forțelor noi din politică, al forțelor proeuropene, al forțelor care vor o schimbare și în ceea ce privește politica europeană, dar și în politica din statele naționale, iar Victor Ponta nu reprezintă în realitate aerul proaspăt din politica românească, a declarat vineri seara, la Digi24, liderul USR, Dan Barna, după ce aderarea formațiunii Pro România la acest grup nou din Parlamentul European a fost respinsă.
Noul grupul politic liberal este format din ALDE Europa, partidul lui Emmanuel Macron și USR-PLUS.
Victor Ponta l-a acuzat pe liderul PLUS, Dacian Cioloș, că a blocat afilierea Pro România la Renew Europe, făcând lobby împotriva acestuia.
PSD discută despre excluderea din partid a lui Victor Ponta
Antonescu, acuzații la adresa lui Ponta: Când faci milioane din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE
Victor Ponta, după ce Ciolacu a ratat finala prezidențială: PNL și Nicolae Ciucă au jucat rolul idiotului util
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Ponta, atac fără precedent la adresa jurnaliștilor Digi24
Scandal după numirea lui Ponta: „Omul Partidului Comunist Chinez”
Ce sfaturi i-ar da Ponta lui Ciolacu
Ponta: La Transporturi s-a tot schimbat ministrul. La Turism e un ministru care nu zboară cu avionul
Victor Ponta: Opoziția e AUR, care e cu hău-hău
„Partidul domnului Ponta e compus din fostul PSD care s-a supărat pe Liviu Dragnea, cam aceasta este secvența și-atunci, pentru noi, nu era un parteneriat funcțional la nivel european”, a explicat liderul USR.
Barna a negat vehement că inițial, la celebra discuție dintre el și Victor Ponta de la Bruxelles, surprinsă într-o fotografie, i-ar fi promis sprijin fostului premier pentru intrarea în Renew Europe, iar apoi, după ce ar fi văzut reacțiile vehemente ale propriului electorat, s-ar fi răzgândit. „Nu, nici vorbă! Dialogul nu a fost acesta. Dl. Ponta într-adevăr mi-a spus că ar dori să facă și el parte din grupul acesta, dar nu i-am zis niciun moment nici că sunt de acord, nici că vom face acest lucru. I-am spus chiar că pentru noi este o problemă acest gen de asociere. Nu a existat niciun moment un acord al meu pe această susținere, nicio promisiune, se poate confirma”, a spus Dan Barna. El a negat încă o dată că ar fi contat reacția electoratului și susține că a fost foarte consecvent în mesaj de la un moment la celălalt și nu s-a schimbat nimic. „Nu a existat niciun moment vreo încurajare sau vreo formulare de-a mea din care să rezulte că vom susține această afiliere”, a punctat Dan Barna.
Colaborare USR cu Victor Ponta în Parlamentul României
În Parlamentul din România, opoziția are, însă, nevoie de fostul premier pentru a atrage voturi în plus de la PSD la moțiunea de cenzură. „Este adevărat, dar este o decizie a domniei sale”, în cazul în care n-ar mai încerca să atragă parlamentari ai puterii de „supărare” că nu a primit sprijin pentru Renew Europe, a comentat Dan Barna. „Sunt două paliere: opoziția trebuie să colaboreze în chestiunile legate de o moțiune de cenzură, de exemplu. Asta nu înseamnă că partidele din opoziție au aceleași valori sau viziuni despre România”, a precizat liderul USR.
El a explicat că este necesară colaborarea opoziției pentru a trimite Guvernul Dăncilă acasă, pentru că acesta a fost mesajul electoratului - și de stânga, și de dreapta - pe 26 mai, când Victor Ponta a primit voturi de la un electorat de stânga, de presupus un fost electorat PSD care s-a săturat de varianta de PSD la care a ajuns Liviu Dragnea. „Din această perspectivă, colaborarea pentru dărâmarea guvernului este una legitimă și firească. Dincolo de asta, avem viziuni diferite, puncte de vedere diferite, păreri diferite”, a spus Dan Barna la Digi24.
Liderul politic a mai spus că USR este dispusă să susțină parlamentar un guvern din care să facă parte Victor Ponta, după cum și Pro România sau UDMR sunt „perfect asumate” pe proiecte de care are nevoie România. „Mă îndoiesc că dl Victor Ponta va vota împotriva votului prin corespondență, prin care românii din diaspora să poată să voteze, sau împotriva deschiderii discuțiilor pe votul electronic, pentru că dl Victor Ponta știe cel mai bine că blocând voturile din diaspora a ratat ocazia să fie președintele României”, a exemplificat Dan Barna.
„Pe chestiunile legate de justiție, colaborăm în mod firesc, colaborăm și cu PMP, și cu PNL, cu toate partidele care cred că în România justiția trebuie să fie independentă și statul trebuie să fie funcțional pentru a scăpa de MCV, de exemplu”, a argumentat Dan Barna.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News