Zi istorică pentru Iran. Ridicarea sancțiunilor economice internaționale a intrat în vigoare

Data publicării:
Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului.
Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului. Foto: Guliver/GettyImages

John Kerry (stânga) și Mohammad Javad Zarif (dreapta) ©FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 23:00 „Iranul și-a încheiat etapele pregătitoare necesare pentru a demara punerea în aplicare a acordului” nuclear încheiat cu marile puteri la 14 iulie 2015, a anunțat secretarul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, japonezul Yukiya Amano, într-un comunicat publicat la Viena, unde șefii diplomațiilor din Iran, UE și SUA erau reuniți pentru ultimele discuții.

În consecință, imediat după acest anunț, Uniunea Europeană a adoptat, sâmbătă seara, decizia ridicării sancțiunilor economice și financiare împotriva Iranului. Decizia adoptată de cele 28 de state membre intră în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al UE.

Statele Unite au anunțat, la rândul lor, prin vocea secretarului de stat John Kerry, că au ridicat sancțiunile asupra Iranului.


Astăzi este ziua în care dovedim lumii că ameninţările, sancţiunile, intimidarea, presiunea nu funcţionează. Respectul dă roade. Prin respect, dialog, negocieri putem ajunge la soluţii reciproc acceptabile, putem implementa soluţiile reciproc acceptabile, le putem dovedi scepticilor că s-au înşelat şi putem merge mai departe într-o lume în care învinge diplomaţia, şi nu forţa”, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului.

Ridicarea sancţiunilor înseamnă că firmele iraniene vor primi din nou acces la conturile din străinătate, unde au aproximativ 100 de miliarde de dolari. Totodată, Teheranul va putea să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională. Experţii spun că acest lucru va duce la o scădere şi mai mare a preţului barilului, aflat deja la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Vineri, petrolul scăzuse sub pragul de 30 de dolari, în așteptarea acestei decizii.

Ridicarea sancțiunilor internaționale, care au atârnat greu pentru economia Iranului, țară cu 77 de milioane de locuitori și cu bogate resurse de gaz și petrol, va interveni progresiv și vor fi eșalonate pe zece ani, cu posibilitatea, timp de 15 ani, de a fi reintroduse imediat, dacă Teheranul nu-și respectă angajamentele.

Acest moment de răspântie pe plan diplomatic marchează, totodată, și începutul unui dezgheț între SUA și Iran.

Un nou început, consfințit printr-un schimb neașteptat de prizonieri

Apropierea dintre Iran și Statele Unite s-a concretizat, sâmbătă, printr-un schimb neașteptat de prizonieri, între care un jurnalist de la The Washington Post, Jason Rezaian, care era deținut de Teheran de peste 500 de zile.

Acest schimb de prizonieri - de o amploare fără precedent între cele două țări - s-a perfectat în timpul întâlnirii pe care au avut-o la Viena John Kerry, secretarul de stat american, și Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene. 

Patru americani de origine iraniană, între care Rezaian, au fost eliberați de Iran, în timp ce Statele Unite au grațiat șapte iranieni. Elveția, care reprezintă interesele SUA în Iran, a facilitat acest acord. Negocierile au durat un an, potrivit ambasadorului iranian la ONU. 

Un al cincilea american, Matthew Trevitick, despre care nici nu se știa că este deținut de Iran, a fost eliberat, de asemenea, de autoritățile iraniene, dar în cadrul unui proces diplomatic care nu a avut legătură cu schimbul de prizonieri. 

Jurnalistul de la Washington Post Jason Rezaian, în vârstă de 39 de ani, fusese arestat în iulie 2014, apoi condamnat în 2015 la închisoare, pentru spionaj și colaborare cu guverne ostile, acuzații respinse, bineînțeles, de apropiații acestuia și de publicația americană pentru care lucra. Și soția sa, tot jurnalistă, fusese deținută, dar ulterior a fost eliberată. 

În afară de Rezaian au mai fost eliberați un pastor, Said Abedini, un fost pușcaș marin, Amir Hekmati, și un bărbat care se numește Nosratollah Kosravi.

Căsătorit cu o americancă și având cetățenie americană, pastorul era deținut din septembrie 2012, fiind acuzat că a tulburat securitatea națională prin activitățile sale religioase. Era condamnat la opt ani închisoare. 

Fostul pușcaș marin, în vârstă de 30 de ani, era arestat din august 2011, când se afla în vizită la niște rude, și era acuzat de spionaj în profitul CIA. Condamnat inițial la închisoare, i s-a comutat pedeapsa la zece ani de închisoare. 

Teheranul și-a luat, de asemenea, angajamentul de a continua să coopereze cu SUA pentru a afla ce s-a întâmplat cu Robert Levinson, un fost agent FBI dispărut în Iran în urmă cu mai mulți ani, a anunțat Washingtonul. 

Cei șapte iranieni eliberați de SUA, între care șase au dublă cetățenie, erau urmăriți penal sau deja condamnați pentru că au vândut Iranului echipamente industriale încălcând astfel sancțiunile internaționale ce au fost impuse Teheranului timp de decenii. 

SUA au renunțat, de asemenea, la căutarea a 14 cetățeni iranieni pentru care alertaseră Interpolul. 

Iranul și SUA au rupt legăturile diplomatice din 1980, dar relațiile dintre cele două țări au început să se reia treptat după încheierea acordului nuclear din 14 iulie 2015, care prevede că sancțiunile internaționale vor fi ridicate, dacă Teheranul renunță la arma atomică. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Britney Spears publică imagini rare cu fiul ei de 18 ani, după vizita surpriză a acestuia. „Al meu pentru...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Fermecătoarea Charlize Theron, pozată în costum de baie, pe plajă în Los Cabos. Actrița din „Atomic Blonde”...
Adevarul
Cinci persoane care au slăbit zeci de kilograme au dezvăluit ce obișnuiau să mănânce înainte și după...
Newsweek
S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Câți bani a încasat regizorul primului film „Deadpool”. A rupt tăcerea după aproape opt ani
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025