Foto: Vier Pfoten
Elefantul a fost filmat la finalul săptămânii trecute având afecțiuni vizibile la ochi și la picioare, prezentând totodată mișcări stereotipe specifice stresului cauzat de captivitatea îndelungată. Animalul este ținut cel puțin 23 de ore pe zi într-un țarc de maximum 10 metri pătrați sau în camionul de transport, unde nu se poate mișca. Același circ ține captiv un hipopotam într-un țarc de mici dimensiuni, fără bazin cu apă. Animale sălbatice sunt expuse continuu zgomotelor provenite de la mașinile din parcarea hipermarketului Cora, fiind forțate să trăiască într-un mediu total diferit față de habitatul lor natural.
Video: Vier Pfoten
”În libertate, un elefant străbate 15 kilometri într-o singură zi. Imaginați-vă că cei maxim 10 metri pătrați pe care îi îngăduie circul Americano Vargas reprezintă un chin nesfârșit pentru acest elefant, care abia are loc să se miște, darămite să se deplaseze. Orice specialist poate remarca mișcările stereotipe dezvoltate în ani de zile de izolare în condiții inumane. Nu mai vorbim de orele lungi pe care toate aceste animale trebuie să le îndure pe drum, înghesuite în cuștile din camioanele de transport. Pentru cine pot fi aceste lucruri o distracție?”, spune Veronica Tulpan, director de programe naționale Vier Pfoten România.
Organizația a relansat campaniei Stop It! Fără animale sălbatice în circuri, având ca principal scop adoptarea legii care să interzică reprezentațiile cu animale sălbatice pe teritoriul României.
Foto: Vier Pfoten
Cora România a răspuns acuzațiilor pe pagina de Facebook:
„În calitate de promotor şi susținător al comportamentului etic față de animale şi mediul înconjurător, Cora România condamnă orice acțiune de rele tratamente aplicate animalelor în captivitate sau libere.
Cei care şi-au dat acordul pentru prezența circului în parcare au fost garantați de reprezentanții circului asupra deținerii tuturor avizelor şi autorizațiilor necesare pentru desfăşurarea activității.
În urma sesizărilor primite din spațiul public, Cora consideră că se impune de urgență luarea unor măsuri rapide, de către autoritățile competente - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul Afacerilor Interne, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205 din 26 mai 2004 privind protecţia animalelor, urmare a demarării unor verificări asupra autorizației de funcționare a circului şi a aspectelor semnalate în legătură cu modul în care sunt tratate animalele respective din cadrul circului.
Cora Romania va sesiza, aşadar, autoritățile mai sus menționate, va colabora cu acestea şi va susține orice măsură dispusă de ele.”