Șobolani antrenați să detecteze solzi de pangolin și colți de elefant, noua armă împotriva contrabandei cu animale sălbatice

Data actualizării: Data publicării:
sobolani apopo
Cercetătorii au antrenat opt șobolani giganți africani să adulmece elemente specifice ale animalelor sălbatice de contrabandă. Sursa foto: X

Șobolanul gigant african ar putea deveni cea mai eficientă armă în lupta împotriva traficului de animale sălbatice pe cale de dispariție, potrivit unui studiu asupra rozătoarelor antrenate să adulmece solzi de pangolin, coarne de rinocer, colți de elefant și lemn de esență tare, conform The Guardian.

Cercetătorii au antrenat opt șobolani giganți africani să adulmece și să descopere elemente specifice ale animalelor sălbatice folosite intens în contrabandă, chiar și atunci când acestea erau băgate printre articolele utilizate în mod obișnuit pentru a ascunde mărfurile traficate, inclusiv arahide, frunze, peruci și detergent.

Piața produselor ilegale pentru animale sălbatice valorează până la 20 de miliarde de dolari anual, a declarat Interpol anul trecut.

Șobolanii au fost studiați de oamenii de știință de la Apopo, un ONG fondat în Belgia, cu sediul în Tanzania, ale cărui rozătoare detectează, de asemenea, mine și tuberculoza.

Numiți după conservațioști cunoscuți, inclusiv David Attenborough, animalele au fost inițial recompensate cu pelete de hrană dacă își țineau nasul timp de trei secunde peste o probă de solz de pangolin, lemn, corn de rinocer sau fildeș de elefant.

În simulări, aceștia au purtat veste roșii minuscule și lese, cu un clopoțel atașat în față, astfel încât să-și poată folosi labele pentru a-și avertiza mânuitorii atunci când găsesc articole de contrabandă, pentru ca apoi să primească o altă recompensă.

Șobolanii au reușit sa detecteze perfect pangolinul, lemnul si cornul de rinocer după opt luni în care nu le-au mai mirosit, potrivit studiului lui Apopo, care a fost publicat in jurnalul Frontiers in Conservation Science. Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că șobolanii își pot aminti mirosurile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar, au spus ei, rezultatele lor pentru fildeșul de elefant s-ar putea să nu fie exacte, deoarece acesta a fost stocat cu cornul de rinocer și numai șobolanii antrenați pe cornul de rinocer l-au adulmecat.

În 2023, șobolanii au fost, de asemenea, supuși la încercare într-o simulare din lumea reală în portul Dar es Salaam, capitala comercială a Tanzaniei. Șobolanii au găsit 85% din mostrele de animale sălbatice plantate ilegal, a spus Apopo, chiar și prin orificiile de aerisire din containerele de transport.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri