Sistemul nostru solar ar putea conţine o nouă planetă
Data publicării:
„Suntem destul de siguri că există acolo”, a declarat Michael E. Brown, profesor de astronomie planetară la Institutul de Tehnologie din California.
Michael E. Brown și colegul său Konstantin Batygin spun că, deși nu au observat-o, dovezile se bazează pe faptul că la marginea sistemului solar se află șase obiecte cunoscute deja, care se mișcă pe orbite eliptice. Corpurile cerești descriu bucle în același cadran al sistemului solar și sunt înclinate la același unghi, iar șansa ca acolo să existe o planetă este de una la 14.000.
Planeta X, după cum a fost inițial botezată de către cei doi astronomi, s-ar putea încadra ca dimensiuni între Terra și Neptun. Atmosfera este joasă, dar densă, și acoperă cel mai probabil un miez stâncos cu o masă de zece ori mai mare decât cea a Pământului. Asta ar însemna de 4.500 de ori masa lui Pluto.
Dacă există, noua planetă ar fi cel mai aproape de Soare, la aproximativ 32 de miliarde de kilometri, iar în cel mai îndepărtat punct s-ar afla la 160 de miliarde de kilometri.