Telescopul James Webb a descoperit detalii uimitoare despre Charon, cea mai mare dintre cele cinci luni ale lui Pluto

Data publicării:
NASA's New Horizons Spacecraft Pluto Flyby
Charon, descoperită în 1978, are distincția de a fi cea mai mare lună a sistemului solar în raport cu dimensiunea planetei pe care o orbitează. Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai noi observații ale telescopului spațial James Webb le oferă oamenilor de știință o înțelegere mai bună despre compoziția și evoluția lunii Charon, cea mai mare lună care orbitează planetele pitice ale sistemului nostru solar și cel mai mare satelit al lui Pluto.

Webb a detectat pentru prima dată dioxid de carbon și peroxid de hidrogen - ambele înghețate sub formă de solide - pe suprafața lui Charon, un corp sferic de aproximativ 1.200 km în diametru, au spus cercetătorii marți, informează Reuters. Acestea sunt adăugate la gheața de apă, compușii purtători de amoniac și materialele organice documentate anterior pe suprafața lui Charon.

Charon, descoperită în 1978, are distincția de a fi cea mai mare lună a sistemului solar în raport cu dimensiunea planetei pe care o orbitează. Are aproximativ jumătate din diametru și o optime din masa lui Pluto, o planetă pitică din o regiune rece a sistemului solar exterior numită Centura Kuiper, dincolo de cea mai îndepărtată planetă, Neptun.

Distanța dintre Charon și Pluto este de aproximativ 19.640 km, comparativ cu 384.400 km în medie care separă Pământul de Lună.

Cea mai mare parte a suprafeței lunii Charon este gri, cu regiuni maro-roșcatice în jurul polilor săi compuse din materii organice.

Observațiile Webb se bazează pe datele obținute atunci când sonda spațială New Horizons a NASA a zburat de Charon în timpul vizitei sale la sistemul Pluto în 2015. Noul studiu a profitat de capacitatea telescopului Webb, care a fost lansat în 2021 și a început să colecteze date anul următor, de a observa pe o gamă mai mare de lungimi de undă decât cea disponibilă anterior.

Prezența peroxidului de hidrogen vorbește despre procesele de iradiere pe care le-a experimentat Charon de-a lungul timpului, au spus cercetătorii, în timp ce dioxidul de carbon este probabil o componentă originală care datează de la formarea acestei luni în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Peroxidul de hidrogen, au spus cercetătorii, s-a format pe măsură ce gheața de apă de pe suprafața lui Charon a fost modificată chimic de atacul perpetuu al radiațiilor ultraviolete de la soare, precum și a particulelor energetice de la vântul solar și de la razele cosmice galactice care traversează universul.

Cercetătorii au spus că dioxidul de carbon observat de Webb este probabil să fi făcut parte din materialul primordial din care s-au format inițial atât Charon, cât și Pluto.

Oamenii de știință au fost surprinși că dioxidul de carbon nu a fost observat anterior.

Detectarea dioxidului de carbon a fost o confirmare satisfăcătoare a așteptărilor noastre”, a spus Silvia Protopapa, director adjunct al departamentului de studii spațiale de la Institutul de Cercetare Sud-Vest din Boulder, Colorado, co-investigator al misiunii New Horizons și autor principal al studiului publicat în revista Nature Communications.

Detectarea peroxidului de hidrogen pe Charon a fost neașteptată. Sincer, nu am anticipat să găsesc dovezi ale acestuia la suprafață", a adăugat Protopapa.

Noile observații ajută la o imagine mai largă despre corpurile cerești care populează sistemul nostru solar.

Fiecare corp mic din sistemul solar exterior este o piesă unică a unui puzzle mai mare pe care oamenii de știință încearcă să-l pună cap la cap”, a spus Protopapa.

Cercetătorii au folosit un instrument numit Near-Infrared Spectrograph pentru a face patru observații în 2022 și 2023, obținând o acoperire completă a emisferei nordice de pe Charon.

Aceste noi observații făcute detelescopul Webb adaugă dioxid de carbon și peroxid de hidrogen la inventarul cunoscut al componentelor de suprafață (a lui Charon). Ambele oferă perspective asupra proceselor în desfășurare de iradiere și refacere a suprafeței determinate de impact”, a declarat coautorul studiului Ian Wong, om de știință la Institutul de Știință din Baltimore.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Toată strada a câștigat la Loto un milion de lire sterline. Trucul inteligent care...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...