30Criză în paradisul din Delta Dunării! Apa abia mai trece de glezne în unele canale. Locurile care în vară stârneau admiraţia turiştilor şi erau pline de nuferi sunt acum o mlaştină plină de nămol. Lipsa ploilor şi aluviunile depuse în albii au sufocat turismul în toamna aceasta, se plâng localnicii, care trăiesc doar din banii vizitatorilor şi pescuit.
Florin Stoian îşi câştigă existenţa de când se ştie pe apele Deltei. Plimbă turiştii şi le arată minunile canalelor, dar acum afacerea lui a eşuat.
Florin Stoian, barcagiu: „În 47 de ani, eu apă așa scăzută nu am văzut. Se rup motoarele, se rup elicele”.
Pe canalul care ocolește comuna Dunavățu de Jos, bărcile circulă cu viteză foarte scăzută, pentru că adâncimea este de aproximativ 30 de cm. Doar că, în unele zone, situația este și mai gravă.
Pe alte canale, apa nu trece de două palme. Oamenii Deltei sunt îşi fac griji din ce în ce mai mari.
Nivelul alarmant de scăzut al apelor de pe canalele Deltei pune în pericol zeci de specii de păsări şi peşti rare şi aduce pierderi mari pentru cei care trăiesc din turism.
Cristian Ivanov, proprietar de pensiune: „Toamna asta nu am putut să facem turism. Nu mai e apă!”
Nechifor Savencu, fost pescar: „Poți să omori oamenii pe care îi ai în barcă, că dacă nu știi și dai de un prag și dacă a lovit brusc, se duc toți peste cap.”
Mălin Mușatescu, guvernatorul Deltei Dunării: „Este foarte scăzută Dunărea şi chiar dacă am fi decolmatat toate canalele cu probleme tot am fi avut dificultăţi”
Administraţia Deltei Dunării va înfiinţa anul viitor un departament special care să curăţe fundul canalelor de mâl, ca să nu mai apară probleme când Dunărea scade mult.
Până atunci, localnicii mai au speranţe doar în natură: să plouă şi să crească fluviul, ca să nu rămână de tot cu bărcile pe uscat şi muritori de foame.