Aerul poluat, mai ales vara, în Capitală este un duşman invizibil al sănătăţii. Activiştii de mediu sunt categorici.
„Vara avem temperaturi de 30, 40 de grade. Din cauza aceasta se formează o zonă de joasă altitudine, adică gazele generate de transportul rutier sub efectul soarelui și al căldurii se transformă într-un ozon foarte periculos de joasă altitudine”, spune Cornel Belciug, reprezentantul ONG-ului Green Revolution.
Conform acestui calcul, cel puţin 90 de zile anual în oraş sunt depăşite limitele acceptate de poluare. Spre comparaţie, media europeană este de doar 35 de zile pe an.
Mai mult, Bucureştiul are metode prin care ocoleşte monitorizarea Comisiei Europene, spun reprezentanții ONG-urilor.
„S-au instalat niște instrumente de măsură și de informare. Marea majoritate nu funcționează. În felul acesta, Agenția de Protecția Mediului raportează date mai mult din exteriorul Capitalei și așa datele arată mai bine decât în realitate”, spune Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
„Dacă eu, de exemplu, aici în zona asta, unde este verdeață, pun o stație de monitorizare indicatorii ce îmi vor ieși vor fi ok. Dacă mă mut pe Barbu Văcărescu, de exemplu, unde se construiește foarte mult, acea stație la 800 de metri, o să ne dăm seama că aerul este diferit și irespirabil”, spune Cornel Belciug.
Agenţia Naţională de Protecţia Mediului consideră că defecţiunile aparatelor nu afectează raportările şi nici nu se depăşeşte limita de poluare. Anul trecut, a fost depăşită doar o dată faţă de limita europeană admisă de 35 de zile.
„Pentru Bucureşti au existat 36 de depăşiri ale valorii limită care este de 50 de micrograme pe metru cub”, spune Corina Lupu, director general Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului.
Probleme de mediu au şi Atena sau Sofia. Acolo indicii de poluare oficiali sunt apropiaţi de cei înregistraţi în Bucureşti de activiştii de mediu.