Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Data publicării:
comisia europeana
Comisia Europeană Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a decis să trimită Bulgaria și România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea deplină a obligațiilor de colectare și tratare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE). Directiva urmărește să protejeze sănătatea oamenilor și mediul prin impunerea colectării și tratării apelor urbane reziduale înainte de evacuarea lor în mediu.

Orașele (aglomerările) trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor urbane reziduale. Apele reziduale necolectate sau netratate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.

Bulgaria și România au beneficiat de derogări pentru a se conforma acestei directive în temeiul Tratatului de aderare, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

“În România, 150 de orașe mari și împrejurimile acestora (cu mai mult de 10.000 de locuitori) nu îndeplinesc cerințele directivei privind sistemele colectoare. În 154 de orașe și împrejurimi ale lor, apele urbane reziduale care intră în sistemele colectoare nu sunt tratate corespunzător. Iar în 155 orașe mari și împrejurimi, România nu asigură un tratament mai riguros înainte de evacuarea apelor reziduale în zonele sensibile”, potrivit comunicatului publicat de Comisia Europeană. În comunicat este prezentată și situația Bulgariei, de asemenea vizată de acest caz, care nu este nou. Pentru România, termenul să rezolve problemele observate ar fi trebuit să fie 31 decembrie 2015, iar pentru Bulgaria 31 decembrie 2010. 

Din cauză că nu au fost aplicate măsurile necesare, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2018 și încă o scrisoare în octombrie 2022. Scrisoarea de punere în întârziere este prima etapă a unei proceduri de infringement. În scrisoarea de punere în întârziere, Comisia expune clar problemele și dă fiecărui stat un termen pentru a răspunde și pentru a remedia situația. Astfel, UE consideră că eforturile celor două țări nu au fost suficiente, motiv pentru care a decis să le trimită în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Solicitările UE adresate celor două țări, de a trata apele urbane reziduale, urmăresc să protejeze sănătatea oamenilor și mediul. Aceasta cere ca apele urbane să fie curățate și tratate înainte de a fi evacuate în natură. De altfel, România și Bulgaria au beneficiat de finanțări substanțiale din partea UE pentru a face acest lucru, prin proiectele din cadrul politicii de coeziune, conform Comisiei Europene. 

Directivele adresate de UE României și Bulgariei fac parte din proiectul european “Green Deal”, care impune statelor membre să stabilească sisteme de colectare pentru toate orașele care au cel puțin 2.000 de locuitori. În cazul în care implementarea unui sistem este prea costisitoare, se pot utiliza sisteme individuale (fose septice, stații de epurare individiuale), dar care să aibă același nivel de protecție a mediului. Conform regulamentului european, orașele trebuie să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea și tratarea apelor reziduale, deoarece pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele de coastă și subterane.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
The official opening of the American n Aegis Ashore anti-missile base in Redzikowo
Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...