O balenă cu cocoașă a efectuat una dintre cele mai lungi și mai neobișnuite migrații înregistrate vreodată și este posibil să fi fost cauzată de schimbările climatice, spun oamenii de știință. Mamiferul marin a fost văzut în Oceanul Pacific, în largul Columbiei, în 2017, apoi a apărut câțiva ani mai târziu lângă Zanzibar, în Oceanul Indian, ceea ce înseamnă că animalul a parcurs o distanță de cel puțin 13.000 km.
Experții cred că această călătorie extraordinară ar putea fi cauzată de schimbările climatice care au epuizat stocurile de hrană sau poate de o odisee în căutarea unui partener, notează BBC News.
Ekaterina Kalașnikova de la Tanzania Cetaceans Program a declarat că această călătorie este „cu adevărat impresionantă și neobișnuită chiar și pentru această specie foarte migratoare”. Cercetătoarea a declarat că este foarte probabil ca aceasta să fie cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o balenă cu cocoașă.
Balenele cu cocoașă trăiesc în toate oceanele lumii. Ele călătoresc pe distanțe lungi în fiecare an și au una dintre cele mai lungi migrații dintre toate mamiferele, înotând din zonele tropicale de reproducere către zonele de hrănire din apele mai reci.
Dar călătoria acestui mascul a fost și mai spectaculoasă, implicând două locuri de reproducere îndepărtate.
Una dintre teorii este că schimbările climatice modifică abundența micilor creveți de tip krill cu care se hrănesc balenele cu cocoașă, forțându-le să călătorească mai mult în căutare de hrană.
Alternativ, este posibil ca balenele să exploreze noi locuri de reproducere pe măsură ce populațiile se refac datorită eforturilor de conservare la nivel mondial.
„Deși motivele reale sunt necunoscute, printre factorii determinanți ar putea fi schimbările globale ale climei, evenimentele extreme de mediu (care sunt mai frecvente în zilele noastre) și mecanismele evolutive ale speciei”, a declarat Kalașnikova.
Masculul rătăcitor făcea parte dintr-un grup de cocoașe fotografiate de pe o navă de cercetare pe coasta Pacificului din Columbia în 2013. El a fost apoi identificat într-o zonă similară în 2017 - și în largul Zanzibarului în 2022.
Observațiile sunt separate de o distanță de 13.046 km în marele cerc - distanța minimă pentru ruta pe care ar fi putut să o urmeze balena, spun oamenii de știință, deși este probabil să fie mult mai mare.
Deoarece Pământul este o sferă, cea mai scurtă cale între două puncte este exprimată prin distanța marelui cerc, care corespunde unui arc care leagă două puncte de pe o sferă.
Concluziile cercetării se bazează pe sute de mii de fotografii ale balenelor trimise de cercetători, observatori de balene și membri ai publicului la site-ul web de știință happywhale.com.
Baza de date utilizează inteligența artificială pentru a potrivi și identifica formele și modelele individuale ale cozilor balenelor cu cocoașă, cartografiind astfel mișcările acestora în jurul globului.
Editor : B.E.