„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul

Data actualizării: Data publicării:
Hamza al-Khatib
Hamza al-Khatib, copilul de 13 ani ucis de oamenii lui Assad pentru un graffiti. Foto: Profimedia

Dacă mișcarea de înlăturare a lui Bashar al-Assad s-a născut undeva, atunci s-a născut în Deraa, un mic oraș din Siria, în apropierea graniței cu Iordania, în 2011, scrie BBC. Atunci, un băiat în vârstă de 13 ani a fost ucis, iar moartea a declanșat protestele, care s-au transformat apoi în războiul civil ce a măcinat țara până acum.

„Dacă cineva din Deraa ar trebui să sărbătorească căderea regimului Assad, aceasta este familia Khatib”, scrie BBC.

La 21 mai 2011, trupul torturat și mutilat al lui Hamza al-Khatib, în vârstă de 13 ani, a fost predat familiei sale, la câteva săptămâni după arestarea sa la un miting antiguvernamental.

Moartea sa și torturarea altor adolescenți locali pentru că au scris graffiti anti-Assad au declanșat proteste pe scară largă și o represiune dură din partea forțelor guvernamentale.

„Dar când am vizitat-o astăzi, nimeni din acea casă nu sărbătorea”, continuă publicația.

Tragedia continuă

Tocmai le fuseseră trimise capturi de ecran ale unor documente găsite în faimoasa închisoare Saydnaya, care confirmau că fratele mai mare al lui Hamza, Omar - arestat de asemenea de poliție în 2019 - murise în detenție.

Mama băieților, Samira, tremurând de durere, a spus că a așteptat ca Omar să iasă din închisoare.

„Mă gândeam că poate va veni astăzi sau mâine”, a spus ea. „Astăzi, am primit vestea”.

Îmbrăcată în negru și plângându-și în continuare soțul, care a murit în urmă cu mai puțin de trei luni, ea a spus că tot ce vrea este ca fostul președinte Bashar al-Assad să simtă ce a trăit ea.

„Sper că va plăti prețul”, a spus ea. „Și că Allah se va răzbuna pe el și pe copiii lui”.

Nepotul ei, Hossam al-Khatib, a declarat că documentele au fost publicate pe rețelele de socializare, de persoane care căutau în Saydnaya informații despre rudele lor. Aceștia au găsit dosarul lui Omar și l-au distribuit online, știind că acesta era fratele lui Hamza.

Sărbătoare la Deera

După ce luptătorii rebeli au cucerit capitala Damasc și Assad a fugit, oamenii au ieșit pe străzile din Deera.

Imaginile filmate cu telefoanele mobile arată mulțimi de bărbați alergând în jurul pieței centrale din Deraa într-o veselie haotică - strigând și trăgând cu arme în aer.

Această zonă a fost un centru cheie al opoziției în timpul regimului Assad. Luptele sunt gravate pe școlile și casele de aici, iar satele sunt realmente corodate de gloanțele tancurilor și de focurile mitralierelor.

Opoziția din această parte sudică a Siriei este diferită de alianța condusă de grupul militant islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a cucerit capitala săptămâna trecută.

Armata Siriană Liberă (FSA) a început să lupte aici în 2011, când represiunile dure ale guvernului după moartea lui Hamza i-au convins pe unii ofițeri din armata lui Assad să dezerteze și să formeze o forță rebelă.

Mormântul lui Hamza

În cimitirul din Deraa, placa de pe mormântul lui Hamza zace în bucăți - spartă de un obuz de tanc guvernamental în timpul luptelor cu forțele rebele de aici, a spus familia.

„Au continuat să-l lovească chiar și atunci când era mort”, a remarcat un văr.

În spatele acestuia, mormintele spun povestea a 13 ani de lupte: un atac aerian, o bătălie, o întreagă familie ucisă în propria casă.

Vecinii au privit în tăcere cum steagul opoziției siriene a fost legat în jurul pietrei funerare a lui Hamza.

Unul dintre cei care au participat la ceremonie, daca se poate numi așa, a fost Ahmed al-Awda, un poet care a studiat literatura engleză la universitate înainte de a deveni ofițer de armată și apoi lider rebel - acum liderul miliției din provincia Deraa.

„Nu vă puteți imagina cât de fericiți suntem”, spune el. „Plângem de zile întregi. Nu vă puteți imagina ce simțim. Toată lumea de aici din Siria și-a pierdut familia. Toată lumea a suferit”.

Awda a spus că a fost printre primii care au intrat în Damasc duminică, împreună cu HTS. Primul lucru pe care l-a făcut, a adăugat el, a fost să meargă la ambasade și la clădirile guvernamentale, pentru a proteja oamenii din interior.

„Am dus mulți dintre oamenii civili ai guvernului la hotelul Four Seasons și am trimis acolo o forță foarte mare pentru a-i proteja”, a spus el.

„Știți că va fi o perioadă nebună, așa că am făcut tot posibilul să îi protejez pe toți cei de acolo, chiar și pe cei din guvern. Nu vreau să îi pedepsesc, sunt sirieni.”

Singurul care nu va fi iertat așa ușor va fi Assad.

„Voi face tot posibilul să îl aduc în fața instanței, să își primească pedeapsa, pentru că nu vom uita ce a făcut poporului sirian și cum a distrus Siria.”

Statul Islamic, un nou inamic la orizont

Plecarea lui Assad a conferit Siriei și diverselor sale forțe de opoziție o unitate fragilă. Acum acestea nu mai au un inamic comun, iar în condițiile în care puterile externe încă investesc aici, diferențele dintre ele ar putea fi puse sub presiune.

Există temeri că Siria ar putea urma calea Irakului saui a Libiei și să fie aruncată în haos.

„Am văzut ce s-a întâmplat în Irak și îl refuzăm”, a declarat Awda.

Forțele lui Assad nu au fost singurele care s-au luptat aici în ultimii ani. Celulele grupării Stat Islamic (SI) - încă împrăștiate în estul țării - reprezentau, de asemenea, o amenințare.

Awda spune că a luptat împotriva lor, ucigând un lider important al SI, Abu Ibrahim al-Qurayshi, în urmă cu doi ani.

Acum că puternicii susținători ai lui Assad, Iranul și Rusia, nu mai acționează ca o frână asupra SI, mulți dintre cei de aici sunt îngrijorați de o reapariție.

Totuși, Awda este ferm convins că acest lucru nu se va întâmpla. „Nu”, a insistat el. „I-am dat afară. Nu l-am alungat pe Assad doar pentru a trăi sub IS.”

Acum vrea alegeri libere, crezând că poporul sirian nu va mai alege niciodată pe cineva care ar deveni dictator.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția pe care au avut-o doi italieni când au văzut cât costă mâncarea în România. S-au uitat de trei ori în...
Digi FM
Negocieri cruciale în coaliția pro-europeană: Nume surpriză pentru candidatul unic la prezidențiale
Pro FM
Raluka, despre cum a început relația cu iubitul ei, care are 57 de ani: „Au fost 7 miliarde de motive să nu...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Care sunt cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea
Newsweek
S-a anunțat ora la care pensia pe decembrie va intra pe card. „Banii au ajuns la Trezorerie”
Digi FM
Cristina Cioran, primele declarații după ce a dezvăluit că așteaptă al doilea copil: „S-a ținut secretul până...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
A fost dezvăluit secretul pisicilor portocalii, după 60 de ani de căutări. Descoperirea genetică ce schimbă...
Film Now
Selma Blair, la cinci ani de când a fost diagnosticată cu scleroză multiplă: „Problemele de sănătate m-au...
UTV
Iulia Vantur a pus capat speculatiilor legate de relatia ei cu Salman Khan cu aceasta poza