A fost balena Hvaldimir un „spion” al Rusiei? Noi date ar putea elucida misterul despre cum a ajuns în Norvegia

Data publicării:
beluga-spion-rusia-Hvaldimir-profimedia-0780083930
Foto: Profimedia

Misterul privind balena beluga care a apărut în largul coastei Norvegiei purtând un ham s-ar putea să fi fost în sfârșit rezolvat, potrivit BBC. Balena albă îmblânzită, pe care localnicii au numit-o Hvaldimir, a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu cinci ani, pe fondul speculațiilor răspândite că ar fi fost un spion rus.

Acum, un expert în această specie spune că ea crede că balena a aparținut într-adevăr armatei ruse și a scăpat de la o bază navală din Cercul Arctic.

Dar Dr. Olga Șpak nu crede că era un spion. Ea crede că beluga era antrenată să păzească baza și a fugit pentru că era un „huligan”.

Rusia a refuzat întotdeauna să confirme sau să nege că balena beluga a fost antrenată de armata sa.

Dar Dr. Șpak, care a lucrat în Rusia la cercetarea mamiferelor marine în anii 1990 până când s-a întors în țara sa natală, Ucraina, în 2022, a declarat pentru BBC News: „Pentru mine este 100% (sigur)”.

Șpak, a cărei relatare se bazează pe conversații cu prieteni și foști colegi din Rusia, apare într-un documentar BBC numit „Secretele balenei spion”.

Balena misterioasă a intrat pentru prima dată în atenția publicului în urmă cu cinci ani, când s-a apropiat de pescarii din largul coastei nordice a Norvegiei.

Observarea a fost neobișnuită pentru că beluga era foarte docilă și pentru că rareori sunt văzute atât de departe în sud. De asemenea, purta un ham, care avea un suport pentru un aparat de fotografiat. De asemenea, apăreau cuvintele, în engleză, „Equipment St Petersburg” (Echipament Sankt Petersburg).

Unul dintre pescarii care a întâlnit animalul în largul coastei norvegiene dinspre nord, Joar Hesten, a ajutat la îndepărtarea hamului de pe balenă, care a înotat apoi până în portul Hammerfest din apropiere, unde a trăit câteva luni.

Aparent incapabilă să prindă pești vii pe care să-i mănânce, balena a fermecat vizitatorii atingând cu nasul aparatele lor foto și chiar, la un moment dat, returnând un telefon mobil.

„Era foarte evident că această balenă fusese condiționată să își pună nasul pe orice arăta ca o țintă, pentru că o făcea de fiecare dată”, spune Eve Jourdain, cercetător la Norwegian Orca Survey.

„Dar nu avem nicio idee în ce fel de instalație se afla, așa că nu știm pentru ce a fost antrenată.”

Captivată de povestea balenei, Norvegia a făcut demersuri pentru ca beluga să fie monitorizată și hrănită. Numele care i-a fost dat - Hvaldimir - este o aluzie la hval, cuvântul norvegian pentru balenă, și la numele lui Vladimir Putin.

Șpak nu a dorit să își numească sursele din Rusia, pentru siguranța acestora, dar a declarat că i s-a spus că, atunci când beluga a ieșit la suprafață în Norvegia, comunitatea celor care studiază mamiferele marine din Rusia a identificat-o imediat ca fiind una de-a lor.

„Prin rețeaua de veterinari și dresori, mesajul a ajuns la sursă - că le lipsește o beluga pe nume Andruha”, spune ea.

Potrivit Dr. Șpak, Andruha/Hvaldimir a fost capturată pentru prima dată în 2013 în Marea Ohotsk, în Extremul Orient al Rusiei. Un an mai târziu a fost mutată dintr-o instalație deținută de un delfinariu din Sankt Petersburg la programul militar din Arctica rusă, unde dresorii și veterinarii săi au rămas în contact.

„Cred că atunci când au început să lucreze în ape deschise, având încredere în acest animal (să nu înoate departe), animalul pur și simplu a renunțat la ei”, spune ea.

„Ceea ce am auzit de la băieții de la delfinariul comercial care îl aveau înainte a fost că Andruha era inteligent, deci o alegere bună pentru a fi antrenat. Dar, în același timp, era un fel de huligan - o beluga activă - așa că nu au fost surprinși că a renunțat să (urmeze) barca și s-a dus unde a vrut el.”

Din păcate, povestea incredibilă a lui Hvaldimir/Andruha nu are un final fericit.

După ce a învățat să se hrănească singur, acesta a petrecut mai mulți ani călătorind spre sud de-a lungul coastei Norvegiei, iar în mai 2023 a fost chiar reperat în largul coastelor Suediei.

Apoi, la 1 septembrie 2024, corpul său a fost găsit plutind în mare, în apropierea orașului Risavika, pe coasta de sud-vest a Norvegiei.

Oare brațul lung al Rusiei lui Putin a ajuns din urmă beluga reticentă?

Se pare că nu. Deși unele grupuri de activiști au sugerat că balena a fost împușcată, această explicație a fost respinsă de poliția norvegiană.

Aceștia spun că nu există nimic care să sugereze că activitatea umană a cauzat în mod direct moartea balenei. O examinare post-mortem a arătat că Hvaldimir/Andruha a murit după ce un băț i s-a înfipt în gură.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, atacată dur: “Să vedem dacă mai are curajul vreodată să calce prin București”
Digi FM
Un tânăr care se plimba cu caiacul, înghițit de o balenă și eliberat nevătămat. Momentele incredibile...
Pro FM
Ce ar fi determinat despărțirea dintre Bianca Censori și Kanye West. Apropiat: „S-a săturat, a fost picătura...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Profilul psihologic al lui Ilie Bolojan, care a anunțat că va locui 100 de zile în Palatul Cotroceni...
Newsweek
Avocatul Poporului încasează 3 pensii de 22.000 lei. A tăiat 4.900.000 pensii contributive cu 12%
Digi FM
Cristina Cioran a născut un băiețel. Vedeta de 47 de ani, mamă pentru a doua oară alături de bărbatul cu care...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Transformarea polițistului care seamănă leit cu Dwayne Johnson. Arată la fel și la față, și la mușchi, și la...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...