Cazul morții lui Hvaldimir, „beluga-spion” a Rusiei. Ce a indicat autopsia

Data publicării:
Hvaldimir beluga
Hvaldimir. Foto: Profimedia Images

Beluga Hvaldimir, care a făcut subiectul a numeroase teorii, inclusiv suspiciuni de spionaj, după ce a fost găsită moartă la sfârşitul lui august în Norvegia, nu a fost ucisă prin împuşcare, anunţă luni poliţia norvegiană, contrar afirmaţiilor a două organizaţii nonguvernamentale (ONG), relatează AFP, potrivit News.ro. 

Organizaţiile de apărarea drepturilor animalelor NOAH şi One Whale au depus plângere săptămâna trecută, acuzând că beluga numită Hvaldimir, care a făcut senzaţie în Norvegia după apariţia sa în 2019, a fost ucisă cu arma de foc.

Prezentat ca fiind tânăr - între 15 şi 20 de ani, potrivit celor care îl urmăreau - şi în stare bună, mamiferul a fost găsit mort la 31 august, în Golful Risavika, pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Belugile trăiesc în general 30-35 de ani, potrivit Fondului Mondial al Naturii (WWF).

În baza unui raport preliminar de autopsie, efectuat de Institutul Veterinar norvegian, poliţia a anunţat că nimic nu arată că moartea a fost cauzată de o „activitate umană”. Lăsând să se înţeleagă că beluga a murit mai degrabă de foame, poliția a decis să nu deschidă o anchetă.

„Niciun rezultat al autopsiei nu arată că Hvaldimir a fost împuşcat”, a anunţat într-un comunicat un reprezentant al poliţiei, Amund Preede Revheim. Conform polițiștilor, este vorba despre răni „total superficiale”: „Una dintre răni este un pic mai profundă, însă aceste daune nu au afectat organele vitale şi nu sunt de natură mortală”.

Poliţia nu a furnizat cauzele morţii lui Hvaldimir, însă a precizat că un băţ cu o lungime de 35 de centimetri şi gros de trei centimetri se afla în gura cetaceului: „Autopsia a arătat că stomacul său era gol. În plus, majoritatea organelor erau degradate”, a adăugat Amund Preede Revheim.

Şefa One Whale, Regina Crosby Haug, declara miercuri pentru AFP că a relevat „numeroase răni prin împuşcare” pe corpul cetaceului atunci când şi-a luat adio de la el, în incinta Institutului Veterinar.

Cele două ONG-uri au publicat imagini care par să surprindă găuri de proiectile pe cadavru, care prezenta, de asemenea, dâre de sânge. Belugile trăiesc în mod tradiţional mult mai la nord, în apropiere de Groenlanda, sau în apele Arcticii ruse sau norvegiene.

Organizaţia de apărarea drepturilor animalelor NOAH a estimat că acest comunicat al poliţiei „ridică mai multe întrebări decât răspunsurile pe care le dă” şi a promis 50.000 de coroane (peste 4.000 de euro) în schimbul oricărei informaţii care poate elucida cazul.

Mamiferul, care a apărut în 2019 în largul Hammerfest, în Arctica norvegiană, porta în jurul capului un ham enigmatic, echipat cu un soclu pentru o cameră de luat imagini mică, pe care scria „Equipment St.Peterburg” în engleză şi părea să aprecieze compania umană.

Acest lucru a condus la speculaţii potrivit cărora era vorba despre un animal spion venit din Rusia vecină şi i-a adus numele de Hvaldimir - un joc de cuvinte care asociază cuvintele „balenă” („hval” în norvegiană) şi emblematicul prenume rus pe care-l poartă liderul de Kremlin, Vladimir Putin.

Moscova nu a comentat niciodată în mod oficial aceste speculaţii.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu