Absolvenţi sau încă studenţi ai Universităţii Tehnice, cei patru au reuşit să impresioneze la un concurs de inginerie din Letonia. Prima probă a constat în crearea unui instrument muzical din elemente reciclate şi materiale de construcţii. Tema a fost anunţată pe loc iar echipele au avut o oră pentru crearea proiectului şi alte 12, pentru realizare.
„Am ales lemn, mult aluminiu după cum se poate vedea şi aţă, materiale simple pe care să le putem îmbina eficient. Ni s-a dat un tabel în care ni se arăta fiecare notă ce frecvenţă reprezintă. A fost multă inginerie, deşi aparent n-ai spune”, spune Cristian Roşu.
Mecanismul este acţionat prin pârghii şi sfoară. Sunetul se produce când vârful şurubului ascuţit loveşte tija de aluminiu.
În a doua probă a concursului, românii au folosit tabla, siliconul, lemnul şi un material termoizolant ca să realizeze o caracasă care a protejat un calculator ce a fost scufundat în apă, incendiat şi lovit cu o bilă de 30 de kilograme.
„Au ocazia să îşi pună în aplicare cunoştinţele teoretice, lucru pe care nu apucă să-l facă la şcoală, cel puţin în România”, afirmă Andrei Popa, președinte BEST Cluj-Napoca.
Premiile au fost simbolice, însă la eveniment au asistat şi reprezentanţi ai firmelor care vor să angajeze ingineri. La concursul ajuns la a şasea ediţie au participat în total 120 de tineri din 19 ţări.