Un articol dintr-un ziar publicat în anul 1912 care atrăgea atenția cu privire la efectele periculoase ale consumului tot mai mare de cărbuni a devenit și mai citit în ultima perioadă, în contextul alegerilor prezidențiale din SUA. Donald Trump a negat încălzirea globală și a catalagat-o drept o minciună pusă la cale de China.
O fotografie cu o știre despre consumul de cărbuni a fost publicată de un utilizator pe Reddit, devenind foarte populară.
Știrea are titlul „Consumul de cărbuni afectează clima”, a fost publicată în 14 august 1912, și relata despre consumul anual în întreaga lume: 2 miliarde de tone de cărbune, care, în urma arderii, duce la eliberarea a 7 miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă.
În articol se mai precizează că, astfel, temperaturile cresc, iar „efectele ar putea fi considerabile în câteva secole”.
Știrea a fost descoperită de un jurnalist de la The New York Times, anul trecut. Inițial, articolul a fost publicat într-un jurnal de specialitate, în iulie 1912.
Consecințele grave ale retragerii SUA din Acordul de la Paris
Retragerea Statelor Unite din Acordul pentru Climă de la Paris ar putea duce la o creştere suplimentară a temperaturii cu 0,3 grade Celsius, spune directorul Departamentului pentru cercetare atmosferică şi mediu din cadrul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, Deon Terbalanche.
Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să ţină creşterea temperaturii globale „mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Numai Siria şi Niacaragua nu au semnat acordul.
Organizația Meteorologică Mondială a relatat că anul 2016 a fost cel mai călduros înregistrat pe Terra de la debutul măsurătorilor temperaturilor mondiale, în 1880.