Politicile climatice actuale vor duce la o încălzire globală de peste 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat joi, mai mult decât dublu față de creșterea convenită în urmă cu aproape un deceniu, scrie Reuters.
Raportul anual „Emissions Gap”, care face bilanțul promisiunilor țărilor de a aborda schimbările climatice în comparație cu ceea ce este necesar, constată că lumea se confruntă cu o încălzire cu până la 3,1 C peste nivelurile preindustriale până în 2100 dacă guvernele nu iau măsuri mai drastice de reducere a emisiilor care încălzesc planeta.
În 2015, guvernele au semnat Acordul de la Paris și au setat un plafon de încălzire de 1,5 C pentru a preveni o cascadă de efecte periculoase.
„Mergem extrem de nesiguri pe o coardă întinsă planetară”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs susținut joi. „Ori liderii reduc decalajul emisiilor, ori ne aruncăm cu capul înainte în dezastrul climatic”.
Conform raportului, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,3 % între 2022 și 2023, atingând un nou nivel maxim de 57,1 gigatone de dioxid de carbon echivalent.
Conform angajamentelor actuale de a lua măsuri în viitor, temperaturile ar crește în continuare între 2,6 grade C și 2,8 grade C până în 2100, conform raportului. Aceasta este în conformitate cu constatările din ultimii trei ani.
„Dacă ne uităm la progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor pentru 2030, în special de statele membre ale G20... acestea nu au făcut prea multe progrese în vederea atingerii obiectivelor lor climatice actuale pentru 2030”, a declarat Anne Olhoff, redactor științific șef al raportului.
În prezent, lumea s-a încălzit cu aproximativ 1,3 grade C.
Națiunile se vor reuni luna viitoare la summitul anual al Organizației Națiunilor Unite privind clima (COP29) din Azerbaidjan, unde vor încerca să se bazeze pe un acord încheiat anul trecut pentru a renunța la combustibilii fosili.
Negocierile de la Baku vor contribui la fundamentarea strategiei actualizate de reducere a emisiilor a fiecărei țări, cunoscută sub denumirea de contribuție determinată la nivel național (NDC), care trebuie prezentată în februarie 2025.
Raportul sugerează că națiunile trebuie să se angajeze în mod colectiv și să pună în aplicare o reducere de 42% a emisiilor anuale de gaze cu efect de seră până în 2030 și să ajungă la 57% până în 2035, pentru a avea vreo șansă de a preveni încălzirea peste 1,5 C - un obiectiv considerat în prezent ca fiind probabil imposibil de atins.
Inger Andersen, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a îndemnat țările să profite de discuțiile de la Baku pentru a intensifica acțiunile în cadrul NDC-urilor lor. „Fiecare fracțiune de grad evitată contează”, a spus ea.
Editor : B.E.