Retragerea Statelor Unite din Acordul pentru Climă de la Paris ar putea duce la o creştere suplimentară a temperaturii cu 0,3 grade Celsius, spune directorul Departamentului pentru cercetare atmosferică şi mediu din cadrul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, Deon Terbalanche.
El a subliniat că astfel de estimări sunt greu de făcut, deoarece cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră care vor fi produse de SUA în următorii ani de SUA este greu de cuantificat, relatează Belga, citată de News.ro.
Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să ţină creşterea temperaturii globale „mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Numai Siria şi Niacaragua nu au semnat acordul.
„Devine dificilă atingerea acestui obiectiv, cu sau fără Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, directorul Departamentului pentru climă şi apă din cadrul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, Johannes Cullmann.
Donald Trump a anunţat joi că SUA se retrag din Acordul de la Paris, atrăgând critici din partea comunităţii internaţionale şi a unor companii importante.
„Nu vrem ca alţi lideri şi alte ţări să mai râdă de noi. Şi nu o vor mai face”, a insistat Trump. „Aceleaşi ţări care ne cer să rămânem în Acord sunt ţările care au costat împreună America mii de miliarde de dolari prin practici comerciale dure şi, în multe cazuri, prin contribuţii laxe la alianţia noastră militară crucială”, a adăugat el.
Decizia lui Trump a fost criticată de comunitatea internaţională şi de numeroase companii importante.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane promite că Statele Unite vor continua să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. La o zi după ce şeful său a anunţat retragerea ţării din Acordul climatic încheiat la Paris, scretarul de stat încearcă să mai domolească reacţiile pline de nemulţumire exprimate cât se poate de vocal de liderii celorlalte state semnatare.
„Cred că este important ca toată lumea să recunoască faptul că Statele Unite au un bilanţ extraordinar în termeni de reducere a propriilor noastre emisii de gaze cu efect de seră. Este ceva de care putem fi mândri”, a spus Rex Tillerson.
„Acest lucru a fost făcut fără Acordul de la Paris. Nu cred că ne vom modifica eforturile pentru reducerea acestor emisii în viitor”, a adăugat el.
Statele Unite sunt al doilea poluator al planetei, cu 18 la sută din totatul noxelor emise. Cel mai mare poluator, China, anunţase cu puţin timp înaintea declaraţiei de la Washington că va continua lupta cu schimbările climatice. Donald Trump a sunat personal la Londra, Berlin, Paris şi Ottawa ca să-şi explice decizia. Franţa, Germania şi Italia au dat însă o declaraţie comună şi au anunţat că nu vor exista noi negocieri ale acordului de mediu.
„Decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris privind Clima este mai mult decât regretabilă şi încerc să mă exprim într-un mod cât mai rezervat când spun aceste lucruri. Avem nevoie de Acordul de la Paris, pentru a ne proteja. Nimic nu poate şi nu ne va opri!”, a spus cancelarul german Angela Merkel.
„Indiferent unde trăim, indiferent cine suntem, împărtăşim aceeaşi responsabilitate. Să facem planeta noastră măreaţă din nou”, a fost declarația președintelui francez Emmanuel Macron.
Şi preşedintele rus Vladimir Putin crede că Statele Unite nu ar fi trebuit să se retragă din Acordul de la Paris. Spre deosebire de germani sau francezi, liderul rus a evitat totuşi să-l critice deschis pe omologul său american Donald Trump. Dimpotrivă, reacţia lui Vladimir Putin a părut mai degrabă a fi undeva între o dojană şi o povaţă pentru liderul de la Casa Albă.
„Preşedintele Obama a luat o anumită decizie, dar poate că actualul preşedinte crede că nu a fost gândită suficient de atent, poate el crede că nu sunt suficiente resurse în acest sens. Toate aceste lucruri trebuie cântărite bine. În opinia mea, nu era neapărat nevoie să se retragă din acordul de la Paris, pentru că acesta este mai mult unul de tip cadru”, a spus Vladimir Putin.