Unic în România: copie tridimensională a unui mormânt roman subteran
Reconstituirea s-a făcut în mai bine de un deceniu şi e un pas important, pentru că mormântul original nu poate fi vizitat, dar replica este expusă la Muzeul de Arheologie din Constanţa. Cercetătorii au fotografiat în detaliu interiorul cavoului antic. Apoi, imaginile au fost prelucrate cu cele mai moderne tehnici.
„După toate aceste informaţii cu precizie micrometrică, a putut fi reconstituit atât aspectul exterior, cât şi forma tridimensională”, a declarat Roxana Rădvan, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică. Replica a fost făcută din polistiren, pe care s-a aplicat un strat de tencuială. Apoi, un grup de artişti plastici a refăcut pictura: o scenă a ospăţului funerar şi elemente decorative animale şi vegetale. „Îmi place combinaţia asta între precreştin şi elemente creştine”, a declarat Otto Constantin, artist.
Specialiştii spun că, în interiorul mormântului original, pasionaţii de istorie veche şi de arheologie nu vor putea intra niciodată. „E, practic, inaccesibil. Este o intrare de 60/70 de centimetri”, a explicat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Pe agenda conducerii Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa se află şi reconstituirea altor monumente ce nu pot fi vizitate. Este vorba de încă trei morminte pictate, dar şi de ansamblul de bisericuţe rupestre de la Murfatlar, din secolul al IX-lea.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News