Nici măcar cu cea a electronicelor. O companie, de exemplu, a produs utilaje de construcţii înainte de smartphone-uri. Chinezii încearcă să imite reţeta marilor grupuri sud-coreene care produc de la nave gigant până la electronice moderne. Dar ca să ajungă la un nivel atât de mare de dezvoltare, sud-coreenii au avut nevoie de decenii.
Chinezii, în schimb, vor să sară peste etape. Compania chineză Sany este unul dintre cei mai mari producători de excavatoare din lume. Dar, de săptămâna viitoare va începe să vândă şi telefoane inteligente. Primul model dezvoltat se numeşte V8 Pioneer şi nu impresionează prin înfăţişare.
Febra telefoanelor inteligente se vede cel mai bine în magazinele online din China în care pot fi găsite nu mai puţin de 800 de mărci chinezeşti de smartphone-uri. Printre ele şi LeTV, care este la origini un distribuitor de filme şi seriale şi care a prezentat un telefon special făcut pentru redarea fişierelor video. În rest, multe mărci sunt obscure chiar şi pentru cumpărătorii de acolo. Puţini chinezi au auzit de telefoanele Archos, Bifer sau Zopo.
Micii producători speră să ajungă la succesul unor nume grele, precum Xiaomi, producătorul chinez de telefoane care a ajuns să mănânce din cota de piaţă a celor de la Samsung sau Apple.
Însă chiar şi marilor producători din China le este greu să se facă remarcaţi în torentul de telefoane ieftine lansate în acea ţară.