Pirații cibernetici atacă de pe uscat navele

Data publicării:
nave

Navele comerciale n-au scăpat de atacurile piraţilor, nici în zilele noastre. Acestea doar au devenit mai sofisticate. Ţinta e acum sistemul informatic, care odată compromis, lasă vapoarele paralizate în mijlocul apelor. Pentru a nu mai ajunge să plătească recompense, marile companii din domeniu vor trebui să investească în soluţii IT care să protejeze navele.

Enache Stănică, președinte INOMAR: Patru nave, aproape simultan, aflate în larg au fost victima unui atac cu ransomware, care practic le-a anihilat rețeaua IT de la bord. Pe ecranele lor, nu puteau să vadă decât o fereastră unde se cerea o parolă.

Astfel de atacuri informatice au devenit tot mai frecvente: în fiecare săptămână, cel puţin o navă devine victima piraţilor cibernetici.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Una dintre cele mai frecvente metode este aceea de a trimite un e-mail cu un atașament infectat către front desk sau către o persoană care nu este întotdeauna foarte bine instruită despre ce anume trebuie să deschidă sau ce link-uri să viziteze.

Odată ce au preluat controlul informatic, atacatorii cer bani pentru a repune echipamentele în funcţiune. Sumele ajung chiar şi la o jumătate de milion de euro.

Enache Stănică, organizator Black Sea Cyber Security: Problema a fost rezolvată de la uscat. Se pare că pentru una din ele au plătit recompensa.

Astfel de incidente sunt greu de prevenit: tehnologia informatică de pe vapoare nu s-a dezvoltat în acelaşi ritm cu cea la care au acces hackerii. Prin urmare, securitatea pe nave e mai scăzută.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Marea majoritate a breșelor se produc datorită unor sisteme învechite, care sunt folosite în continuare și de regulă nu pot să fie actualizarte cu noi soluții de securitate.

Bogdan Ghiță, profesor la Universitatea din Plymouth: Este ceva mai dificil cu sistemele maritime pentru că sunt sisteme care au fost create în mod izolat, care nu se aștepta să aibă interacțiune cu ele, repetat.

Subiectul a fost dezbătut la Constanţa, de zeci de specialişti în securitate informatică, din toată Europa. O posibilă soluţie de a contracara atacurile piraţilor cibernetici ar fi crearea unor softuri performante, dedicate sectorului naval.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Lucia_Grijac
Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie București: "Veniți la donare înainte de a pleca în vacanță!"
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...