Pentru că ştiu cât de uşor pot fi spionaţi prin intermediul gadgeturilor, specialiştii în securitate cibernetică îşi iau măsuri suplimentare de protecţie: şi-au acoperit cu abţibilduri webcam-ul laptopului şi chiar şi obiectivul camerei foto a telefonului mobil.
Selene Giupponi, specialist în securitate cibernetică: „Pot să îți ia toate pozele, contactele, mesajele, mesajele de pe Whatsapp, locația GPS. Acest gen de spy-software poate să-ți pornească singur camera frontală, dar și pe cea din spatele dispozitivului”.
Pentru a ajunge într-o astfel de situaţie neplăcută, nu trebuie neapărat să fiţi victima unui program sofisticat.
Raoul Chiesa, specialist în securitate cibernetică: „Poate mâine pleci în vacanță și vei scrie pe profilul tău de Facebook "Sunt în Torino", orașul meu natal din Italia, care e minunat. Băieții răi vor afla că la tine acasă nu e nimeni”.
În plus, o greşeală făcută astăzi poate avea consecinţe când cel care a comis-o a şi uitat de ea.
Raoul Chiesa: „Bei alcool, te îmbeți și arăți niște fotografii stupide, poate peste 10 zile sau peste 10 ani ești la un interviu pentru un loc de muncă, iar cei de la Resurse Umane vor vedea pozele și nu te vor angaja niciodată”.
Nici măcar ştergerea acestor imagini compromiţătoare de pe contul personal nu este suficientă. Ele rămân pe serverele reţelelor sociale şi sunt greu de eliminat complet.
Edwin Nicolaas, specialist în securitate cibernetică: „Sunt procese, știu din alte țări, împotriva Facebook”.
Peste 240 de specialiști în securitate cibernetică discută la Sibiu, în acest sfârșit de săptămână, despre importanța protecției datelor personale.
Congresul Cybersecurity este cel mai important de acest gen din Europa de Est și este organizat la Sibiu pentru al treilea an consecutiv.