Când spunem „hackeri”, ne gândim automat la atacuri cibernetice, însă există și așa-numiții „hackeri albi”, adevărați cavaleri ai vremurilor noastre, care ajută companiile sau instituțiile statului în fața piraților internetului. Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințările informatice, a explicat la Digi24 ce fac mai exact acești hackeri albi.
„Hackerii albi sunt cercetători de securitate care testează infrastructurile și serviciile pe care le oferă companiile în căutarea anumitor vulnerabilități care au scăpat în piață. De exemplu, un cercetător de securitate intră în legătură cu o companie-client și îi face un audit al măsurilor pe care le are compania implementate, în așa fel încât informațiile să nu poată să transpire în exterior. E un proces foarte complicat, necesită extrem de multe cunoștințe tehnice și necesită foarte, foarte multă integritate”, a subliniat Bogdan Botezatu.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Acești hackeri albi au existat dintotdeauna sau ei au apărut pe măsură ce și atacurile cibernetice s-au intensificat?
Bogdan Botezatu: Surprinzător, hackerii albi cred că preced hackerii negri, pentru că inițial, înainte ca internetul să apară și să devină infrastructura comercială care este acum, programatorii și personajele specializate în zona de IT îi ajutau pe alți dezvoltatori, prin raportarea vulnerabilităților, a problemelor tehnice pe care le întâmpină în utilizarea respectivelor servicii.
Hackerii negri au apărut pe piață în momentul în care noi am început să ne punem banii pe internet. Motivația finală a hackerilor este cea financiară, până la urmă, și fără internet, fără aceste informații care se transferă dintr-o parte în alta, n-ar exista hackeri negri.
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Pot ajuta hackerii aceștia albi, cumva să se implice, să contribuie mai mult la războiul cibernetic, pot face mai mult decât fac acum?
Bogdan Botezatu: Menționam că hackerii albi sunt persoane cu integritate și o moralitate ridicată, pentru că de obicei, au acces la vulnerabilități pe care le-ar putea vinde unor atacatori informatici, de exemplu, sau unei alte națiuni, pentru a o ajuta să își spioneze cetățenii sau pentru a conduce un război informatic pe internet. Hackerii albi ajută de pe partea cealaltă a baricadei prin faptul că colaborează cu guvernele, cu companiile, cu marii vânzători de servicii și produse IT pentru identificarea vulnerabilităților și repararea acestora înainte ca ele să poată fi exploatate fie de guverne, fie de atacatorii comerciali.
Editor : Luana Pavaluca