Aşa că marii operatori de telecomunicaţii au ajuns într-o situaţie cel puţin ciudată. Au investit miliarde de euro pentru a implementa o tehnologie care încă nu generează venituri. Aşa că planurile de marketing s-au schimbat radical. De la veniturile în creştere care mizau pe abonamente mai scumpe care să includă noua tehnologie, operatorii telecom au trecut la reduceri substanţiale pentru atragerea clienţilor.
Operatorul britanic deţinut în parteneriat de Deutsche Telekom şi France Telecom, a redus în luna trecută tarifele pentru cele mai rapide servicii 4G de la 60 la 46 de euro. În Franţa, grupul Vivendi a scăzut cu până la 25% preţurile pachetelor 4G la 45 de euro.
Cât este abonamentul 4G în România
În Germania, prima mare piaţă vest-europeană cu servicii de acest tip, Vodafone a scăzut preţul celor mai scumpe abonamente care au ajuns acum la 84 de euro. În România, unde factura medie este in valoare de șapte euro, abonamentele 4G variază între 15 si 35 de euro.
Discounturile anunţate, sugerează că operatorii renunţă la pariul care spunea că 4G va scoate mai mulţi bani din buzunarele abonaţilor. Acest pariu pierdut vine într-un context dificil pentru operatorii din Europa.
Spre exemplu în SUA, facturile la telefonie mobilă au crescut la o medie de 50 de dolari pe lună, de la 41 de dolari în 2007. În aceeaşi perioadă, factura medie din Europa de Vest a coborât cu aproape un sfert, de la 41 de dolari pe lună la 32 dolari. Practic traficul suplimentar de date din ultimii ani nu s-a tradus într-o creştere a veniturilor.
680 de milioane de euro la stat din licitația telecom
Pentru operatorii europeni 4G a însemnat costuri uriașe. Licenţele au fost scumpe. Guvernul spaniol a atras 1,65 miliarde euro prin vânzarea acestor licenţe, în timp ce Franţa a câştigat acum doi ani 3,5 miliarde euro. În luna decembrie, patru companii au plătit 3,8 miliarde euro guvernului olandez pentru preluarea licenţelor.
Cea mai mare licitaţie telecom organizată până acum în Romania a adus statului peste 680 de milioane euro, sub estimările iniţiale de peste 700 milioane euro. Noul standard 4G permite descărcarea mai repidă de muzică, clipuri video şi alte tipuri de conţinut pe dispozitive mobile.