Alte acte de sabotaj în Franța. Instalații ale unor operatori de telefonie mobilă au fost vandalizate

Data publicării:
Franța sabotaj
După căile ferate, azi-noapte a fost rândul companiilor de telefonie mobilă. Foto: Profimedia

“O nouă operațiune coordonată?”, se întreabă Le Parisien. Noi acte de vandalism au avut loc în Franța și au vizat mai mulți operatori de telefonie din șase departamente, noaptea trecută, au declarat surse din poliție pentru Le Parisien. Din câte se știe, cel puțin trei companii - SFR, Bouygues și Free - au fost afectate.

Ce daune au fost comise?

„Daunele comise noaptea trecută în mai multe departamente au afectat operatorii noștri de telecomunicații”, a explicat luni dimineață pe X secretarul de stat pentru economia digitală, Marina Ferrari, care a condamnat «în termenii cei mai duri aceste acte lașe și iresponsabile».

Între orele 1.00 și 3.00, operatorul SFR a raportat acte simultane de vandalism în șase departamente: Hérault, Bouches-du-Rhône, Oise, Meuse, Drôme și Aude. Potrivit unei surse din poliție, a fost vorba despre tăierea fibrei optice, cablurile fiind secționate.

„Un incident de rețea multioperator este în curs” în aceste departamente, a confirmat Free pentru Le Parisien, fără a preciza cauzele problemei.

Cine a fost afectat?

Pentru moment, nimeni nu și-a asumat responsabilitatea, iar numărul de persoane afectate de aceste acțiuni nu este încă cunoscut. Cu toate acestea, pagubele „au avut un impact localizat asupra accesului la fibră, telefonie fixă și telefonie mobilă”, scrie Marina Ferrari.

La SFR, au fost afectați clienții de telefonie fixă și mobilă, precum și operatorii străini care utilizează aceeași rețea, potrivit informațiilor noastre. Pe rețelele de socializare, mai multe conturi au menționat „defecțiuni” de rețea în Béziers (Hérault) în această dimineață.

Și la Free, „unele servicii pot fi perturbate”, precizează operatorul, „toate echipele noastre sunt în prezent mobilizate pentru a restabili situația”.

Organizarea Jocurilor Olimpice de la Paris nu a fost afectată.

„Sub supravegherea mea, centrul pentru comunicații electronice de apărare cooperează cu operatorii până la restabilirea completă a comunicațiilor și serviciilor”, asigură secretarul de stat pentru afaceri digitale.

Un militant de stânga care pregătea un act de sabotaj a fost arestat

Un militant de ultra-stânga a fost arestat duminică în apropierea unor instalații SNCF din Oissel (Seine-Maritime), au declarat luni surse din poliție. El a fost plasat în arest la Rouen, potrivit unei surse apropiate de caz.

Bărbatul avea în vehiculul său „chei de acces la spațiile tehnice ale SNCF”, „clești de tăiat fire”, un „set de chei universale” și alte obiecte, precum și literatură cu legături cu ultra-stânga, a adăugat sursa, scrie tot Le Parisien.

Care este contextul acestei situații?

Parchetul a declarat duminică că a fost deja deschisă o anchetă după ce o stație de bază telefonică de lângă Toulouse a luat foc joi seara. Acesta examinează o revendicare antiolimpică „de ultra-stânga”, dar nu a exclus o posibilă origine accidentală. O etichetă pe care scria „NO J.O.” a fost găsită lângă locul incendiului.

Aceste acțiuni au loc la trei zile după ce acte de sabotaj au vizat mai multe instalații feroviare și au provocat perturbări majore ale traficului SNCF în weekend. Aceste operațiuni au fost „pregătite și coordonate”, a declarat premierul Gabriel Attal.

În ceea ce privește SNCF, ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat luni dimineață la France 2 că ancheta „progresează foarte bine, îi vom găsi pe cei care au făcut asta”. Poliția a identificat „o serie de profiluri de persoane care ar fi putut efectua acest sabotaj”, a declarat el, precizând că acest mod de operare este cunoscut ca fiind al ultra-stângii.

 

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu