În ciuda înghețării tarifelor RCA, acestea au crescut, de fapt. Șoferii din București și Ilfov, penalizați pentru frecvența daunelor

Data actualizării: Data publicării:
Poliță de asigurare RCA. Imagine cu caracter ilustrativ
Poliță de asigurare RCA. Imagine cu caracter ilustrativ

Deși înghețarea tarifelor RCA tocmai a fost prelungită în urmă cu patru luni, acestea au crescut, de fapt. În medie, majorarea este de 17%. Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF) a publicat marți noile tarife de referință pentru RCA - asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente. ASF spune că va verifica modul în care firmele de asigurare calculează polițele, informează Digi 24. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, la final de martie, polița medie plătită de români costa 1.079 de lei, cu 17% mai mult față de martie 2023. Și firmele au plătit mai mult pentru RCA.

În plus, au trebuit acoperite costurile cu daunele în creștere și banii mai mulți trimiși către Fondul de Garantare a Asiguraților, care plătește păgubiții Euroins și City Insurance. Guvernul le-a dat dreptul prin lege asigurătorilor să majoreze tarifele cu aproape 7%.

Restul creșterii ar fi venit din diminuarea discountului pe care firmele l-ar acorda clienților, spun cei de la ASF, care adaugă totuși că vor verifica situația.

Noile tarife de referință RCA – iulie 2024 : Foto: ASF
Noile tarife de referință RCA – iulie 2024 : Foto: ASF
Tarife de referință pentru asigurarea RCA - persoane juridice, iulie 2024. Foto: ASF
Tarife de referință pentru asigurarea RCA - persoane juridice, iulie 2024. Foto: ASF
Tarife de referință pentru polița RCA la autovehiculele pentru transportul bunurilor, iulie 2024. Foto: ASF
Tarife de referință pentru polița RCA la autovehiculele pentru transportul bunurilor, iulie 2024. Foto: ASF

Șefii ASF spun că majorările sunt justificate - firmele de asigurări pierdeau bani și au trebuit să se regleze. Conform unei declaraţii făcute de vicepreşedintele ASF, Sorin Mititelu, Bucureştiul are una dintre cele mai mari frecvenţe ale daunelor autor din Europa.

„Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene. Suntem la 6,2%, în timp ce Praga este la 3,8%, Varșovia la 4,1%, Bratislava la 4%, Liubliana la 3,3% și doar Belgrad undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai și o primă RCA mai mare”, a declarat marți vicepreședintele ASF.

Astfel, asigurările auto obligatorii vor fi mai scumpe în Bucureşti şi în Ilfov. 

Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a subliniat în cadrul prezentării noului raport privind tarifele de referință RCA că în cazul persoanelor fizice, noile tarife de referință pentru toate autoturismele sunt mai mici cu 3,3% față de tarifele anterioare.

„Acest tarif nu are rolul de a stabili prețul în piață. Este doar o informație care indică un trend, această evolutie de plus-minus 3% mai degrabă indică o stabilitate a prețurilor RCA, nu o creștere exponențială și nu o scădere spectaculoasă. Vorbim de o stabilitate a tarifelor în piața RCA”, a spus Mititelu.

Asigurătorii deja practică prețuri RCA mai mari în București

Cât despre introducerea unor tarife de referință RCA mai mari în București/Ilfov față de restul țării, oficialul ASF susține că noul criteriu de risc nu face decât să țină cont de realitatea din piață.

„Asigurătorii deja practică prețuri RCA mai mari în București față de restul țării. Nu venim cu o noutate, vrem doar să reflectăm o realitate”, a declarat vicepreședintele ASF.

„Este o decizie comercială din partea asigurătorilor, în condițiile unei concurențe mai puternice în București și o piață destul de mare”, a declarat Sorin Mititelu.

Astfel, un şofer din Capitală sau din Ilfov, de până în 30 de ani, care conduce o maşină cu o putere mai mică sau egală cu 50 de KW, va avea un tarif de referinţă, la care se vor raporta asiguratorii, de peste 3.200 de lei, aproape dublu faţă de un şofer din orice alta zonă a ţării.

Introdusă în aprilie 2023 pentru a preveni explozia prețurilor, în urma falimentului Euroins, plafonarea a tot fost prelungită, ultima oară luna trecută până pe 30 septembrie.

Consultați AICI Raportul privind determinarea tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie RCA - iulie 2024  

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri