Lista cu localitățile în care telefonul poate trece involuntar în roaming. Este risc de costuri suplimentare pentru apeluri

Data publicării:
Smartphone. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images
Smartphone. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează cu privire la riscul de roaming involuntar în peste 350 de localități din județele aflate în apropierea granițelor, în contextul călătoriilor de vară și al altor activități desfășurate în zonele de graniță ale României. Intrarea în roaming involuntar poate implica costuri semnificative suplimentare pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar și în situația în care utilizatorii nu au traversat efectiv frontiera, transmite Agerpres.

ANCOM a identificat localitățile cu risc de roaming involuntar și a publicat o listă cu acestea.

Lista celor 356 de localități

Cele 356 de localități cu risc de roaming involuntar, aflate în județele de graniță, includ: Mehedinți - 33 de localități, Timiș - 31 de localități, Botoșani - 29 de localități, Satu Mare - 28 de localități, Bihor - 26 de localități, Iași - 22 de localități, Dolj - 21 de localități, Caraș-Severin - 19 de localități, Suceava - 19 de localități, Giurgiu - 15 de localități, Arad - 15 de localități, Constanța - 13 de localități, Călărași - 13 de localități, Vaslui - 13 de localități, Tulcea - 13 de localități, Galați - 11 de localități, Maramureș - 11 de localități, Teleorman - 14 de localități și Olt - 10 de localități.

Roamingul involuntar apare atunci când telefonul mobil se conectează automat la rețelele de telefonie mobilă din țările vecine în timp ce utilizatorii se află în zonele de graniță ale României.

Când se poate întâmpla

Această situație poate surveni atunci când semnalul rețelei de telecomunicații dintr-o țară vecină este semnificativ mai puternic decât cel al rețelei utilizatorului, în zonele cu acoperire scăzută a rețelei utilizatorului final sau în cazuri de indisponibilitate temporară a semnalului din rețeaua utilizatorului final, cum ar fi incidente sau lucrări programate.

Principala problemă asociată cu roamingul involuntar constă în apariția unor costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxati cu tarife de roaming internațional pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv granița.

ANCOM avertizează că în special la frontiera cu Republica Moldova, Serbia și Ucraina, costurile suplimentare pot fi semnificative, deoarece în aceste țări, care nu sunt membre ale UE, nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii.

Iată câteva recomandări ale ANCOM pentru a gestiona potențialul roaming involuntar:

- Dezactivați roamingul: Înainte de a călători în zonele de graniță, dezactivați roamingul pe dispozitivul dumneavoastră pentru a preveni conectarea automată la rețelele străine.

- Selectați manual rețeaua: Dacă sunteți într-o zonă de graniță și observați că telefonul dvs. se conectează la o rețea străină, selectați manual rețeaua națională pe care o utilizați pentru a evita roamingul involuntar.

- Monitorizați costurile: Fiți atenți la costurile de roaming pe care le puteți suporta în cazul conectării la rețele străine. Verificați tarifele de roaming internațional aplicabile de către operatorul dumneavoastră.

- Contactați operatorul: Dacă întâmpinați probleme legate de roaming involuntar sau aveți întrebări legate de tarifele de roaming, contactați operatorul dumneavoastră pentru a primi informații detaliate.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor