Bitcoin a stabilit un nou record astăzi, de 6600 de dolari, o urcare masivă venită după ce moneda virtuală a făcut un pas esenţial către o piaţă cu adevărat instituţionalizată.
CME Group, una dintre mai mari pieţe americane de tranzacţii la termen şi cu opţiuni, a decis să ofere până la finalul anului instrumente derivate care au suport în bitcoin. Nu va fi tranzacţionare de bictoin ci de instrumente financiare. Câştigurile vor fi în dolari, de pildă.
E un pas important pentru moneda virtuală, pentru că în acest moment capătă legitimitate. CME Group este un grup uriaş. E cel care deţine bursa de mărfuri de la Chicago.
După această creştere, capitalizarea Bitcoin a ajuns la 110 miliarde de dolari. Valoarea monedei a urcat cu 800% în ultimele 12 luni. Valoarea tuturor monedelor virtuale a ajuns la 184 de miliarde de dolari.
Pătrunderea pe pieţele principale dă greutate monedei. Însă, când ajunge în pieţele clasice tranzacţionarea devine mult serioasă. Acum avem enorm de multă speculaţie.
Şi poate că la final nu vom mai avea de-a face cu Bitcoin ci cu diverse derivate care se vor desprinde din el, care vor păstra esenţa sa cea de monedă virtuală, bazată pe tehnolgia blockchain. O tehnologie care este adoptată acum puternic de bănci.
22 de entităţi mari, printre care Barclays, HBSC şi Commerzbank au creat R3, o companie specializată în tehnologie financiară, care pune la punct un sistem internaţional de plăţi cu ajutorul blockchain-ului. Simplist spus este o listă lungă de înscrisuri electronice criptate. Prin construcţie sunt foatre greu, ba chair imposibil de modificat. E un sistem care poate facilita plăţi mult mai simplu decât actualul sistem folosit de sistemul bancar, SWIFT, care e costisitor.