Industria criptomonedelor a cheltuit zeci de milioane de dolari ca să îl susțină pe Donald Trump în cursa prezidențială, iar acum investitorii se așteaptă ca întoarcerea sa la Casa Albă să declanșeze o epocă de aur pentru industria monedelor digitale. Iată cine sunt noii magnați cripto care vor profita cel mai mult de pe urma victoriei mișcării Maga, potrivit Financial Times.
„Voi sunteți Edisonii și frații Wright și Carnegie și Henry Ford ai zilelor noastre”, le-a spus Trump investitorilor prezenți la un summit cripto din această vară, comparându-i cu unii dintre cei mai mari inventatori și industriași de la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
„Treaba mea va fi să vă eliberez... și să vă las să faceți ceea ce americanii fac cel mai bine... câștigați, câștigați, câștigați!”
Trump a promis că va avea o abordare mai prietenoasă față de piața activelor digitale, după ce ani de zile sub administrația Biden, industria cripto s-a confruntat cu urmăriri penale și procese în instanță.
Fondatorul celei mai cunoscute platforme de schimb de criptomonede din SUA, Coinbase, a lăudat victoria lui Trump despre care a spus că reprezintă „începutul unei noi ere”. Armstrong s-a întâlnit deja cu președintele ales la Mar-a-Lago, acolo unde au discutat despre politicile cripto.
Armstrong a fost unul dintre principalii susținători din spatele Fairshake, un grup care a contribuit cu 135 de milioane de dolari – bani donați de investitori cripto bogați – la finanțarea campaniilor electorale ale candidaților preferați de cei din industria cripto.
Antreprenorul a donat bani atât către candidați pro-cripto din tabăra republicană, cât și din tabăra democrată.
Valoarea acțiunilor Coinbase pe care Armstrong le deține se ridică acum la 11 miliarde de dolari, prețul lor crescând după victoria lui Trump la alegeri.
Michael Saylor – MicroStrategy
Saylor a transformat compania pe care o conduce dintr-o firmă de software pentru afaceri în firma care deține cei mai mulți bitcoini din lume, valoarea lor ajungând la 43 de miliarde de dolari.
Saylor a apărut la TV, în conferințe și pe rețelele sociale, unde promovează bitcoin, despre care a spus că este „proprietatea supremă a rasei umane” și „o arcă de energie criptată pentru a scăpa de potopul banilor”.
Acțiunile MicroStrategy au avut o creștere de 550% anul acesta. „Toate investițiile mele cele mai bune au fost în rețele de care toată lumea avea nevoie, nimeni nu le putea opri și puțini le înțelegeau. Bitcoin este rețeaua monetară”, a spus Saylor.
Saylor plănuiește să cumpere bitcoini în valoare de 42 de miliarde de dolari în următorii ani, folosind acțiunile MicroStrategy ca să plătească pentru achiziționarea criptomonedelor.
„Nu rămâneți în urmă”, a scris recent Saylor pe X (Twitter). „Bitcoin a explodat.”
Cameron și Tyler Winklevoss – Gemini
Frații gemeni Winklevoss, cunoscuți pentru disputa lor cu Mark Zuckerberg legată de fondarea Facebook, au fost de mult timp susținători ai criptomonedelor. Ei au cumpărat primul bitcoin în 2012, când valora mai puțin de 15 dolari.
Când și-a anunțat susținerea pentru Trump în cursa prezidențială, Cameron a acuzat administrația Biden și oficialii federali care reglementează industria cripto că distrug „stilul nostru economic de viață și sistemul care a făcut din America cea mai grozavă țară din lume”.
Paolo Ardoino – Tether
Tether, un dolar digital privat, a devenit practic moneda de rezervă în industria cripto. Cu toate că a emis monede digitale de peste 138 de miliarde de dolari și a cumpărat cantități uriașe de titluri de stat, Tether este de multe ori dat ca exemplu negativ de autorități care îl descriu drept canalul preferat al traficanților și infractorilor care fac spălare de bani.
„Dacă SUA ar vrea să ne omoare, ei pot apăsa un buton și ne omoară oriunde”, a spus Ardoino pentru CoinDesk în octombrie. „Nu vom lupta contra Statelor Unite.”
Richard Teng – Binance
Richard Teng a primit sarcina de a „curăța” Binance, după ce cea mai mare platformă de schimb de monede virtuale din lume a primit o amendă colosală de 4,3 miliarde de dolari anul trecut și a recunoscut că a fost implicată în operațiuni de spălare de bani și de încălcare a sancțiunilor internaționale.
Teng, din Singapore, a preluat operațiunile de la fondatorul Changpeng Zhao, care a stat patru luni la închisoare și a plătit o amendă de 50 de milioane de dolari pentru că nu a prevenit spălarea de bani.
Binance se mai confruntă și cu alte 13 capete de acuzare care includ acuzații de manipulare a pieței. Teng speră că victoria lui Trump va face ca Binance să poată opera și mai liber pe piața americană.
„Trump a injectat optimism în piață”, a spus recent Teng. „Odată cu discuțiile despre o rezervă strategică în bitcoin a Statelor Unite și cu tot mai multe companii care adaugă bitcoin la trezoreria lor, suntem în pragul unei adevărate adoptări la nivel global.”
Vitalik Buterin – Ethereum
Buterin, fondatorul Ethereum, a mers împotriva curentului urmat de ceilalți magnați cripto. În timp ce aceștia s-au grăbit să îl susțină pe Trump vara trecută, Buterin a postat un mesaj de 2.400 de cuvinte prin care îi critica pe cei care susțin anumiți candidați doar pentru că sunt „pro-cripto”.
„Luând decizii în acest fel prezintă un risc ridicat de a merge într-o direcție opusă valorilor care v-au adus în spațiul cripto în primă instanță”, a scris Buterin, care a amintit că criptomonedele s-au născut din „mișcarea cypherpunk” și din valorile de libertate individuală și internaționalism.
Programatorul canadian născut în Rusia a avertizat că cripto ar putea fi și pe placul liderilor „autoritari”. Pentru a ilustra mesajul, Buterin a atașat o poză în care el apare alături de președintele rus Vladimir Putin în 2018. Între timp, Buterin a devenit un mare critic al liderului de la Kremlin.
Fără să îl menționeze pe Trump direct, Buterin a criticat politicile privind taxele de import și regulile stricte pentru imigranți și i-a criticat pe investitorii cripto care ar susține un „narcisist în căutarea puterii”, doar pentru că acel candidat ți-ar face viața mai ușoară în comerțul cu monede digitale.
Brad Garlinghouse – Ripple Labs
Absolventul de Harvard Business School a devenit un erou al industriei cripto, după ce compania sa Ripple Labs a câștigat în instanță un proces în care judecătorul a decis că firma sa nu a încălcat legea atunci când a vândut monede digitale membrilor publicului.
Brad Garlinghouse a acuzat autoritățile federale că poartă un „război împotriva cripto”. Moneda digitală asociată companiei sale, XRP, a devenit a patra cea mai mare criptomonedă din lume, după victoria lui Trump.
Marc Andreessen și Ben Horowitz
Decizia celor doi de a-l susține pe Trump în luna iulie a șocat Silicon Valley. Andreessen și Horowitz au donat 5 milioane de dolari pentru susținerea campaniei electorale a lui Trump, după ce ani de zile cei doi au susținut candidați democrați.
Cei doi miliardari conduc Andreessen Horowitz, cel mai mare fond de investiții din SUA pentru companii cripto și de tehnologie.
După ce Biden i-a predat ștafeta Kamalei Harris în cursa pentru Casa Albă, Horowitz a susținut-o pe candidata democrată, dar Andreessen a rămas de partea lui Trump.
Ambii au promis că vor rămâne implicați în politică. „Trebuie să fie un rol permanent pe care îl jucăm. Trebuie să rămânem prezenți, să luptăm și să susținem lucrurile în care credem.”