Aplicația MeMind, care conține un program din sistemul public de sănătate privind bunăstarea mintală, a contribuit la reducerea ratei sinuciderilor cu 9% în Yucatan, unul dintre statele mexicane cele mai afectate de tulburările mintale care îi determină pe tineri să întreprindă acțiuni extreme, scrie Corriere della Sera.
MeMind este o organizație care monitorizează bunăstarea mintală și a dezvoltat aplicația cu același nume alimentată de Inteligență Artificială (AI), cu scopul de a oferi asistență psihologică. Potrivit statului, în doi ani aplicația a fost folosită de 10.000 de persoane și a contribuit cu 9% la reducerea numărului sinuciderilor. Din păcate, zona în cauză este cunoscută pentru rata ridicată de sinucideri, dublă față de restul țării. Majoritatea persoanelor care recurg la un gest extrem au vârste cuprinse între 18 și 39 de ani; în 2023, 341 de persoane și-au pus capăt zilelor în acest stat.
Dezbatere pe tema utilizării aplicațiilor și a inteligenței artificiale
Dezbaterea privind utilizarea aplicațiilor și a inteligenței artificiale pentru tratamentul bolilor mintale este în desfășurare și nu există o singură școală de gândire în acest sens. Însă în acest caz specific, se pare că ar exista multe avantaje comparativ cu terapia tradițională. Potrivit lui Ismael Martínez, un cercetător mexican, care a folosit MeMind ca parte a metodologiei într-un studiu, a declarat pentru publicaţia americană Rest of World că „aplicațiile pentru smartphone precum MeMind ar putea oferi o mai mare accesibilitate, utilizare și eficiență pentru screening-ul comunității și informarea politicilor publice”.
Guvernul a recurs la acest instrument pentru a atenua rata sinuciderilor deoarece continuă să existe concepții greșite despre îngrijirea propriei bunăstări mintale. Mulți oameni se jenează să caute tratamente psihologice. Ca să nu mai vorbim de faptul că familiile tind să ascundă motivele pentru care cei dragi au luat decizia de a-și pune capăt zilelor.
Cu toate acestea, lucrătorii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de faptul că aplicația este doar o soluție temporară, atât timp cât persistă contextul care accentuează simptomele depresive.
Cum funcționează MeMind?
Aplicația, care are acum 80.000 de utilizatori, prezintă un chestionar de 15 minute care conține întrebări sensibile referitoare la alcoolism, violență domestică și alte subiecte sensibile. Printre altele, utilizatorul este întrebat dacă s-a gândit vreodată să-și pună capăt zilelor și, de asemenea, dacă a decis şi cum va face acest lucru. AI monitorizează răspunsurile și atribuie utilizatorilor o categorie de risc. În plus, poate detecta schimbări în tiparele comportamentale și alertează echipa organizației dacă reuşeste să depisteze din timp o posibilă tentativă de sinucidere.
Dacă un utilizator este plasat într-una dintre cele mai grave trei categorii de risc, acesta este monitorizat prin check-in-uri personalizate și periodice. Informațiile utilizatorului rămân private până când acesta este de acord să cunoască pe cineva care poate avea grijă de sănătatea lui.
Odată ce este dat consimțământul, aplicația va partaja datele cu guvernul din Yucatán. Cu toate acestea, există o limită pentru utilizarea aplicației, deoarece nu toată lumea din această zonă are un telefon mobil compatibil cu aplicaţia MeMind. Aplicațiile de acest tip sunt cruciale.
Potrivit lui Enrique Baca, psihiatru la Universitatea Autonomă din Madrid din Spania, care a jucat un rol cheie în dezvoltarea tehnologiei din spatele MeMind, utilizatorii se simt deseori mai confortabil să interacționeze cu o mașină decât cu oamenii, iar jumătate dintre utilizatorii aplicației încă interacționează activ cu ea chiar și după șase luni.
Editor : Marina Constantinoiu