„Nașul inteligenței artificiale” spune că a crescut riscul distrugerii umanității de către AI în următorii 30 de ani

Data actualizării: Data publicării:
inteligenta artificiala AI
Foto: Shutterstock

Informaticianul canadiano-britanic, Geoffrey Hinton, adesea prezentat drept „nașul inteligenței artificiale”, a crescut procentul de risc ca AI să distrugă umanitatea în următoarele trei decenii, avertizând că ritmul schimbării tehnologiei este „mult mai rapid” decât se aștepta, potrivit The Guardian.

Geoffrey Hinton spune că există un risc de 10 până la 20% ca inteligența artificială să ducă la dispariția umanității în trei decenii, potrivit The Guardian.

Profesorul Geoffrey Hinton, care anul acesta a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru munca sa în AI, a spus că există un risc de „10% până la 20%” ca AI să ducă la dispariția umană în următoarele trei decenii.

Anterior, Hinton spusese că există un risc de 10% ca tehnologia să declanșeze un rezultat catastrofal pentru umanitate.

Întrebat în emisiunea Today de la BBC Radio 4 dacă și-a schimbat analiza unei potențiale apocalipse AI și dacă există 10 la sută șanse ca aceasta să se întâmple, el a spus: „Nu chiar, 10% până la 20%”.

Estimarea lui Hinton l-a determinat pe editorul invitat al Today, politicianul Sajid Javid, să spună „crești (n.r. estimările)”, la care Hinton a răspuns: „Vezi tu, nu am avut niciodată de-a face cu lucruri mai inteligente decât noi înainte.”

El a adăugat: „Și câte exemple cunoașteți despre un lucru mai inteligent controlat de un lucru mai puțin inteligent? Sunt foarte puține exemple. Există o mamă și un copil. Evoluția a muncit mult pentru a-i permite copilului să controleze mama, dar acesta este singurul exemplu pe care îl cunosc.”

Hinton, născut la Londra, profesor emerit la Universitatea din Toronto, a spus că oamenii ar fi ca niște copii mici în comparație cu inteligența sistemelor AI foarte puternice.

„Îmi place să mă gândesc la asta ca: imaginează-te pe tine și pe un copil de trei ani. Vom fi cei de trei ani”, a spus el.

AI poate fi definită în mod vag ca sisteme informatice care îndeplinesc sarcini ce necesită de obicei inteligență umană.

Anul trecut, Hinton a ajuns pe primele pagini ale ziarelor, după ce și-a dat demisia de la Google pentru a vorbi mai deschis despre riscurile pe care le prezintă dezvoltarea neconstrânsă a AI, invocând îngrijorarea că „actorii răi” ar folosi tehnologia pentru a dăuna altora. O preocupare cheie a activiștilor pentru siguranța AI este că crearea de inteligență generală artificială, sau de sisteme care sunt mai inteligente decât oamenii, ar putea duce la o tehnologie care să reprezinte o amenințare existențială prin sustragerea controlului uman.

Reflectând la locul în care credea că ar fi ajuns dezvoltarea inteligenței artificiale atunci când și-a început munca la tehnologie, Hinton a spus: „Nu credeam că va fi acolo unde ne aflăm acum. Am crezut că la un moment dat în viitor vom ajunge aici.”

El a adăugat: „Situația în care ne aflăm acum este că majoritatea experților din domeniu cred că cândva, probabil în următorii 20 de ani, vom dezvolta AI care sunt mai inteligente decât oamenii. Și acesta este un gând foarte înfricoșător.”

Hinton a spus că ritmul de dezvoltare a fost „foarte, foarte rapid, mult mai rapid decât mă așteptam” și a cerut reglementarea guvernamentală a tehnologiei.

„Îngrijorarea mea este că mâna invizibilă nu ne va ține în siguranță. Așa că doar lăsarea în scop de profit al companiilor mari nu va fi suficientă pentru a ne asigura că o dezvoltă în siguranță”, a spus el. „Singurul lucru care poate forța acele companii mari să facă mai multe cercetări privind siguranța sunt reglementările guvernamentale.”

Hinton este unul dintre cei trei „nași ai inteligenței artificiale”, care au câștigat premiul ACM AM Turing – echivalentul în informatică al premiului Nobel – pentru munca lor.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce avere are Ilie Bolojan. A moștenit o mare parte din bunurile pe care le deține acum
Digi FM
Cum reacționează soțul Simonei Țăranu atunci când ea primește mesaje de la fotbaliști celebri?
Pro FM
De ce nu va primi bani Kendrick Lamar pentru reprezentația de la Super Bowl 2025. Explicațiile organizatorilor
Film Now
Rochie foarte scurtă, zâmbet strălucitor și naturalețe cât cuprinde. Selena Gomez, cuceritoare pe covorul roșu
Cafea dimineață
Oamenii de știință au descoperit că lucrurile par într-adevăr mai bune dimineața. Marți pare cea mai fericită...
Newsweek
Sute de mii de pensii tăiate deși guvernul a promis că le va crește. Ce facilități se dau, în schimb
Digi FM
Selena Gomez și Benny Blanco, într-o zi obișnuită din viața lor. Cei doi logodnici, însoțiți de bodyguarzi la...
Digi World
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul că te-ai...
Digi Animal World
O focă, descoperită într-o cameră de hotel din Țările de Jos. „Crezi că ai văzut totul, apoi se întâmplă așa...
Film Now
Apariția lui Tom Cruise la Super Bowl împarte internauții în două tabere. „Ce s-a întâmplat cu fața lui?”, „E...
UTV
Andreea Bălan, declarații surprinzătoare despre George Burcea. „Nu mai e același lucru. Acum, toată creșterea...