Video Putem depăși viteza luminii?

Data actualizării: Data publicării:
presura

Albert Einstein ne spune că energia este echivalentă cu masa inerțială. De aceea, atunci când un corp primește energie, pentru că a fost accelerat, masa lui inerțială crește.  Dar oricât de tare am arunca un obiect şi indiferent de forţa cu care l-am împinge nu o să reuşim niciodată să-l facem să depăşească viteza luminii. Care este motivul ne explică fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură, fizician: „Ca să acceleram orice corp la o viteză mai mare, avem nevoie de energie. Și, cu cât corpul este mai greu, cu atât trebuie să folosim energie mai multă.

Priviți cât de ușor se mișcă o minge de tenis de masă când îi dau un bobârnac. De ce? Pentru că este ușoară. În fizică, spunem că are o masă inerțială mică. Energia folosita e puțină.

Să încercăm acum cu un măr. Abia se mișcă. De ce? Pentru că mărul este mai greu. Spunem că masa lui inerțiala este mai mare. Acum trebuie să consumăm mai multă energie dacă vrem să îl accelerăm. Așa, de exemplu.

În mod normal, masa inerțială ar trebui să rămână constantă. Totuși, nu este așa. Albert Einstein ne spune că energia este echivalentă cu masa inerțială. De aceea, atunci când un corp primește energie, pentru că a fost accelerat, masa lui inerțială crește.

Efectul este foarte pronunțat când viteza obiectului se apropie de cea a luminii. Atunci masa inerțială a obiectului tinde la infinit.

Să luăm mingea de tenis de masă și să vedem ce se întâmplă. La început, mingea e ușor de accelerat, pentru că masa inerțială e mică. Pe măsură ce viteza se apropie de viteza luminii, masa inerțială va fi egală cu cea unui măr, apoi cu cea unei planete. Ne va fi din ce în ce mai greu să o accelerăm.

La un moment dat, foarte aproape de viteza luminii, mingea va avea o masă inerțială cât a universului întreg! Energia nu va suficientă să crească viteza nici măcar un pic! De aceea, mingea de tenis se apropie de viteza luminii, fără să o depășească vreodată”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...