Arheologii britanici au descoperit cele mai vechi tatuaje figurative din lume pe trupurile a două mumii din Egipt care datează de acum 5.000 de ani, scrie BBC.
Tatuajele ilustrează un taur sălbatic și o oaie pe umărul unei mumii de sex masculin, iar pe brațul și pe umărul unei femei – mai multe motive în formă de „S”.
Detalii ale tatuajelor descoperite au fost publicate în Journal of Archeological Science.
Daniel Antoine, unul dintre autorii cercetării arheologice și curator al Muzeului britanic de Antropologie, spune că această descoperire va „transforma” înțelegerea noastră privind felul în care oamenii trăiau în urmă cu 5.000 de ani.
Mumia de sex masculin a fost găsită acum un secol. Analize anterioare au demonstrat că este vorba despre mumia unui tânăr care avea vârsta de 18 sau 21 de ani în momentul morții, survenită din cauza unei răni produse prin înjunghiere în zona spatelui.
Până la recenta descoperire, comunitatea arheologică credea că doar femeile purtau tatuaje în trecutul antic.
Oamenii de știință sunt de părere că tatuajele erau folosite pentru a exprima statutul social, curajul și „cunoștințele de natură magică”.
Ambele mumii au fost descoperite în Gebelein, un oraș din sudul Egiptului de Sus, în niște morminte rudimentare, aflându-se însă într-o stare bună de conservare datorită salinității crescute și a aridității deșertului.