Dacă maşina este nouă, cumpărată din ţară sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să luaţi cartea de identitate de la Registrul Auto Român sau de la societatea comercială de unde aţi cumpărat-o.
Completaţi apoi o cerere şi o fişă de înmatriculare, pe care le puteţi descărca de pe internet. Mergeţi la Direcțiile de impozite şi taxe locale să achitaţi taxa de înmatriculare: 60 de lei pentru maşini de până în 3 tone şi jumătate sau 145 de lei pentru cele mai grele.
Urmează obţinerea deciziei de calcul a timbrului de mediu şi achitarea acestuia la unităţile Trezoreriei Statului. Nu puteţi circula cu maşina dacă nu aveţi poliţa RCA, aşa că încheiaţi una. La unităţile CEC , plătiţi contravaloarea talonului, 37 de lei. Faceţi copii după Cartea de identitate a maşinii, actul de proprietate, buletin şi după dovada achitării timbrului de mediu.
La dosar se depune şi chitanţa că aţi plătit plăcuţele cu numărul de înmatriculare - 40 lei pentru număr la rând sau 85 lei pentru unul preferenţial. În cazul în care maşina este la mâna a doua, fişa de înmatriculare trebuie să conţină, suplimentar, semnăturile fostului şi noului proprietar, dar şi certificat de autenticitate RAR.
Dacă nu vă puteţi ocupa personal de dosar, puteţi trimite pe altcineva cu o procură specială la notarul public. Sau există firme specializate, dar acest serviciu va costa: între 130 şi 350 de lei.