Exclusiv România va avea o strategie de adaptare la schimbările climatice. „Va viza agricultura, infrastructura și zona rezidențială”

Data publicării:
termometru care arata o zi torida la malul oceanului
România va adopta o strategie de adaptare la schimbările climatice Foto: Profimedia Images

Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Climă și Sustenabilitate, din cadrul Administrației Prezidențiale, a vorbit miercuri la Interviurile Digi24.ro despre schimbările climatice și măsurile pe care le ia țara noastră pentru a combate efectele acestora. Aceasta a punctat că România va adopta în perioada următoare o „strategie de adaptare la schimbările climatice”.

Alexandra-Maria Bocșe: Ținem cont de noile date, care arată un impact mai extins la nivelul ariilor de intervenție. De asemenea, vedem o atenție sporită, de exemplu, pentru sectorul agricultură, pentru că strategia are și un plan atașat. O variantă a strategiei și a este deja publică, pentru că au fost lansate în consultare publică. Feedback-ul primit în cadrul consultării publice a fost integrat și Guvernul va adopta varianta finală. În acel moment va deveni evident faptul că este o strategie și un plan aferent. În planul aferent sunt identificate diferite domenii de intervenție. De exemplu, în zona de agricultură vorbim de o diversificare a soiurilor și adaptare a soiurilor în funcție de noile condiții climatice.
În ceea ce privește domeniul transporturilor, vorbim inclusiv de o infrastructură adaptată la noile realități climatice. Diferite materiale care sunt folosite, de exemplu, în infrastructura rutieră, care să reziste la temperaturi mai înalte pe timp cu verii. Apoi, pe partea de construcții, pe zona rezidențială, izolarea este foarte importantă pentru a ne proteja de căldura verii, ventilația în clădirile rezidențiale.


Alexandru Rotaru: Ne puteți da exemplu de noi soiuri care vor fi incluse în circuit?

Alexandra-Maria Bocșe: În România noi lucrăm și avem institute care se uită la adaptarea soirilor la schimbări climatice. Vorbim de diferite tipuri de cereale care vor deveni mai reziliente. Sigur că mai putem să facem și permutări referitoare la diferite tipuri de culturi care se cultivau un anumite regiuni. Noi știm că în partea de sud-est a țării ne putem aștepta la un deficit de precipitații și atunci culturile respective pot fi mutate spre alte zone unde știm că avem încă o cantitate rezonabilă de precipitații. De asemenea, vedem că în România au fost aclimatizate diferite tipuri de plante care în mod tradițional nu creșteau în România.

Alexandru Rotaru: Schimbările climatice vor modifica tradiția agricolă din țara noastră?

Alexandra-Maria Bocșe: Nu cred că neapărat o vor vor modifica fundamental. Dar cred că trebuie să fim deschiși spre implementarea unor măsuri de agricultură sustenabilă și în sensul ăsta deja am văzut că există deschidere, există interes pentru că începe să existe și o piață a produselor eco. Da, și în acest sens, în momentul în care se creează o piață și cred că ați remarcat, nu știu dacă mă uit în ultimii 4 ani, rafturile din magazine cu produse eco sunt din ce în ce mai extinse. În momentul în care există și o piață, trebuie să existe și producție și începe să existe acest pilon de sensibilizare și de atenție la nivelul agricultorilor din România.

De asemenea, Consilierul de Stat a mai punctat că prin noua strategie România va avea noi standarde pentru construcția clădirilor, dar și pentru infrastructura din orașe.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul oraș din lume care arde de 62 de ani. Mai are 7 locuitori, de ce flăcările nu pot fi stinse
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Paula Abdul, apariție senzațională la 62 de ani, într-un body lipit de corp și dresuri transparente. E și...
Film Now
Kevin Costner, "rănit" de divorțul de Christine Baumgartner. Despărțirea, după 18 ani de mariaj și trei...
Adevarul
Aspretele, cel mai rar pește din lume, își trăiește a doua tinerețe într-o singură zonă din România
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Fosta soție a lui Charlie Sheen, luată la întrebări de polițiști în cazul morții lui Matthew Perry. Și-a...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...