Video Dezbaterea președinților la Digi 24: Orban se retrage și o susține pe Lasconi. Geoană, atac la șefa USR. Principalele teme discutate
Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca au organizat luni, 18 noiembrie, singura dezbatere electorală care și-a propus să îi reunească în același studio pe principalii candidați care doresc funcția supremă în stat. Au fost invitați să participe Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu. Doi dintre candidați nu au onorat invitația: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Dezbaterea a fost moderată de jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu, iar formatul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
VIDEO Partea I a dezbaterii:
VIDEO Partea a II-a a dezbaterii:
Daniel David, Rector UBB: În ce măsură veți readuce știința în discursul public?
Mircea Geoană: Un lider trebuie să ia o decizie informată. Nu mai putem merge cu un stat care nu ia decizii bazate pe știință.
Kelemen Hunor: Rațiunea înseamnă științe, argumente.
Elena Lasconi: Cred că prin bun-simț și puterea exemplului putem face asta.
George Simion: Cred în tehnologie și folosirea progresului, cred în metode moderne pentru educație.
Cristian Diaconescu: Știința înseamnă investiția în viitor. Dacă vrei civilizație, ai nevoie de o știință performantă.
Mesaj către electorat
Mircea Geoană: Niciodată România nu a avut un moment mai complicat și mai prielnic. Totul se schimbă. Veniți la vot în număr cât mai mare. Votați pentru următorii 50 de ani
Kelemen Hunor: Ați ales stânga, apoi dreapta, depășiți paradigma și prejudecățile.
Elena Lasconi: Poziția 1 pe buletinul de vot. Mă adresez celor care știu să muncească pe bune. Gata! Se poate! Este esențial să terminăm cu specialii.
George Simion: Este timpul să facem o schimbare. Alte măști, aceleași fețe. E timpul pentru o schimbare. Votați pe oricine vreți voi, dar nu pe acești doi care sunt lași și leneși (referire la Ciolacu și Ciucă, n.r.).
Cristian Diaconescu: Suntem la un moment de cotitură, nu ne putem permite ca președinții României să-și învețe meseria la locul de muncă.
O ultimă provocare. Scrieți și semnați ce scor veți obține în primul tur și ce fel de președinte veți fi
George Simion – președintele energic
Elena Lasconi – președintele implicat
Mircea Geoană – președinte arhitect, strateg și implacabil
Kelemen Hunor - președinte implicat și proactiv
Test fulger
Mircea Geoană – Ați fi de acord cu reducerea mandatului prezidențial la 4 ani? - Aș fi de acord cu o discuție consistentă, apoi să tranșăm prin referendum. Trebuie să decidem care este relația dintre președinte și premier.
Kelemen Hunor – Ați nominaliza un guvern cu Iohannis premier? - Doamne ferește!
Elena Lasconi - Guvern cu AUR? - În niciun caz!
George Simion – Veți negocia cu Șoșoacă? - Nu cred că unii oameni trebuie reprezentați. Să stăm la aceeași masă și găsim soluții.
Cristian Diaconescu – Cine a fost cel mai bun ambasador al României în SUA – Nu pot face o astfel de ierarhie, pentru că e o muncă de echipă. Ambasadorul execută mandatele pe care le primește.
Analfabetismul functional a crescut masiv. Care este planul pentru educație dat fiind că 40% dintre votanții lui Simion au sub 8 clase
George Simion: Nu poți cu 2,1% din PIB alocat Educației decât aceste rezultate, când media europeană e de 4,7. Dacă înțelegem că așa cum arată astăzi școala va arăta țara, trebuie să facem ceva. Cred într-o finanțare corespunzătoare.
Anca Suciu, întrebare pentru Cristian Diaconescu
Există un zvon care circulă în politică, că ați fi intrat în această cursă pentru a rupe din voturile lui Mircea Geoană. Este real că vă veți retrage din această cursă până în turul întâi?
Cristian Diaconescu - Glumiți, nu-i așa? Este un zvon, sunt multe zvonuri în legătură cu toți cei care se află în această sală vizavi de diverse interese politice. Nu, nu mă retrag.
Anca Suciu, pentru Ludovic Orban – V-ați întâlnit azi cu Băsescu?
Ludovic Orban: Întâlnirile pe care le am sunt întâlniri private. Cu cine mă întâlnesc eu în particular este problema mea. Dar, dacă vă interesează de ce am luat decizia de a o susține pe Elena Lasconi, motivul este foarte simplu, este o decizie logică, firească, care pornește de la realitatea în care ne-au adus PSD și PNL, pilotați de Iohannis și de sistem, în care își bat joc de democrație și încearcă să regizeze un tur doi care n-are nicio legătură cu opțiunile reale ale cetățenilor. M-am retras din cursă pentru că am constatat că dacă rămân în cursă, chiar dacă scot un rezultat bun, prezența mea în cursă poate să aducă riscul ca să ne trezim cu aceeași mafie la putere, condusă de aceeași oameni.
Nu știu dacă ați văzut reportajul Recorder, ca să vedeți sistemul care a construit această putere nedemocratică, această putere, care își bate joc de oameni, această putere care crede că poate să aranjeze alegerile fără niciun fel de respect față de oamenii care-și exercită dreptul de vot. De aia m-am retras ca să înțelegeți de comun acord cu colegii mei din Alianța Forțelor de Dreapa.
Întrebarea din partea Comunității Declic, despre introducerea educației sexuale în școli
Mircea Geoană: Trebuie găsit un echilibru, educație sexuală, religioasă, civică.
Kelemen Hunor: Trebuie văzut care e conținutul. E mult mai grav că în 2023 în România s-au născut foarte puțini copii. Problema cea mai mare este natalitatea. Trebuie să sprijinim familiile care își doresc copii. Trebuie și educația sexuală să intre în reforme.
Elena Lasconi: Mă întreb ce spun mamele minore care se uită la noi și ne văd că ne dăm cu părerea. E mare nevoie de educație sexuală în școli. E nevoie și de educație politică. Consider necesar să existe astfel de ore, dar sunt și lucruri de bun-simț care se învață acolo. Să aduci pe lume un copil la 12 ani este foarte greu.
George Simion: Chiar am o poziție informată. Degeaba facem educațiile astea – nu ajungem nicăieri inventând noi și noi materii. Poziția noastră este împotriva reformării perpetue a materiilor. Cauza este sărăcia din mediul rural. Fetele care rămân însărcinate la 12 ani sunt victime ale sărăciei. Să rezolvăm problema sărăciei, nu să inventăm materii.
Cristian Diaconescu: Orice educație este necesară. Aici trebuie să existe un sistem bine controlat.
Marko Balint, din partea UBB, pentru Elena Lasconi, despre problema cercetării în România
Constituția e tăcută atunci când e vorba de cercetare, cu impact negativ în ratingurile internaționale. Vedeți asta o problemă, cum o îndreptați?
Elena Lasconi: Este esențial când vorbim de reformă să vorbim cu oamenii care sunt implicați, să nu se ia decizii de sus fără consultarea celor implicați. Sunt pentru cercetare și educație, să ne așezăm la masă să găsim soluții reale.
Kelemen Hunor: Fără inovare și cercetare nu se poate dezvoltare economică. Trebuie descentralizare.
Mircea Geoană: Trebuie să investim în cercetare, inovare, să mergem cu înlesniri fiscale masive. Pentru Cluj vom veni cu o propunere și vom ajunge cu un campus american în România.
George Simion: Cercetarea trebuie finanțată. Felicitări pentru atitudinea proactivă.
Dan Marinescu, redactor-șef digi24.ro, pentru Mircea Geoană:
Ați criticat alianța toxică PSD – PNL. În 2008 ați făcut o alianță cu PDL-ul lui Băsescu. De ce?
Mircea Geoană: A fost după alegeri, convorbirile avute au condus la această majoritate. Diferența față de actuală majoritatea a fost că actuala majoritate are rezultate economice slabe. Fiecare situația politică e diferită.
George Simion, despre episodul „Te agresez sexual, scroafo!” din Parlament
Florin Negruțiu, întrebare pentru Simion: Ați spus unei colege din Parlament „te agresez sexual, scroafo!”. Apoi ați spus că nu regretați nimic. Dacă un bărbat spune asta soției dvs – ce faceți? Apoi – dvs, ca bărbat heteroxexual – iubiți femeile?
George Simion. Îmi cer scuze, a fost o atitudine reprobabilă. Iubesc femeile, în special pe soția mea.
Numiți trei oameni pe care nu i-ați numi miniștri
Mircea Geoană: Nu aș numi niciodată oameni incompetenți și corupți, nu dau nume.
Kelemen Hunor: Nu e o abordare corectă, pentru că președintele lucrează cu ce au votat românii. Aș ruga partidul care va da premierul să nu vină cu un premier care a mai fost. România e o țară bogată în ceea ce privește resursele umane.
Elena Lasconi: Nu aș propune un extremist, nu aș propune un Ciucă-Ciolacu, pentru că au băgat țara în faliment și nu l-aș propune pe dl. Geoană care a spus că este obosit.
George Simion: Sunt patru partide importante. Dacă românii vor vota altceva decât AUR , dl.Drulă îmi pare mai capabil decât dna. Lasconi. Oricum, nu Ciucă, nu Ciolacu.
Cristian Diaconescu: Dacă propunerea iese din limitele moralei și legalității trebuie să discutăm, iar legea spune că respingerea se face o singură dată. Nu spun nume.
Ion M. Ioniță: Regretați că faceți politică și nu ați făcut ceva mai bun?
Kelemen Hunor: Nu regret, dar da, îmi lipsește mai mult să stau lângă o foaie albă (să scrie versuri n.r.). Pandemia m-a ajutat la scris, dar nu doresc o nouă pandemie pentru asta.
Mircea Geoană: În viață trebuie să ai o meserie, mulți nu se îmbogățesc din asta. În politică am intrat în 2001, apoi am ieșit din politică. Când la NATO a apărut o oportunitate, am câștigat-o.
Elena Lasconi: Ne-am săturat de politicieni aroganți. Să știți că 10 ani am asistat la aroganță. Nu mai avem nevoie de încă un președinte arogant. Domnule Geoană, dacă îmi dați voie, dacă nu vă deranjez... Eu nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu pot să stau să asist la o jignire continuă din partea dlui Geoană.
Mircea Geoană - Și 10 ani înainte cu domnul Băsescu, care este modelul dumneavoastră de președinte, cum a fost?
Elena Lasconi - Domnul Băsescu vă bate și când nu participă.
George Simion: Cred că cei care trăiesc în orașe mici au fost defavorizați de Băsescu, de alții. Eu văd realitatea din orașele mici și văd că aceste localități sunt uitate – nu avem stat român, nu avem școli și spitale. Este România eșuată a lui Klaus Iohannis.
Cristian Diaconescu: Am intrat în politică având o profesie, de fapt două. A fi în serviciu public presupune sacrificiu.
Ion M. Ioniță, pentru Kelemen Hunor: La Consiliul European se discută sprijinirea Ucrainei și Viktor Orban blochează rezoluția. Îi puteți spune „nu”?
Kelemen Hunor: România trebuie să decidă ce face. Nu mai putem continua cu poziția de ghiocel. Orice ajutor pentru Ucraina din partea NATO și UE trebuie dat.
Întrebare telespectator. Ce părere au candidații despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul respectării deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex?
Mircea Geoană: Sunt proiecte depuse de ani de zile, e momentul ca Parlamentul să aducă legile în dezbatere și să tranșeze. Cel mai democratic e ca legile să fie discutate transparent în plen. Cred că trebuie să fim atenți la această conversație. Constituția României oferă protecție pentru toți cetățenii săi. Societate umană este întotdeauna în transformare. În 2003 s-a dezincriminat homosexualitatea. Trebuie să avem grijă să existe în societate un grad de acceptare. Cred că societatea nu e pregătită pentru toate consecințele.
Kelemen Hunor: Trebuie să spunem că parteneriatul civil rezolvă celelalte aspecte, trebuie adoptat, căsătoria rămâne între bărbat și femeie. Nu dreptului la adopție pentru cuplurile de același sex.
Elena Lasconi: Politicienii trebuie să respecte oamenii, nu să intre în dormitorul lor. Sunt pentru parteneriatul civil, e esențial să respectăm minoritățile, pentru că asta înseamnă calitatea unei democrații. Legislația permite ca cineva să adopte un copil. Dacă copilul are de câștigat, adopțiile se pot face.
George Simion: Dl. Ciucă și dl. Ciolacu sunt un cuplu. Statul nu trebuie să intervină în casa omului. Mai departe, consider că căsătoria e între un bărbat și o femeie. Voi fi președintele tuturor românilor dacă voi fi votat. Cred că se pot găsi soluții regale, fără a se găsi un înlocuitor la căsătorie.
Cristian Diaconescu: În art 48 se spune că este nevoie de o legislație. Din punctul meu de vedere tema trebuie clar abordată în Parlament. Să acordăm subiectul cât se poate de direct și de tranșant.
Reforma sistemului de învățământ în contextul joburilor viitorului bazate pe AI - întrebare de la un telespectator pentru Mircea Geoană
Vă gândiți cumva la o reformă în ceea ce privește sistemul de învățământ, astfel încât să pregătiți copiii pentru a face față job-urilor viitorului, în contextul transformării încă de pe acum a unor job-uri care se bazează pe inteligența artificială? Dacă da, la ce vă gândiți? Și nu mă refer aici la structura anului școlar care se schimbă permanent, pentru că aceasta nu reprezintă o reformă în sistemul de învățământ.
Mircea Geoană: Suntem la 10 ani după ce actualul președinte și-a asumat în mod public și politic reforma sistemului de educație. România educată este, din păcate, un alt mare eșec al sistemului politic actual. De aceea, dacă nu ne apucăm serios de reformarea sistemului de educație riscăm să avem în continuare că ascensorul social din România, pe care școala îl reprezenta pe vremuri la țară, în familii sărace, să fie tot emigrarea. De aceea, răspunsul meu este extrem de clar: vom veni cu soluții care să reprezinte o șansă pentru copiii din medii defavorizate, de la țară, din zonele sărace ale marilor orașe. Va trebui să avem o conversație cu dascălii acestei țări, să-i plătim în sfârșit mai bine, nu doar pe profesorii universitari, ci și pe profesorul debutant. Azi, la țară, avem 90% dintre profesori suplinitori sau profesori la pensie... Trebuie să-i motivăm și în schimb, să le cerem performanță. Școala românească astăzi produce, de fapt, niște copii care nu sunt pregătiți pentru meseriile viitorului.
Întrebare Digisport pentru George Simion - Faceți blat cu dl. Ciolacu?
George Simion: Singurul care face blat cu dl. Ciolacu este partenerul lui de guvernare, dl Ciucă. Au tras cea mai mare țeapă românilor, guvernând împreună trei ani și acum prefacându-se ca ei sunt în poziții distincte.
Despre regionalizare și reforma administrativă
Întrebare de la telespectatori: Care dintre dumneavoastră v-ați asuma o regionalizare a țării în viitorul mandat pentru eficientizarea administrației publice, atât la nivel local cât și la nivel central? Mă gândesc aici la comasarea primariilor, acolo unde numărul locuitorilor este mic, comasarea consiliilor județene la nivel regional, comasarea inspectoratelor școlare și alte lucruri ce pot să eficientizeze administrația publică.
Elena Lasconi - Noi ne-am asumat că vom face asta, se discută despre reforma administrativă de mai bine de 10 ani și nu s-a întâmplat absolut nimic. Acele primarii care au sub 2.000 de locuitori și nu au bani pentru angajații primăriei nu ar trebui să fie mereu găuri negre pentru România. Da, o să comasăm primăriile, o să desființăm consiliile județene și o să fie 8 regiuni în România, dar pentru toate detaliile trebuie să punem pe toată lumea la masă pentru că de fapt asta ar trebui să facă un președinte, să fie un mediator, să vorbim despre asta, nu să luăm decizii pe care le visăm noaptea. Trebuie să ne consultăm cu partidele politice, cu societatea civilă ca să vedem care e soluția. De asta e esențial rolul președintelui inclusiv în numirea prim-ministrului.
Kelemen Hunor - Comunitățile nu sunt găuri negre, iar acest proiect care se afla pe masa parlamentului este împotriva comunităților pentru că cele 8 regiuni... dacă tu faci judete, duci decizia la nivel mai inalt, mai departe de comunități, ceea ce este inacceptabil. Sigur, trebuie să ții cont de condițiile geografice, nu poți să comasezi ca să ajungi la 2.000 de locuitori fiindcă pentru a ajunge acolo s-ar putea să aduni localități de pe o rază de 50 km, deci nu se poate așa, trebuie discutat.
Elena Lasconi - Exact asta spuneam, trebuie discutat, să ne asezăm la aceeași masă și să vorbim ca să găsim soluția ideală, dar nu mai putem merge în continuare la fel.
Mircea Geoană - Eu am obosit de aceste discuții care sunt niște cârpeli în timp de campanie electorală. Nu se face o discuție serioasă, rânduită, cum a facut Polonia care a redus voievodatele de la 40 la 16. N-o faci la campanie electorală, o faci la început de ciclu politic. Ca președinte, la anul, convoc din nou tot ce înseamnă societate civilă, specialiști, politicieni și stabilim când și în ce termeni se face inclusiv reforma constituției...
Elena Lasconi - Anul viitor va fi unul foarte greu...
Mircea Geoană - Doamna Lasconi, eu va respect foarte mult
Elena Lasconi - Body language (limbajul corpului n.r.), domnul Geoană, body language.
Mircea Geoană - 9.000 de voturi, cât de lung o fi câmpul, nu țin loc de milioane de oameni care depind de experiența pe care dvs încă nu ați acumulat-o...
Elena Lasconi - Misoginismul este în floare.
Întrebare de la jurnalistul PRO FM Ionuț Bodonea, pentru Ludovic Orban despre dependenții de droguri
Dependența de droguri nu este o alegere, este rezultatul unor traume, însă dependenții de droguri sunt tratați ca niște delincvenți, nu ca niște bolnavi. Având în vedere că prevenția costă mult mai puțin decât încarcerarea, aveți în plan politici de protejare a consumatorilor de droguri sau continuăm pe aceeași direcție represivă despre care clar știm că nu funcționează?
Ludovic Orban - Lupta împotriva rețelelor de traficanți de droguri, aici nu mă refer la ce se întâmplă de ani buni în România, în care sunt polițiști dealeri de droguri, lupta trebuie să fie una adevărată. În ceea ce priveste consumatorii de droguri, trebuie realizată o campanie serioasă, inteligentă, adresată publicului vulnerabil, în special adolescenții, liceenii, peste tot unde există acest risc crescut de consum de droguri. De asemenea, trebuie investit masiv și trebuie creat personal de specialitate care să aibă cu adevărat capacitatea de a-i ajuta să se recupereze pe acești oameni care au ajuns dependenți.
George Simion - Pentru consumatorii de alcool și pentru consumatorii de droguri, substanțe nocive, am un caz în familie și de asta vreau să intervin, pentru că mă doare acest lucru, pe partea cu alcool, nu avem clinici de dezintoxicare, sanatorii, familiile nu găsesc soluții pentru oamenii care au căzut în astfel de capcane, așa că, înainte de a incrimina consumatorii, cred că ar trebui pedepsiți cei care spală bani în campania antidrog, cei care fac trafic, având protecție de sus, iar consumatorii trebuie protejați și scoși din ghearele consumului de droguri.
Mircea Geoană - Statul român, ca organizare și eficiență nu mai face față vieții moderne a societății noastre, la sănătate, la educație, la lupta împotriva drogurilor, și de aceea propunerea mea este să creăm o entitate specială, similară cu Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA.
Elena Lasconi - Suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba de centre de recuperare, atât pentru consumul de droguri și alcool, cât și pentru păcănele, putem să renegociem la Comisia Eutopeană inclusiv fonduri europene pentru a crea astfel de centre și este esențial să întărim instituțiile statului ca să prindă rețelele mari de trafic de droguri.
Kelemen Hunor - Traficul de droguri reprezintă un pericol la adresa populației și la securitatea națională și nu se poate să nu constatăm că fără complicitatea celor de la vamă și celor de la poliție nu am fi ajuns la acest nivel la care suntem în acest moment. La fiecare colț de bloc, la liceu poți să cumperi droguri și în fiecare club unde merg adolescenții și tinerii să se distreze. Intervenție brutală din partea instituțiilor de forță.
Cristian Diaconescu - Este o problemă care ține de curiculă, care ține de centre specializate și de oameni capabili dedicați profesioniști, aici se poate colabora cu organizațiile neguvernamentale cu o foarte mare experiență, mai mare decât a instituțiilor statului. Combaterea prin reprimare. Președintele României, conform legii... poate discuta în interior, într-o zonă într-adevăr de forta, care este reacția statului.
Provocare pentru candidați
Copilul dumneavoastră a suferit un accident rutier în țara noastră, într-un oraș mic. El este transportat la spital, dar nu există un chirurg pediatru, transferul către un spital cu medic chirurg pediatru se face într-o oră și jumătate, ce faceți?
Mircea Geoană - Sistemul nostru de sănătate este disfuncțional, sunt situații care se repetă. Întotdeauna există o posibilitate ca în acea comunitate mică de medici specialiști, trebuie să speri că există în zonă un medic care să poată să preia situația. Trebuie să investim masiv în sănătate.
Kelemen Hunor - Poate interveni și poate ajută până când vine salvarea, trebuie să ai încredere în medici, există permanent medici pregătiți care pentru o oră jumătate pot ajuta. În fiecare an aruncăm 400 de milioane de euro pentru că din toți absolvenții la medicină, majoritatea pleacă din țară, trebuie reformat sistemul de pregătire a medicilor foarte repede și bineînțeles investiții în digitalizare.
Elena Lasconi - În momentul în care există un caz grav, există o criză a medicilor în România, au fost situații în care nu exista un medic pediatru la spital. Avem o mare problema în sistemul de sănătate, sunt medici care lucrează în străinătate și caștigă mai puțin decât în România, însă medicii sunt scârbiți de situația din România. Medicii nu sunt lăsați să învețe în România și avem un deficit de 20 de mii de cadre medicale.
George Simion - Săptămâna trecută la Târgu Jiu s-a întâmplat un caz asemănător. Personal, aș încerca să liniștesc pe toată lumea, să nu facă infarct soția. Sistemul de sănătate trebuie regândit în cea ce privește ambulanțele, pentru că ele nu sunt în subordinea ministerului Sănătății. Avem un deficit mare de medici, majoritatea medicilor sunt în zona urbană, iar partea rurală are un deficit major de medici.
Cristian Diaconescu, întrebare pentru contracandidați:
Dați-mi 3 exemple din experiența dvs profesională, de viață, a unui proiect care se potrivește cu proiectul președintelui României, conform atribuțiilor constituționale.
Mircea Geoană: Există o oarecare tensiune între rolul constituțional al președintelui României și percepția poporului român despre liderul care conduce națiunea. De aceea, în toată carieră mea, am lucrat mereu în încercarea de a crea un sistem de instituții naționale care să-și facă datoria față de cetățenii țării. Statul român este singurul stat european care nu are un criteriu minim de performanță în sectorul public.
Kelemen Hunor: În cariera mea politică am fost mereu aproape de oameni, așa că aș fi primul care ar fi de partea oamenilor, un președinte care ascultă oamenii și care pune pe primul loc societatea românească.
Elena Lasconi: Eu sunt cu faptele, nu cu vorbele, 25 de ani am lucrat numai pentru oameni, în interesul lor. Ceea ce am făcut ca primar pot să fac și ca președinte pentru că am armonizat relațiile dintre instituțiile statului și cetățeni.
George Simion: Alegerile sunt pe câștigarea încrederii românilor, pe curaj, dacă ai curaj să vii la dezbateri, pe energie și la final când se trage linie nu contează atât de mult experiență internațională, ci ce impresie au românii despre cei pe care îi votează, dacă le câștigă sau nu încrederea. Contracandidații mei vor cumpăra voturi, să le fie rușine!
Întrebări ale jurnaliștilor Digi24 și ale invitaților pentru candidați
Florin Negrutiu: Copii din flori, doi, unul făcut cu PSD, unul făcut cu PNL. Amândoi seamnă cu tatăl lor prin absență. În ce măsură statul român poate să fie prezent în toate dezbaterile importante care urmează, interne și externe, cu oameni absenți?
Ați zburat pe 30 mai 2022 cu avionul privat de lux închiriat de Nordis pe ruta Nisa-București, alături de Vicol, Grindeanu, Simonis și Ciorbă Vladimir. Dacă da, v-a plătit Nordis? Vă prezentați ca om normal. Ce om normal din țara asta zboară cu jetul privat, alături de patronul firmei Nordis, acuzat că a păgubit sute de români? Poate reveniți în turul doi cu un răspuns.
Vlad Craioveanu pentru Lasconi: De ce întâmpină dificultăți în recuperarea prejudiciilor?
Elena Lasconi: Pentru că ANAF nu își face treaba, pentru că e digitalizată această instituție. De ce? Pentru că un soft poate să găsească tot felul de probleme în sistem. Cred că din acest motiv nu sunt recuperate nici acele miliarde din TVA pe care ar trebui să le facă ANAF. Am propus ca ANABI să aibă un comision extra, în acel program al nostru de guvernare. Eu cred că multe probleme se pot rezolva prin digitalizarea acestor instituții, doar că nu se dorește.
Claudiu Pândaru: Nu am să vă pun să jurați pe Biblie sau testament că nu veți duce România în război, pentru că nici Zelenski nu a dus Ucraina în război. Domnule Simion, președintele acestei țări trebuie să îi apere pe români, nu să înceapă războiul. Biblia trebuie să o ai înăuntrul tău, nu în mână.
Pentru Mircea Geoană: Ce ați căutat în 2009 la Moscova, totuși?
Mircea Geoană: Mulțumesc pentru întrebare. Am răspuns, cred, de 500 de ori la aceeași întrebare. Vă mai spun încă o dată că eu am făcut diplomație timp de mulți ani de zile. (...) Mai bine mă duc eu la Moscova, decât să vină rusul aici, să uite să plece. Eram în situația în care eram președinte al Senatului și candidat la președinție. A fost o întâlnire privată. Cred că mă pricep la jocul diplomatic.
Adrian Cioroianu: Ce facem dacă Rusia atacă țările baltice ?
George Simion: Soluția e activarea articolului 5. Consultarea cu toți aliații. NATO e o alianță defensivă și trebuie cu toții să apărăm un alt membru al NATO. Noi facem parte din această alianță defensivă.
Cristian Diaconescu: Profit că dl Simion e aici de față, sigur că sunt tot felul de discuții politice, dar președintele României nu are voie să determine majorități, nu poate hotărî dacă un partid poate intra în majorități, pentru că dacă face acest lucru ne amintim de alte lucruri.
Sabin Orcan, pentru George Simion: Unul dintre primele voturi ale AUR a fost împotriva ajutorului militar acordat în Ucraina. Dacă Ucraina nu mai primește ajutor militar nici de la UE, nici din SUA, asta înseamnă că România să aibă graniță directă cu Rusia. Cum poate cineva naționalist, patriot să își dorească ca Ucraina să piardă?
George Simion: Probabil se referă la o graniță terestră, pentru că suntem vecini la Marea Neagră cu Federația Rusă. Nu m-ați auzit niciodată să spun că vreau ca Ucraina să piardă. Eu cred că soluția este dezescaladarea conflictului, un armistițiu.
Întrebări pentru Marcel Ciolacu
Elena Lasconi: L-aș întreba pe domnul Ciolacu câți nepoți mai are care fac afaceri pe banii statului și dacă au fost cu jeturi private? Ce ați făcut concret pentru bunăstarea românilor, dle Geoană?
Mircea Geoană: Când am plecat ca ambasador în America, România era într-o situația în care nu existam în America. Am muncit 5 ani de zile.
George Simion: O să îi propun lui Donald Trump o alianță bilaterală. NU sunteți buricul pământului, domnule Geoană.
Elena Laconi: Faptul că am intrat în UE și NATO nu vi se datorează, domnule Geoană. Vă rog frumos, puțină smerenie. V-ați asumat prea mult. Cred că ar trebui să învățăm puțină smerenie.
George Simion: Ipotetic putem să ne gândim că i-am adresa întrebare domnului Ciolacu. Sunt Alex Nedea de la Recorder și vreau să vă întreb despre cursele private.
Pentru doamna Lasconi, vreau să vă întreb aveți un program concret de reformă administrativă în acest moment, pare că nu aveți. Cum vedeți recunoașterea statului palestinian?
Elena Lasconi: Consider că Netanyahu va mai fi lăsat până pe 20 ianuarie să își facă de cap. Consider că este foarte bună soluția celor două state, dar vocea pe care o ascultă israelienii e cea a lui Donald Trump. Prima oară trebuie să se oprească focul. E foarte important să lăsăm convoaiele umanitare să ajungă.
George Simion: România deja recunoaște statul Palestina.
Elena Lasconi: Nu. Stați un pic. E greșit.
George Simion: Așa este. E pauză acum și puteți să vă documentați.
Se pregătesc tratative de pace pentru Ucraina. Ce alegeți între pace cu condiția dezmembrării Ucrainei sau continuarea războiului?
George Simion, către Nicoale Ciucă: Ni s-a spus că e un curajos, un general. Să vină, că nu îl mușcăm!
Mircea Geoană: În anii de la NATO am lucrat direct cu președintele Trump, îi datorez funcția și cunosc cum lucrează. Va veni și va aplica aproape la virgulă ce a spus în campanie. Deci va încerca să obțină o pace cât mai rapidă în Ucraina. Care e conturul unei păci juste și durabile. În primul rând, e evident că Ucraina nu are resurse să recupereze tot teritoriul pierdut. E aceea de a găsi formule ca Ucraina, chiar cu teritoriu cedat să rămână un stat suveran și să nu ne trezim cu Rusia din nou atacând. Ucraina să obțină pace și suveranitate.
Kemelen Hunor: Dezmembrarea Ucrainei înseamnă că a învins Rusia și nu cred că Trump poate începe cu o înfrângere, plus pentru noi înseamnă că Rusia ar veni spre noi. În niciun caz nu se poate face fără ucraineni, fără acordul lor. Eu aș propune să căutăm a treia variantă și așa cum se întâmplă cu Marco Rubio sunt oameni care spune - securitate, pace prin forță.
Elena Lasconi: Dacă Doamne ferește România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România? Nu, nu este o soluție cedarea de teritorii și asta e marea diferență între mine și alți politicieni care stau drepți și nu drept. Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El nu trebuie încurajat să se înarmeze mai mult.
America e protejată natural de două oceane. Noi suntem aici. Ne suflă în ceafă Putin. E esențial să Geoană NU cred că aveți un minim pe probleme de securitate națională și de NATO cu atât mai puțin. În momentul în care interpretați că sunt forțați să cedeze o parte. Nu știu ce făceați dvs când stabileam parteneriatul strategic cu NATO.
George Simion: Eu nu voi implica România în niciun război. Am aici Biblia și Noul Testament și contracandidații mei, dacă vor, să jure că vor respecta dreptul românilor la pace, la bunăstare și nu vor angrena forțele armate și nu vor sacrifica viața vreunui român în teatrele de operațiuni străine.
Cristian Diaconescu: Victoria deplină e imposibil de atins. A doua armistițiu. A treia armistițiu plus tratat politic. Sunt două curente de gândire la americani, cea democrată și cea a lui Trump în ceea ce privește o negociere tranzacționistă. Armistițiu plus tratat politic.
Politica agricolă a UE
Mircea Geoană: A venit clipa să renegociem ceea ce deja Europa începe să renegocieze. E vorba de negocierea politicii agricole comune, de migratie. E o problema e reformare profundă a statului român.
Kelemen Hunor: Trebuie stabilite prioritățile pentru UE - competitivitate și... După aceea apărarea. Dacă noi nu reușim să apărăm granițele externe, atunci toată UE se duce pe apa sâmbetei. În România nu avem o tradiție democratică lungă. Nu cred că avem nevoie de reforme constituționale sau instituționale foarte adânci, în schimb trebuie să umplem cu conținut real tot ce înseamnă instituții politice și constituționale.
Elena Lasconi: Președintele României îi reprezintă pe fiecare dintre români. Sunt singura de aici care am făcut lucruri concrete pentru cetățenii din orașul meu, am atras fonduri europene. Noi ne uităm la UE ca la o pușculiță. Nu suntem în stare să atragem fonduri europene și ne împrumutăm cu dobânzi mari. E esențial să atragem investitori, fonduri europene, dar asta nu se va întâmpla dacă investitorii nu văd predectibilitate.
George Simion: Eu cred că ar trebuie să lăsăm cetățenii Europei să decidă care e calea și viitorul. Cred că proiectul european are viitor și cred că e responsabilitatea viitorului președinte al României.
Deficitul bugetar
George Simion: Este nevoie de un deficit bugetar cât mai mic. Îmi pare rău că faceți afirmații mincinoase. Nu ne obligă nimeni să aderăm la Zona Euro, eu ca președinte nu voi încuraja Banca Națională, condusă de un guvernator care nici el nu își dorește să renunțăm la suveranitatea monetară.
Kelemen Hunor, pentru Geoană: Ce veți face să fie România atractivă pentru cei care au plecat și pentru cei care vor să plece să rămână acasă?
Mircea Geoană: Riscăm să ne stingem ca națiune într-o sută de ani dacă vor continua așa. Avem de stimulat natalitatea. Intenția mea e de a crea acasă condiții, locuri de muncă, școli, spitale. Modelul polonez e interesant, a venit cu echivalarea a diplome universitare și de meserii. E un moment de cotitură. Eu sper să vină acasă cât de mulți români, iar cei care nu vin nu trebuie să se considere rupți de România, pot să vină cu povești de succes. Sunt situații în care și rămânând în afară poți să ajuți România.
Kelemen Hunor: Un proiect al USR desființează județele. Ce spun muscelenii?
Elena Lasconi: Oricum, noi vom sta la aceeași masă în momentul când vom veni cu o propunere concretă, pentru că îmi pasă de românii din Harghita și Covasna. Nu e vorba de orașe, e vorba de comune, acele locuri unde nu au bani să plătească salariile în primărie. În niciun caz nu e vorba de orașele mici. O să scoatem această prevedere, eu nu am fost de acord decât cu comunele sub 3.000 de locuitori. Și nu desființăm județele. Calitatea unei democrații ține de felul în care îți tratezi minoritățile.
Kelemen Hunor: Sunt de acord că acest proiect nu e bun și trebuie retras.
Care sunt planurile de apărare NATO pt România
Mircea Geoană, pentru Lasconi: Situația militară din estul Europei e foarte complicată.
Elena Lasconi: Este din nou o situație fantezistă care cred că nu se va...
Mircea Geoană: Nu e fantezistă. E un scenariu...
Elena Lasconi: O situație extrem de periculoasă ar fi articolul 5 care nu a fost niciodată încălcat de când există NATO. Trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Ucraina și Moldova și să sprijinim Ucraina și să alocăm acel procent din PIB pentru apărare.
Mircea Geoană: Cu regret vă spun articolul 5 a fost activat o singură dată pentru SUA, când au fost atacurile din 11 septembrie 2001, iar ca noțiuni de securitate națională, nu cred că sunteți pregătită.
Mircea Geoană către George Simion: Ați acvtivat pentru ieșirea României din UE.
George Simion: E o chestiune falsă. Mințiți!
Mircea Geoană: Cum vedeți reducerea deficitului și care sunt criteriile pentru aderarea la zona euro a României?
George Simion: Nu consider că România trebuie să iasă din UE. AUR nu pledează pentru renunțarea la suveranitate națională și monerată, noi nu considerăm că România trebuie să intre în acest moment în zona euro.
Situația economică a României
George Simion: E o situație dramatică, ipotetică, dar cred că responsabilii trebuie aduși în fața justiției. Cred că domnul care trebuia sa fie lângă mine e vinovat, domnul Ciolacu care a mărit numărul de angajați la stat, deși promitea că va reduce. Trebuie să reducem numărul de membri de partid din administrația locală și centrală. Avem acces la progres tehnic și trebuie să îl folosim pentru eficientizarea cheltuielilor publice.
Cristian Diaconescu: Sunt singurul care am stat la masă cu Banca Mondială, CE și FMI în situația pe care ați menționat-o. Problema din 2008, dificultatea enormă privind sustenabilitatea sistemului bancar. Vreau să avertizez că orice decizie poate fi una în context disperat. Negociatorii ne cereau atunci să introducem mecanismul de cooperare și verificare în cele 20 miliarde euro. De partea împrumutătorului există doar două variante - tăiați locurile de muncă sau introduceți taxare.
Deficitul bugetar, văzut de candidați
Kelemen Hunor: Scenariul pe care l-ați creionat nu e unul realist, dar dacă ajungem acolo, nu e voie să creștem taxe, trebuie taxele adunate, impozitele adunate. Noi 33% din TVA nu reușim să adunăm. Statul trebuie pus la dietă, trebuie tăiate cheltuielile, atât cele inutile, dar și printr-o restructurare a structurilor regionale care consumă enorm și nu produc nimic. În niciun caz nu trebuie să începem cu creșterea taxelor.
Elena Lasconi: Să nu uităm cine a creat acest deficit bugetar. Ciucă și Ciolacu, guvernele conduse de ei. Nu este cazul să creștem taxele. Avem soluții pentru un stat mai suplu. Este esențial să tăiem cheltuielile cu bunuri și servicii din instituțiile statului și să oprim și găurile negre companiile de stat unde tronează tot felul de rude.
Ludovic Orban se retrage și o susține pe Lasconi
Ludovic Orban: „Astăzi împreună cu colegii mei din alianța forțelor de dreapta am luat o decizie necesară și indispensabilă pentru democrația din România. Am decis să continuăm campania pentru prezidențiale, dar această campanie să fie pentru susținerea candidatului Elena Lasconi.
„România are nevoie de un nou început, de un aer proaspăt, de decență, de bun simț și de o democrație autentică”.
Elena Laconi: Vă mulțumesc, domnule Orban. Eu vă respect foarte mult, vă mulțumesc pentru încredere și domnului Tomac vreau să îi mulțumesc pentru încredere. Aș vrea să fac un apel la celelalte forțe de centru-dreapta să facă un astfel de pas.
Mă gândesc la REPER, la Vlad Gheorghe, mă gândesc la ei foarte tare...
Mircea Geoană: Nu sunt foarte surprins, pentru că se reface coaliția din perioada pandemiei. E o mutare interesantă. Cred că adevărata retragere în seara asta ar trebui să fie a lui Marcel Ciolacu, după afacerea Nordis.
Kemelen Hunor: Nu comentez în niciun fel. Această retragere e tardivă, dar logică.
George Simion: Eu am avut încredere în dvs. ca și gazde, sper să respectăm formatul agreat, pentru că surprinze de genul acesta puteau fi făcute și într-o conferință de presă. Vom vedea și ceilalți candidați iepure care ar trebui să se retragă din această competiție, pentru că nu vor lua nici măcar numărul de semnături la depunerea la BEC. Poate îl anunțați pe domnul Ciolacu că poate lua un avion privat și să vină la dezbatere.
Tragerea la sorți a ordinii în care candidați vor vorbi: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă lipsesc de la dezbatere
ACTUALIZARE 19.50 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, lipsesc de la dezbaterea organizată de Digi 24 și UBB. Marcel Ciolacu avea pupitul numărul 5, iar Nicolae Ciucă pupitrul numărul 7, în urma tragerii la sorți.
Ordine în care vor răspunde la întrebări este: Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Elena Lasconi, Marcel Ciolacu (lipsește), George Simion, Nicolaei Ciucă (lipsește), Cristian Diaconescu.
Mircea Geoană este ultimul dintre invitați venit la dezbatere
ACTUALIZARE 19.44 Mircea Goană este ultimul dintre candidații la președinție care a onorat invitația de a participa la dezbatere.
Liderul AUR, George Simion, a venit cu soția
ACTUALIZARE 19.22 Liderul AUR, George Simion, a venit la dezbatere alături de soția sa.
Kelemen Hunor și Ludovic Orban au ajuns la sediul Digi 24
Actualizare 19.15 Kelemen Hunor, candidatul UDMR la funcția de președinte, și Ludovic Orban, candidat al Forței Drepte au ajuns la studio pentru a participa la dezbatere.
Ludovic Orban a spus că va face un anunț important în această seară, care, după parerea sa, poate influența rezultatul alegerilor.
Sosirea lui Kelemen Hunor
Candidatul independent Cristian Diaconescu a venit și el la sediul Digi 24
Actualizare 19.10 Candidatul independent Cristian Diaconescu este al doilea dintre invitați care a ajuns studioul Digi 24 pentru dezbaterea electorală
Elena Lasconi și susținătorii săi au sosit la dezbaterea organizată de Digi 24 si UBB
ACTUALIZARE 19.06 Candidata USR Elenea Lasconi a sosit în studioul Digi24 pentru a participa la dezbaterea electorală.
Studioul dezbaterii, ultimele pregătiri
ACTUALIZARE 17:43 Peste 100 de metri pătrați de ecran LED de ultimă generație fac parte din set-up-ul pregătit pentru dezbatere, iar cele 20 de camere instalate în studio vor reuși să surprindă reacțiile contracandidaților în cele mai mici detalii.
ACTUALIZARE 14:43 Pregătirea studioului în care va avea loc dezbaterea de diseară este aproape gata, se pun la punct ultimele amănunte.
Primele imagini cu locul în care vor fi întâmpinați candidații
ACTUALIZARE 13:01 De la dezbatere nu vor fi transmise doar răspunsurile la întrebări, ci și tot ceea ce se întâmplă înainte de intrarea în platou. Va fi transmisă și sosirea candidaților și a celorlalți invitați la dezbatere la panoul care reprezintă primul punct unde vor fi întâmpinați.
Ordinea candidaților, trasă la sorți
ACTUALIZARE 12:31 Dezbaterea găzduită de Digi24 începe la ora 20:00 și va fi moderată de Lili Ruse și Cosmin Prelipceanu.
„Confruntarea” candidaților va avea loc într-un studio special amenajat și va fi cu public.
Candidații vor trage bilețele cu numărul de ordine pe care îl vor avea în cadrul dezbaterii.
Spectatorii pot trimite întrebări candidaților
ACTUALIZARE 11:20 Spectatorii Digi24 și cititorii platformei Digi24.ro pot trimite întrebări în format video candidaților din studio.
Ei trebuie să înregistreze o întrebare de maximum 30 de secunde în format video și să o trimită pe numărul de WhatsApp 0771 100 304.
Prima dezbatere în ultimii 10 ani
Dezbaterea electorală de la Digi24 are loc cu doar șase zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie.
Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu au fost invitați în studioul Digi24 pentru a-i convinge pe cetățeni că ei merită să fie aleși președinte.
Formatul dezbaterii a fost realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
„Cred că prin acest parteneriat pe care îl încercăm, facem două lucruri importante. Unu, Facem un bine politicienilor, pentru că îi ajutăm să-și exprime ideile și viziunile într-un cadru constructiv și doi, mai important decât unul, facem un bine țării și oamenilor, fiindcă îi ajutăm să înțeleagă în esența lor, dar și cu nuanțele necesare, perspectivele angajate de diverși politicieni. Și uite că, în contextul în care se află lumea astăzi cred că a avea acces la adevăr este fundamental, așa că mă bucură parteneriatul. Sper să fie util pentru țară și pentru oameni”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, la Digi24.
„Puterea dezbaterii este de a revela modul în care fiecare dintre prezidențiabil ar acționa în folosul tuturor românilor, într-un context internațional atât de complicat, de a ne arăta cum văd dezvoltarea țării din punct de vedere economic și cum ar apăra-o de provocările momentului. Puterea democrației stă în dezbatere”, spune la rîndul său jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu.
Editor : B.P.
- Etichete:
- mircea geoana
- nicolae ciuca
- george simion
- marcel ciolacu
- alegeri prezidentiale 2024
- elena lasconi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News