Mai multe cazuri de cancer de sân au fost detectate cu ajutorul inteligenței artificiale, arată unui studiu

Data actualizării: Data publicării:
cancer de san
Foto: Shutterstock

Utilizarea inteligenței artificiale (AI) în depistarea cancerului de sân crește șansele de detectare a bolii, potrivit cercetătorilor. Numeroase studii au sugerat că AI ar putea ajuta medicii să detecteze cancerul, fie că este vorba despre identificarea creșterilor anormale în scanările CT sau a semnelor de cancer la sân în mamografii, fără a crește numărul rezultatelor fals pozitive, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, multe studii sunt retrospective – ceea ce înseamnă că AI nu este implicată de la început – în timp ce testele care adoptă o abordare diferită au adesea dimensiuni mici ale eșantionului. 

Acum, cercetătorii afirmă că au testat AI într-un program național de screening pentru prima dată, demonstrând că oferă beneficii în practică.

Profesorul Alexander Katalinic, coautor al studiului de la Universitatea din Lübeck, Germania, a declarat: „Am reușit să îmbunătățim rata de detectare fără a crește riscurile pentru femeile care participă la screening-ul pentru cancer la sân”, adăugând că această abordare ar putea reduce, de asemenea, volumul de muncă al radiologilor.

Rata de detectare a fost cu 6,7% mai mare în grupul AI

Katalinic și colegii săi au analizat date de la 461.818 femei din Germania care au participat la screening-ul pentru cancer mamar între iulie 2021 și februarie 2023, ca parte a unui program național care vizează femei asimptomatice cu vârste între 50 și 69 de ani.

Toate femeile au avut scanările examinate independent de doi radiologi. Cu toate acestea, în cazul a 260.739 de femei, cel puțin unul dintre experți a utilizat un instrument AI pentru sprijin.

Instrumentul AI nu doar etichetează vizibil scanările pe care le consideră „normale”, dar emite și o alertă de „siguranță” atunci când o scanare pe care o evaluează ca fiind suspectă a fost considerată „normală” de către radiolog. În astfel de cazuri, instrumentul evidențiază, de asemenea, zona scanării care merită o analiză mai atentă.

Per total, 2.881 de femei din studiu, publicat în jurnalul Nature Medicine, au fost diagnosticate cu cancer de sân. Rata de detectare a fost cu 6,7% mai mare în grupul AI. După ajustarea pentru factori precum vârsta femeilor și radiologii implicați, cercetătorii au descoperit că această diferență a crescut, rata fiind cu 17,6% mai mare pentru grupul AI – 6,70 cazuri la 1.000 de femei comparativ cu 5,70 cazuri la 1.000 de femei în grupul standard. Cu alte cuvinte, un caz suplimentar de cancer a fost depistat la fiecare 1.000 de femei examinate atunci când a fost utilizat AI.

Crucial, echipa a precizat că rata de rechemare pentru investigații suplimentare în urma unei scanări suspecte a fost aproximativ aceeași.

„În studiul nostru, am avut o rată mai mare de detectare fără o rată mai mare de rezultate fals pozitive”, a spus Katalinic. „Este un rezultat mai bun, cu același nivel de risc.”

Echipa a declarat că alerta „de siguranță” a instrumentului a fost declanșată de 3.959 de ori în grupul AI, conducând la 204 diagnostice de cancer mamar. Prin contrast, 20 de cazuri de cancer mamar din grupul AI ar fi fost ratate dacă medicii nu ar fi examinat scanările considerate „normale” de către AI.

Experții îndeamnă la prudență în folosirea AI pentru depistarea cancerului

Stefan Bunk, un alt coautor și cofondator al Vara, compania care a dezvoltat instrumentul AI, a afirmat că tehnologia a crescut viteza cu care radiologii examinează scanările etichetate drept „normale”. Calculele au arătat că, chiar dacă aceste scanări nu ar fi fost revizuite de experți, rata generală de detectare a cancerului mamar ar fi fost mai mare, iar rata de rechemare mai mică decât fără instrument. Aceasta, a spus el, înseamnă mai puține rezultate fals pozitive pentru femei și o reducere a volumului de muncă pentru radiologi.

Stephen Duffy, profesor emerit în screening-ul pentru cancer la Queen Mary University of London, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că rezultatele sunt credibile și impresionante.

„Aici, în Marea Britanie, există un interes specific în a vedea dacă utilizarea AI plus un singur radiolog poate înlocui în siguranță citirea de către doi radiologi. Cu cât acest lucru este cercetat mai repede, cu atât mai bine”, a spus el.

Dr. Kristina Lång, de la Universitatea Lund, a afirmat că studiul adaugă dovezi tot mai numeroase în favoarea beneficiilor potențiale ale integrării AI în screening-ul mamografic. Totuși, ea a adăugat că creșterea semnificativă a cancerelor detectate in situ ridică îngrijorări, deoarece aceste tipuri de cancer tind să fie mai lente în creștere și ar putea contribui la povara supradiagnosticării.

„Monitorizarea pe termen lung este esențială pentru a înțelege pe deplin implicațiile clinice ale integrării AI în screening-ul mamografic”, a spus ea. „Rezultatele sunt încurajatoare, dar este esențial să ne asigurăm că implementăm o metodă capabilă să detecteze cancerele relevante clinic într-un stadiu incipient, unde detectarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ rezultatele pentru pacienți.”

Dr. Katharine Halliday, președinta Colegiului Regal al Radiologilor, a declarat că cel mai recent recensământ al organizației a arătat un deficit de 29% de radiologi în NHS.

„Orice instrumente care pot îmbunătăți acuratețea și productivitatea noastră sunt binevenite. Dar, deși beneficiile potențiale sunt semnificative, la fel sunt și riscurile potențiale”, a spus ea. „Este vital ca implementarea AI în NHS să fie realizată cu prudență și cu supravegherea experților”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Temperatura ideală în dormitor pe timpul nopții, potrivit specialiștilor. Câte grade trebuie să ai în cameră
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cum văd investitorii piața imobiliară din România. Ce orașe devin atractive și cum vor evolua chiriile
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Imagini emoționante cu o balenă care își împinge puiul mort. Este a doua oară când i se întâmplă
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...