Guvernul României aprobă miercuri protocoalele de aderare la NATO a Finlandei și Suediei

Data publicării:
sedinta guvern ciuca iministrii la masa
Premierul Nicolae Ciucă în ședință de guvern. Foto: gov.ro

Guvernul României urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei.

Protocoalele au fost semnate la Bruxelles pe 5 iulie.

Prin ratificarea acestor protocoale, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Finlanda şi Suedia să devină a 31-a, respectiv, a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice. Integrarea acestor state, ancorate ferm în valorile comunităţii euroatlantice şi cu o capacitate considerabilă de a consolida securitatea Alianţei, va fi un câştig strategic valoros pentru Alianţă, potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, citată de Agerpres.

Citește și: Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

Protocoalele vor intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne necesare în acest sens.

Luni, preşedintele american Joe Biden a trimis Senatului SUA spre semnare protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, făcând astfel un pas decisiv în direcţia ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

De asemenea, ambele camere ale parlamentului german au votat la sfârșitul săptămânii trecute în favoarea ratificării protocoalelor de aderare la NATO. Decizia a fost susţinută de partidele care fac parte din coaliţia de guvernare, dar şi de Uniunea Creştin-Democrată, din opoziţie, şi chiar, parţial, de membri ai partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Pe de altă parte, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat pe 4 iulie că Suedia și Finlanda nu pot intra în NATO dacă Parlamentul de la Ankara nu ratifică aplicațiile lor pentru statutul de membri ai Alianței. 

Citește și: BBC: Lista lui Erdogan. Cine sunt „teroriștii” pe care Suedia și Finlanda trebuie să îi predea Turciei ca să poată adera la NATO

Guvernul discută și despre aderarea României la Convenţia pentru înregistrarea obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic

Cabinetul Ciucă urmează să discute miercuri şi un proiect de lege privind privind aderarea României la Convenţia cu privire la înregistrarea obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic, deschisă pentru semnare la New York la 14 ianuarie 1975. 

Conform proiectului, Agenţia Spaţială Română înfiinţează şi administrează registrul naţional al obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Prin modificările propuse se are în vedere introducerea de noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere: manageri, directori executivi şi directori executivi adjuncţi ai Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-şef.

Sprijin mai mult pentru Republica Moldova

De asemenea, Executivul urmează să aprobe un proiect de hotărâre privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe acest an pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe în vederea acordării unui sprijin direct în beneficiul Republicii Moldova cu scopul de a răspunde nevoilor urgente de sprijin cu care se confruntă şi pentru implementarea angajamentelor asumate de România la Conferinţa de la Berlin din 5 aprilie 2022. 

La Berlin, România a anunţat un sprijin de 10 milioane de euro pentru Republica Moldova.

Guvernul va mai analiza Strategia de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului 2022 - 2030, care vizează reconfigurarea socio-economică a zonei şi abordează problemele zonei într-un mod "coerent".

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri