Video Un guvernator, fan al liderilor sovietici, a decis să ridice o statuie a lui Iosif Stalin într-un oraș din nord-vestul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Guvernatorul regiunii Vologda, Gheorghi Filimonov
Foto: Profimedia Images

Un nou monument dedicat liderului sovietic Iosif Stalin va fi ridicată în curând într-un oraș din nord-vestul Rusiei, în urma a ceea ce guvernatorul regional a spus că sunt „cererile din partea publicului”, scrie Reuters. Guvernatorul regiunii Vologda, Gheorghi Filimonov, a publicat un videoclip care arată muncitori care realizează ultimele detalii ale unei statui în mărime naturală a conducătorului de origine georgiană, care a condus Uniunea Sovietică cu o mână de fier din 1924 până când acesta a murit în 1953.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filimonov, care a fost numit în funcție anul trecut de președintele Vladimir Putin, a declarat că statuia va fi ridicată în orașul istoric Vologda, care are o populație de aproximativ 300.000 de locuitori și se află la aproximativ 450 km nord de Moscova.

„Această decizie a fost declanșată de cererile publicului către noi”, a scris Filimonov pe canalul său Telegram.

El a spus că statuia va sta lângă o casă în care Stalin a locuit între 1911 și 1912, când a fost exilat în provincie pentru activitate revoluționară.

„Interpretare ambiguă a rolului lui Stalin”

Stalin a supravegheat industrializarea rapidă și victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, însă a fost de asemenea responsabil pentru moartea a milioane de oameni prin epurări politice, lagăre de muncă și foamete, potrivit istoricilor.

Multe statui și busturi ale lui Stalin au fost îndepărtate după moartea acestuia, dar războiul din Ucraina – pe care Putin îl prezintă ca o bătălie existențială asemănătoare luptei împotriva naziștilor – a văzut în unele locuri ridicarea unor noi lucrări comemorative.

În postarea sa, Filimonov părea să anticipeze respingerea acestei noi statui.

„Cu toată înțelegerea cuvenită a interpretării ambigue a rolului (acestei) personalități, trebuie să recunoaștem marile realizări, să cunoaștem istoria țării noastre, (și) să slăvim și să fim mândri de ea”, a scris el.

Videoclipurile publicate anterior de Filimonov demonstrează o afinitate pentru liderii sovietici, iar fotografiile șefilor poliției secrete Lavrenti Beria și Felix Dzerjinski atârnă pe pereții biroului său. El a numit un tablou cu el însuși dând mâna cu Stalin, aflat pe pretele încăperii dedicate recepției, drept „conceptual”.

Filimonov a mai spus vineri că există planuri pentru instalarea unui monument al lui Ivan al IV-lea, un țar rus din secolul al XVI-lea sub care a început construirea Kremlinului din Vologda.

Cunoscut popular sub numele de Ivan cel Groaznic, domnia acestuia a fost marcată de epurări violente ale nobilimii ruse și de războaie eșuate împotriva Suediei și Poloniei.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri