Cifrele arată că Partidul Libertăţii, considerat o formaţiune extremistă, a obţinut cu patru puncte procentuale mai mult decât la precedentele alegeri. Ceea ce, spun analiştii, arată că o parte a electoratului are nemulţumiri tot mai mari legate de actuala guvernare.
Patru forţe politice au intrat în competiţia pentru voturile celor aproximativ şase milioane de austrieci. Partidul Socialist era clasat primul în preferinţele electoratului, iar din rândurile formaţiunii provine şi actualul cancelar, Werner Faymann. Locul doi a fost atribuit de sondaje Partidului Poporului, formaţiunea care, alături de socialişti, a condus Austria în ultimii ani. Pe locul al treilea este Partidul Libertăţii, eurosceptic şi de extremă-dreapta. Alţii, însă, s-au îndreptat spre Partidul Verzilor.
Conservatorii din Partidul Poporului au pledat pentru creşterea economică prin dezvoltarea afacerilor, în timp ce socialiştii au susţinut în campanie măsuri pentru protecţia locurilor de muncă şi redistribuirea averilor printr-o nouă taxă aplicată milionarilor.
Marea problemă, în opinia multora, rămâne partidul anti-imigraţie condus de Heinz-Christian Strache, care pare să fi crescut simţitor în sondaje în ultimul timp.
Heinz-Christian Strache nu vrea să fie comparat cu predecesorul său, extremistul Jorg Haider, care a reuşit să aducă Partidul Libertăţii în Parlament, la alegerile din 1999. La vremea respectivă, intrarea extremei-drepte la guvernare în Austria a atras sancţiuni din partea Uniunii Europene.