FOTO: AFP/MEDIAFAX
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ACTUALIZARE 14.50 Summitul de la Minsk a început cu o poză de familie. Vladimir Putin și Petro Poroșenko au fost despărțiți de gazdă, Aleksandr Lukașenko:
Summitul de la Minsk are loc în condițiile în care o întâlnire la Berlin a șefilor diplomației din Rusia și Ucraina, Serghei Lavrov, respectiv Pavlo Klimko, mediată de Germania și Franța, s-a încheiat cu un eșec, în urmă cu opt zile.
În ajunul acestei importante întâlniri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel au discutat la telefon despre agravarea situaţiei în estul Ucrainei, a anunţat Preşedinţia ucraineană.
Luni, Ucraina a acuzat Rusia că intervine militar alături de rebelii separatiști din estul țării. Casa Albă s-a raliat acestei poziții și a condamnat „escalada semnificativă”, iar pe plan intern, președintele ucrainean a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate, în speranța că politicienii comuniști și fidelii fostului președinte Viktor Ianukovici vor fi îndepărtați din legislativ.
Angela Merkel și Petro Poroșenko au discutat la telefon despre decizia preşedintelui ucrainean de a dizolva Parlamentul, apreciind că „această măsură este un pas spre aşteptările poporului ucrainean şi spre consolidarea instituţiilor democratice ale Ucrainei”, relatează Mediafax.
„Aceste alegeri fac parte din planul meu de pacificare. În calitate de preşedinte al Ucrainei, garantez că alegerile se vor desfăşura în mod democratic şi transparent. Buletinul de vot este cea mai puternică armă a cetăţenilor pentru apărarea ţării lor", a afirmat preşedintele, îndemându-i pe ucraineni să participe masiv la alegerile din octombrie.
FOTO: AFP/MEDIAFAX
Rusia se arată dornică de dialog
Vladimir Putin și Petro Poroșenko nu s-au mai întâlnit din 6 iunie, de la ceremoniile din Franța prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Atunci, întâlnirea celor doi lideri dădea speranțe că tensiunile se vor aplana, dar între timp, în realitate, situația din teren s-a degradat.
Luni, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat posibilitatea unei întâlniri directe între președinții rus și ucrainean. Kremlinul nu vrea să pară drept cel care refuză dialogul, într-un moment în care încearcă retrimită camioanele umanitare în Ucraina, în ciuda opoziției Kievului, comentează corespondentul RFI la Moscova. Pe teren, forțele susținute de Moscova par să fie din nou în ofensivă și Moscova se simte în măsură să impună agenda.
„Problema principală de pe agendă va fi cea a legăturilor economice dintre Uniunea Vamală și Ucraina, dintre Uniunea Europeană și Ucraina”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. „Este un subiect important. De mult timp se cere discutarea lui nepolitizată, concretă și pragmatică, pentru a vedea cum angajamentele Ucrainei în zona de liber-schimb cu CSI (Comunitatea Statelor Independente, formată de majoritatea fostelor republici din URSS – n.r.) vor fi compatibile cu angajamentele Ucrainei din cadrul acordului semnat, dar încă neratificat, cu Uniunea Europeană”, a explicat șeful diplomației ruse.
Pentru Moscova, apartenența la cele două entități este incompatibilă, însă rușii vor să dovedească deschiderea către dialog. Doresc să vorbească despre situația umanitară și sunt gata să aibă „o discuție deschisă despre reglementarea crizei, inclusiv în ceea ce privește chestiunea gazelor”.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, nu a exclus ca discuțiile de la summitul din Minsk să fie dificile. „Suntem gata pentru o bătălie diplomatică. Președintele este hotărât. Să nu ne lăsăm pradă dezinformării și să ne păstrăm calmul”, a declarat Klimkin, citat de agenția UNIAN.