Într-unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe harta europeană a migraţiei a fost deschisă o nouă tabără pentru refugiaţi. Lângă gardul ridicat de Ungaria la graniţa cu Serbia timpul îşi pierde valoarea pentru miile de sirieni, afgani şi irakieni care de doi ani de zile bat ilegal la portile Europei. Acolo, pe fâşia dintre cele două ţări viața e o loterie. Cei care au norocul să primească azil rămân, iar ceilalţi sunt întorşi acasă, unde atacurile chimice şi bombardamentele sunt parte din rutina de zi cu zi. Urmăriţi în continuare un reportaj realizat de reporterii Digi24 în cea mai nouă tabără de migranţi deschisă în Ungaria.
În noua tabără ridicată de autorităţile din Ungaria, migranţii vor putea sta cel mult 28 de zile din momentul în care depun cerea de azil. Aceasta se va judeca chiar în tabără, iar dacă cererea e respinsă, refugiaţii vor fi expulzaţi pe loc de poliţiştii maghiari.
Kabaia, spre exemplu, vine din nordul Irakului şi aşteaptă la gard să fie primit în tabără. Ca el sunt sute de refugiaţi blocaţi în Serbia, sperând să poată merge mai departe spre Occident.
„Am luat familia şi am stat aici o noapte, vom trece în Ungaria. Sunt de patru luni în Serbia. Aici, în tabără, stau de o lună şi în ţară de patru luni. (Reporter: Te simţi ca un prizonier?) Fireşte”, spune bărbatul.
Tabăra de la Tompa este un adevărat oraş în miniatură - există chiar şi un parc pentru copii. Totul, însă, păleşte în umbra gardurilor înalte de peste doi metri, monitorizat permanent de camerele de supraveghere.
„Într-unul din containere autorităţile maghiare au amenajat chiar un loc special de rugăciune. Sunt covoare tradiţionale tipic musulmane, dar şi mai multe cărţi religioase”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24.
În total, 250 de migranţi pot fi cazaţi la Tompa. Poliţiştii şi militarii sunt mereu în alertă aici. O revoltă poate izbucni oricând.
„Tabăra a fost ridicată chiar lângă gardul ce separă Serbia de Ungaria. Practic, migranţii care vor fi cazaţi aici vor trebui să treacă mai întâi printr-un filtru de securitate în care vor fi amprentaţi de poliţişti”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24.
„Dacă situaţia o cere, adică în caz că intră un număr mai mare de migranţi şi cer azil în Ungaria, atunci se poate extinde prin construirea mai multor containere”, spune dr. Zsuzsanna Vegh, directorul general al Biroului de Imigrări.
Autorităţile speră că odată cu noua tabără să se simplifice şi procedura cererii de azil, dar şi să scadă numărul refugiaţilor care stau ilegal în Ungaria.
„Tabăra aceasta ridicată din containere deserveşte, împreună cu o altă tabără, migranţilor care au intrat ilegal în Ungaria. Prognozele arată că şi în anul 2017 va fi o presiune mare a migranţilor asupra Uniunii Europene”, afirmă Pinter Sandor, ministrul de Interne al Ungariei.
De la începutul acestui an, peste 1.300 de migranţi au cerut azil în Ungaria.