Parlamentul European a denunţat propaganda antieuropeană tot mai virulentă din partea Rusiei, într-o rezoluţie prin care cere blocului comunitar să reacţioneze printr-un discurs ofensiv şi să facă din această comunicare strategică o prioritate, transmite News.ro.
Parlamentul European s-a declarat foarte îngrijorat de dezinformarea şi propaganda rusă, menite să slăbească şi să divizeze Uniunea Europeană.
În acest scop, Moscova a folosit diferite mijloace, precum postul de ştiri Russia Today, „aşa-numitele agenţii de ştiri”, precum Sputnik, sau chiar “troli” care acţionează pe reţelele de socializare, potrivit europarlamentarilor.
În textul rezoluţiei adoptat cu 304 voturi pentru 179 împotrivă şi 208 abţineri, Parlamentul avertizează că Moscova injectează sume considerabile în această operaţiune, fie direct, fie prin intermediul companiilor şi organizaţiilor pe care le controlează.
De asemenea, ei au denunţat susţinerea oferită de Rusia partidelor de extremă-dreapta şi forţelor populiste care neagă valorile fundamentale şi democraţiile liberale.
Reacția Kremlinului
În Rusia, dezbaterea din Parlamentului European privind „războiul informaţional purtat de Rusia” a fost prima ştire din jurnalele televiziunilor, fiind urmată de subiecte de actualitate internă, potrivit corespondentei RFI la Moscova.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că această rezoluţie este un semn al degradării ideii de democraţie în Occident.
Presa vizată de acuzaţiile europarlamentarilor a protestat, cu atât mai mult cu cât, în aceaşi rezoluţie, parlamentarii europeni au denunţat şi propaganda organizaţiilor jihadiste.
Redactorul-şef al Sputnik şi Russia Today, Margarita Simonyan, a lansat un apel către ONU, UNESCO, OSCE, Repoters sans Frontieres şi alte organizaţii care apără libertatea presei, spunând că se teme că media rusă va fi suspendată în Uniunea Europeană.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Dumă a ameninţat că va lua măsuri de retorsiune.