Portugalia cere plafonarea preţurilor la gaze naturale în UE

Data actualizării: Data publicării:
ZEMNÝ PLYN - PODZEMNÝ ZÁSOBNÍK // NATURAL GAS - UNDERGROUND STORAGE
Foto: Profimedia Images

Premierul portughez Antonio Costa a cerut marţi să fie stabilit în Uniunea Europeană un preţ maxim de referinţă pentru gazele naturale, iar TVA la produsele energetice să fie redusă urgent, pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor, transmite Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a dus la creşterea preţului gazelor la valori record şi a determinat UE să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti încă din acest an, dar asta înseamnă majorarea importurilor de la alţi furnizori, precum Qatarul şi SUA, conform Agerpres.

Liderii UE vor discuta noi măsuri la summitul din 24-25 martie de la Bruxelles. Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziţioneze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de ţări, precum Spania, au cerut astfel de achiziţii ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială" în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.

Vorbind în Parlamentul Portugaliei înainte de summit, Costa a declarat că orice plafonare nu ar trebui să compromită aprovizionarea Europei cu gaze naturale.

Plafonarea este necesară astfel încât să nu fie „contaminate" preţurile electricităţii în urma majorării preţurilor la gaze, a explicat premierul portughez.

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe şi subvenţii în ideea de a proteja cetăţenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă deoarece ţările membre sunt responsabile de politicile energetice naţionale şi au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acţiuni la nivelul întregului bloc comunitar. În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia şi Grecia cer o intervenţie a statului pe pieţele energetice din Europa, ţări precum Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se opun intervenţiei pe piaţă şi avertizează că aceasta ar provoca perturbări pe piaţă şi ar afecta investiţiile în energia verde.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...