Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO

Data actualizării: Data publicării:
Czech Republic's Foreign Minister Jan Lipavsky Visit To Kyiv, Ukraine - 22 Nov 2024
Foto: Andrii Sîbiha, ministrul ucrainean de Externe / Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina anunță că este pregătită să înlocuiască Ungaria în Uniunea Europeană (UE) și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în cazul în care Budapesta preferă să se alăture alianțelor conduse de Rusia. Declarația a fost făcută publică miercuri de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Deși în mod clar ironică, această reflectă, de asemenea, tensiunile serioase care s-au acumulat între Ucraina și Ungaria, Budapesta oferind sprijin pentru teoriile Moscovei cu privire la războiul din Ucraina și obstrucționând eforturile organismelor occidentale de a sprijini Kievul, informează Al Jazeera.

Declarația Kievului, care a fost, de asemenea, postată pe X, a fost făcută ca răspuns la „ultimele declarații manipulatoare ale conducerii Ungariei cu privire la decizia Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit cu statul agresor, Rusia, începând cu 2025”, a precizat ministerul.

Kievul a declarat că „ar fi gata să ocupe orice loc vacant în UE și NATO dacă Ungaria alege să îl elibereze” în favoarea apartenenței sale la Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Atât CSI, cât și OTSC sunt alianțe și blocuri politice strâns legate de Rusia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a acuzat anterior Ucraina că amplifică provocările economice ale Europei prin refuzul său de a reînnoi un acord de tranzit al gazelor cu Rusia pe o perioadă de cinci ani. Budapesta susține că această decizie a dus la o creștere cu 20% a prețurilor gazelor naturale pe piața europeană.

Spre deosebire de alte țări din UE, Ungaria și-a extins importurile de gaze rusești de la invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022.

Cu toate acestea, Budapesta primește gaz rusesc prin conducte care trec pe sub Marea Neagră și prin Turcia și, prin urmare, livrările sale nu sunt afectate de oprirea rutei ucrainene.

Comunicatul Kievului a calificat afirmația Ungariei cu privire la prețuri drept „parte a unei campanii de informare motivată politic și destinată consumului intern”.

De la izbucnirea războiului la scară largă dintre Rusia și Ucraina, în urmă cu aproape trei ani, UE a încercat să își reducă dependența de combustibilii fosili rusești. Cu toate acestea, Ungaria, Slovacia și Austria rămân extrem de dependente.

Ungaria este considerată cel mai apropiat membru al UE de Moscova și s-a opus în mod repetat ajutorului militar și financiar acordat de Europa Ucrainei. De asemenea, a obstructionat sau a întârziat unele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.

Între timp, Ucraina continuă să facă presiuni pentru aderarea la UE și NATO și are un sprijin semnificativ în cadrul ambelor blocuri.

„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să contribuie la încheierea războiului, ar trebui să înceapă prin a nu submina unitatea în cadrul UE și, în schimb, să depună eforturi pentru a consolida securitatea energetică și independența propriei țări și a propriilor cetățeni, alături de restul Europei și de Statele Unite”, se arată în declarația Ucrainei.

Pe fondul războiului, armata ucraineană a anunțat miercuri că a lansat o lovitură nocturnă în interiorul Rusiei care a incendiat un depozit de petrol din orașul Engels, unde se află baza bombardierelor nucleare rusești, scrie sursa citată.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri